Αρχαία Ελλάδα στην Σικελία
Αρχαία Ελληνική κληρονομιά στη Σικελία και Νότια Ιταλία.
Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί στην γειτονική Ιταλία σίγουρα ξεπερνούν κάθε προσδοκία! Είναι αξιοθαύμαστο το πόσα ελληνικά στοιχεία έχουν διασωθεί στη Σικελία και ακόμα δε πιο αξιοθαύμαστο το ότι είναι σχετικά άγνωστοι τουριστικοί προορισμοί.
Η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού στη σικελική χερσόνησο είναι μακρά. Ξεκινάει το 750 π.Χ. με πρώτη σημαντική αποικία τις Συρακούσες που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι.
Τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού από τότε στέκουν εκεί αγέρωχα και υποδέχονται τουρίστες από όλον τον κόσμο. Καθήκον μας, λοιπόν, ως Έλληνες αλλά και τιμή μας να επισκεφτούμε τα έργα των προγόνων μας!
Agrigento (Ακράγας)
Στην «Κοιλάδα των Ναών» θα δούμε τους ναούς της Ήρας, της Ομόνοιας, του Ηρακλή και άλλους (συνολικά 8). Ιδιαίτερα, ο ναός της Ομόνοιας θα μας εντυπωσιάσει. Μετά τον Παρθενώνα, είναι ο καλύτερα σωζόμενος δωρικός ναός του κόσμου. Μπροστά του μπορούμε να δούμε ένα πεσμένο άγαλμα που αναπαριστά τον Ίκαρο.
Στον αρχαιολογικό χώρο επίσης βρίσκονται κατακόμβες της βυζαντινής νεκρόπολης.
Η Κοιλάδα των Ναών έχει δύο εισόδους, μία σε κάθε άκρη, με απόσταση 2.5 χιλιόμετρων μεταξύ τους. Όμως υπάρχουν λεωφορεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, ώστε όταν τελειώσουν την επίσκεψή τους να γυρίσουν πίσω στο αμάξι τους ξεκούραστα.
Καλύτερα να πάει κανείς απόγευμα προς βραδάκι για να δει τους ναούς και με τους νυχτερινούς φωτισμούς!
Συρακούσες
Η πιο ξακουστή πόλη της Μεγάλης Ελλάδας! Το αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα της ιστορικής πόλης που μαγεύει τους ταξιδιώτες.
Σελινούντας
Αρχαία δίπλα στην θάλασσα! Όχι μόνο μια ειδυλλιακή τοποθεσία, αλλά και τόπος σπουδαίας ιστορίας.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό χώρου του κόσμου! Είναι αυτονόητο πως τα αθλητικά παπούτσια και το καπέλο είναι απαραίτητα.
Αρχικά υπήρχαν πέντε ναοί, όμως σήμερα μόνο ένας έχει διασωθεί (ο ναός της Ήρας).
Σεγέστα
Όχι μόνο ένας μίνι-Παρθενώνας, αλλά και ένα αρχαίο αμφιθέατρο! O ναός χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρατηρούμε ότι δεν έχει οροφή, και αυτό όχι γιατί καταστράφηκε, αλλά επειδή εξ αρχής δεν είχε ολοκληρωθεί.
Πλέον οι επισκέπτες δεν μπορούν να παρκάρουν κοντά στην είσοδο του ναού, και αυτό γιατί οι ειδικοί φοβούνται την αρνητική επίπτωση των καυσαερίων στα αρχαία. Υπάρχει ειδικό πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου, από όπου αναχωρούν κάθε 15 λεπτά ειδικά λεωφορεία προς τον ναό.
Το αμφιθέατρο απέχει γύρω στα 20 λεπτά ανηφορικό περπάτημα από τον ναό, όμως υπάρχουν ειδικά λεωφορεία και γι’ αυτό, με εισιτήριο μόλις 0,50 ευρώ. Προσοχή! Το αμφιθέατρο δεν φαίνεται από το ναό, και είναι κρίμα να το χάσει κάποιος αν δεν ξέρει ότι υπάρχει.
Μεταπόντιο
Είναι δύσκολο να βρει κανείς τον ναό της Ήρας, διότι δεν υπάρχει φανερή είσοδος, ούτε πινακίδες. Δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπής όσο οι υπόλοιποι, εν τούτοις αξίζει κανείς να σταματήσει να τον δει αν βρίσκεται στην περιοχή.
Paestum (Ποσειδωνία)
Στην επαρχία του Σαλέρνο (κοντά στην Νάπολη) υπάρχει ένα αρχαιολογικός χώρος με… όχι έναν… όχι δύο… αλλά τρεις καλοδιατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς, τον έναν δίπλα στον άλλον!
Οι δύο από αυτούς ήταν αφιερωμένοι στην θεά Ήρα (φαίνεται πως ήταν πολύ δημοφιλής στην Σικελία) ενώ ο τρίτος στην Αθηνά.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει επίσης και εσωτερικό μουσείο με ψηφιδωτά, αγγεία, αγαλματίδια και πολλά ακόμα, που αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.
Μπορεί αυτήν την περίοδο οι συνθήκες να μην διευκολύνουν τα ταξίδια, πάντως αν αναρωτιέται κανείς ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος προορισμός του όταν καλυτερέψουν τα πράγματα, η Σικελία είναι η προφανής λύση. Όχι μόνο λόγω των όμορφων πόλεων (όπως Παλέρμο, Κατάνια, Ταορμίνα και Νότο), αλλά και λόγω της σημαντικότητάς της ως ιστορική τοποθεσία.
Για εμάς τους Έλληνες, η Σικελία (αλλά και η Μικρά Ασία, για τον ίδιο λόγο) θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα ανάμεσα στις ταξιδιωτικές μας επιλογές, ιδιαίτερα αν ταξιδεύουμε με παιδιά και επιδιώκουμε μια πιο επιμορφωτική εμπειρία.