Νένα Παναγιωτίδου

Πολιτισμικό σοκ στο Ντουμπάι!

Όπως κάθε μουσουλμανική χώρα, έτσι και τα Αραβικά Ηνωμένα Εμιράτα έχουν μερικές συνήθειες που… παραξενεύουν τους «δυτικούς» τουρίστες,γι’ αυτό καλό θα είναι να πάει κανείς προετοιμασμένος.

Το Ντουμπάι φαίνεται μια υπερσύγχρονη πόλη, και πράγματι οι επιβλητικοί ουρανοξύστες του εντυπωσιάζουν, ειδικά το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, που φτάνει τα 830 μέτρα! (Η κορυφή του φαίνεται θολή από το έδαφος).

Burj Khalifa (το ψηλότερο κτήριο του κόσμου) / Νένα Παναγιωτίδου

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές στις συμπεριφορές των ανθρώπων εκεί πέρα που μας προκαλούν ένα… πολιτισμικό σοκ!

Για παράδειγμα, κάτι που θα παρατηρήσει κανείς όταν πάρει το μετρό είναι ότι στις πόρτες των τελευταίων βαγονιών αναγράφεται η σήμανση «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να μπουν σε όποιο βαγόνι θέλουν, αλλά ότι σε εκείνα τα ειδικά βαγόνια απαγορεύονται να μπούνε άντρες. Μάλιστα, υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις πλατφόρμες από σώματα ασφαλείας. Αυτό το μέτρο έχει ως σκοπό οι γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς στα ΜΜΜ.

Νένα Παναγιωτίδου

Επίσης, αν μέσα στο μετρό μια γυναίκα καθίσει σε μια κενή θέση δίπλα σε έναν άνδρα, είναι πιθανόν αυτός να σηκωθεί με αστραπιαία ταχύτητα από δίπλα της. Σαν να θέλει να την αποφύγει… σαν την πανούκλα! Αυτή η κίνηση, που μπορεί να έμοιαζε αγενής ή ακόμα και προσβλητική αν συνέβαινε στην χώρα μας, στο Ντουμπάι θεωρείται σεβασμός προς το γυναικείο φύλο. Οι Άραβες δεν θέλουν να κάνουν μια γυναίκα να αισθανθεί άβολα με το να κάθονται σε πολύ κοντινή απόσταση δίπλα της, ενώ συχνά θα σηκωθούν και θα παραχωρήσουν την θέση τους για γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, όχι μόνο για τις γηραιότερες!

Το διάσημο Burj al Arab / Νένα Παναγιωτίδου

Κάτι ακόμα που ίσως συναντήσουν οι γυναίκες εκεί είναι να μην τις αφήνουν να μπουν στην ίδια ουρά αναμονής με τους άντρες. Παρατηρώντας καταστήματα εστίασης, μηχανήματα ATM, αυτόματους πωλητές εισιτηρίων στο μετρό, αλλά και κάθε είδους μαγαζί, συνειδητοποιεί κανείς ότι παντού υπάρχουν διπλές ουρές: μία για γυναίκες και μία για άντρες, καθώς ο διαχωρισμός των δύο φύλων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους.

Ένα φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο Ντουμπάι σπάνια βρίσκει κανείς αλκοόλ, καθώς είναι παράνομο στην θρησκεία τους. Ακόμα και σε εστιατόρια δυτικού τύπου, όπου σερβίρονται ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πιάτα, είναι δύσκολο να βρει κανείς έστω μια μπύρα. Τα εστιατόρια πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να πουλάνε αλκοόλ.

Το ξενοδοχείο Atlantis με το ξακουστό ενυδρείο του, πάνω σε τεχνητό νησί. Ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσει κανένας τουρίστας στο Ντουμπάι! / Νένα Παναγιωτίδου

Καλό θα ήταν οι τουρίστες να προσέχουν την ενδυμασία τους. Δεν χρειάζεται να φοράνε μαντήλια ή κάτι τέτοιο, αλλά συχνά ένα ντύσιμο που παραδοσιακά δεν θεωρείται σεμνό (όπως σορτσάκια και crop-top για τις γυναίκες, ή βερμούδες για τους άνδρες) θα τους εμποδίσει να μπουν σε ορισμένα μέρη (μαγαζιά ή ακόμα και αξιοθέατα). Είναι καλό να προτιμάει κανείς ρούχα που να τον καλύπτουν επαρκώς, και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ζέστη, καθώς παντού υπάρχουν air-condition.

Ακόμα, κάτι πρωτόγνωρο στο Ντουμπάι είναι… οι στάσεις των λεωφορείων! Είναι κλειστές τριγύρω με τζάμι και έχουν air-condition, ώστε πάντα να διατηρούνται δροσερές. Μεγάλο πολιτισμικό σοκ αυτό για εμάς τους Έλληνες, αν και για τα δεδομένα της περιοχής δεν θεωρείται πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, αφού οι θερμοκρασίες ακόμα και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να φτάσουν επικίνδυνες τιμές.

Νένα Παναγιωτίδου

Τέλος, στο Ντουμπάι οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν υπ’ όψη ότι εκεί αργία δεν είναι η Κυριακή, αλλά η Παρασκευή. Αν και τα περισσότερα τουριστικά μέρη δεν επηρεάζονται και παραμένουν ανοιχτά, ενδεχομένως την Παρασκευή κάποια καταστήματα να μην λειτουργούν.

Η πιο σημαντική συμβουλή, όμως, που πρέπει να ακούσει όποιος σκέφτεται το Ντουμπάι ως τον επόμενο προορισμό του είναι: να περάσει καλά! Ακόμα κι αν κάνει κάποιο λάθος, που δεν ταιριάζει με την τοπική κουλτούρα, οι ντόπιοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τουρίστα και δεν θα παρεξηγήσουν.

Νένα Παναγιωτίδου

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο