ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Μάνος Ελευθερίου

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, στις 12 Μαρτίου του 1938. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς δημιουργούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής.

Το 1962 ο Ελευθερίου δημοσίευσε το πρώτου του ποίημα, με τίτλο «Νέα Πορεία», ενώ αμέσως μετά κυκλοφόρησε και η πρώτη του ποιητική συλλογή «Συνοικισμός». Υπήρξε πολυγραφότατος και ασχολήθηκε με ποικίλα γραμματειακά είδη.  Έγραψε ποιήματα, στίχους τραγουδιών, διηγήματα, μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία. Ήταν επίσης ζωγράφος, ιστορικός και επιμελητής φωτογραφικών άλμπουμ.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Η πορεία του στην ελληνική δισκογραφία ξεκίνησε το 1964. Συνολικά έγραψε στίχους για περισσότερα από 400 τραγούδια, τα οποία μελοποίησαν οι μεγαλύτεροι συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή και Γιάννη Σπανό.

Ιδιαίτερα ξεχώρισε και στο χώρο της λογοτεχνίας. Το 2005 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του «Ο καιρός των χρυσανθέμων» και το 2013 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα.

Για τη δουλειά του έχει δηλώσει: «Κακά, όμως, τα ψέματα: γράφω γιατί έτσι δίνω παράταση στη ζωή μου».

Έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια, στις 22 Ιουλίου του 2018, από ανακοπή.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο