Πηγή: blog.mambatravel.com

Ταξίδι με γκρουπ ή μόνος;

Ταξίδι με γκρουπ ή μόνος; Πρόκειται για ένα συχνό δίλημμα όταν κανείς σχεδιάζει τις διακοπές του. Από την μία, έχουμε την ασφάλεια και την εμπειρία ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, και από την άλλη την δίψα για την ανεξάρτητη εξερεύνηση.

Δεν υπάρχει φυσικά μία σωστή απάντηση σε αυτό το δίλημμα, αλλά εξαρτάται τι βολεύει τον καθένα, τι είδους διακοπές θέλει να κάνει και κατά πόσο μπορεί και θέλει να ασχοληθεί με την οργάνωση του προγράμματος.

Πηγή: dragoninsurance.com

Οι διακοπές με γκρουπ είναι συνήθως προτιμητέες στις εξής περιπτώσεις:

• Για άτομα που θέλουν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό του ταξιδιού και δεν θέλουν να αναλωθούν στην οργάνωση. Για πολλούς, ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση. Δεν αποζητούν έντονους ρυθμούς, αλλά θέλουν να δραπετεύσουν από την ρουτίνα και να περάσουν μερικές ημέρες ηρεμίας, χωρίς να έχουν φροντίσουν τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αλλά όλα να είναι κανονισμένα γι’ αυτούς.

• Για άτομα που ενδιαφέρονται για μια σωστή ξενάγηση. Είναι αλήθεια πως και ανεξάρτητοι τουρίστες μπορούν να βρουν τοπικούς ξεναγούς για διάφορα αξιοθέατα, όμως σε ένα οργανωμένο γκρουπ ο ξεναγός συνήθως είναι πιο αξιόπιστος και μιλάει την ίδια γλώσσα.

• Όταν πρόκειται για ταξίδι σε κάποια πιο «επικίνδυνη» χώρα. Όσο να ‘ναι, άλλο να επισκεφτεί κανείς την Γαλλία ή την Γερμανία, και άλλο την Αίγυπτο ή την Ιορδανία. Ειδικά για γυναίκες τουρίστριες χωρίς την συνοδεία αντρών, η επιλογή γκρουπ για ταξίδι σε κάποια τέτοια χώρα απομακρυσμένη από τις δυτικές αξίες είναι μονόδρομος.

• Όταν κάποιος θέλει να επισκεφτεί διάφορες τοποθεσίες και δεν οδηγεί αυτοκίνητο. Φυσικά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια λύση, όμως και πάλι είναι μεγάλη ταλαιπωρία, ειδικά αν υπάρχουν αποσκευές. Είναι κουραστικό να περιμένει κανείς πολλή ώρα σε σταθμούς και να προσαρμόζει το πρόγραμμά του ανάλογα με τα δρομολόγια, πολλές φορές κάνοντας θυσίες για να προλάβει τρένα, λεωφορεία κλπ. Επίσης, πολλά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος είναι δυσπρόσιτα με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η συνεχής χρήση ταξί δεν είναι και ό,τι πιο οικονομικό. Γι’ αυτό και η επιλογή μιας ομαδικής ξενάγησης με πούλμαν συμφέρει σε αυτήν την περίπτωση.

• Για άτομα που τους αρέσει να ταξιδεύουν με μεγάλη παρέα και θέλουν να γνωρίσουν καινούριους φίλους. Βέβαια, υπάρχει η παγίδα κάποιος να καταλήξει σε ένα γκρουπ με ανθρώπους που δεν συμπαθεί. Αυτά μάλλον είναι τυχερά!

Πηγή: timeoutalanya.com

Από την άλλη, ο ανεξάρτητος τουρισμός είναι ιδανικός όταν:

• Ο ταξιδιώτης θέλει να τραβήξει πολλές και καλές φωτογραφίες. Δυστυχώς όταν κάποιος πρέπει να ακολουθήσει ένα γκρουπ, ίσως δεν έχει χρόνο να καθίσει να πετύχει την σωστή λήψη ή να διαλέξει την κατάλληλη ώρα της ημέρας για να επισκεφτεί κάποιο αξιοθέατο ώστε να έχει καλύτερο φωτισμό. Επιπλέον, είναι αυτονόητο πως όταν κυκλοφορούμε μαζί με ένα πλήθος ανθρώπων, είναι δύσκολο να βγάλουμε μια φωτογραφία χωρίς να φαίνονται άλλοι και χωρίς να κρύβεται το θέμα από πίσω μας.

• Όταν κάποιος έχει συγκεκριμένο σκοπό για μία επίσκεψη. Προφανώς τα ιδιαίτερα γούστα σπάνια ικανοποιούνται σε ομαδικές ξεναγήσεις, διότι δεν ενδιαφέρουν τον μέσο όρο ταξιδιωτών. Παραδείγματος χάρη, μια συναυλία ενός αγαπημένου τραγουδιστή, μια καλλιτεχνική έκθεση ή ένα πολύ εξειδικευμένο μουσείο είναι προορισμοί για μεμονωμένους επισκέπτες. Αν και πάντα υπάρχει ελεύθερος χρόνος στις ομαδικές εκδρομές, και μπορεί κάποιος να τον αξιοποιήσει για τα προσωπικά του γούστα, υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτός ο χρόνος είτε δεν αρκεί, είτε δεν είναι την επιθυμητή στιγμή.

• Όταν κάποιος δεν θέλει να περιορίζεται από ένα δεδομένο πρόγραμμα. Μπορεί να αποφασίσει ότι μια πόλη του αρέσει περισσότερο από ό,τι περίμενε και να θέλει να περάσει περισσότερες μέρες εκεί. Ή από την άλλη να απογοητευτεί από ορισμένα αξιοθέατα και να μην θέλει να σπαταλήσει σ’ αυτά τόση ώρα. Επίσης, συχνό φαινόμενο σε ένα ανεξάρτητο ταξίδι είναι και οι αυθόρμητες αλλαγές/προσθήκες τελευταίας στιγμής. Κάποιος μας πρότεινε κάτι, κάπου ακούσαμε, κάπου είδαμε… Και συνήθως αυτές οι αυθόρμητες παρεκκλίσεις είναι το καλύτερο μέρος του ταξιδιού!


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Για ταξίδια χαμηλού οικονομικού προϋπολογισμού. Το ίδιο ταξίδι με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο κοστίζει αρκετά περισσότερο από ότι όταν γίνεται ανεξάρτητα. Τα φιλοδωρήματα, οι αμοιβές των ξεναγών, το πούλμαν και όλα τα σχετικά σίγουρα αυξάνουν πολύ το κόστος. Ειδικά δε τα πιο νέα άτομα μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα με την επιλογή ενός πιο λιτού ξενοδοχείου (όχι σαν αυτά που επιλέγονται συνήθως στις ομαδικές εκδρομές), αφού θα το επισκεφτούν μόνο και μόνο για έναν ύπνο, σε αντίθεση με ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν πιο πολύ χρόνο εκεί, για ξεκούραση, χαλάρωση, κοινωνικοποίηση στο λόμπυ, ή ενδεχομένως μπάνιο στην πισίνα και αξιοποίηση των παροχών του (όπως σπα, γυμναστήριο κλπ).

• Γενικά τα ανεξάρτητα ταξίδια προσφέρουν ασύγκριτη ευελιξία και ελευθερία. Αν και πολλοί προτιμούν να μην κουραστούν με το να ψάξουν αξιοθέατα, ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια και τα σχετικά, και αυτή η έρευνα είναι μέρος του ταξιδιού που διέπεται από ενθουσιασμό και πάθος, και αυξάνει την αγωνία και την προσμονή για τις μέρες του ταξιδιού. Ακόμα, η λεπτομερής οργάνωση δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας.

Όπως και να έχει, με γκρουπ ή χωρίς, τα ταξίδια πάντα καταφέρνουν να συναρπάσουν τον νου. Μέσα από αυτά χτίζουμε αναμνήσεις που θα μείνουν χαραγμένες μέσα μας για το υπόλοιπο της ζωής μας! Πέρα από τον τύπο ταξιδιού που θα διαλέξουμε, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πάρουμε την απόφαση να ταξιδέψουμε.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο