
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Che Guevara
Σαν σήμερα, πέθανε το 1967 ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα , γνωστός ως Τσε Γκεβάρα ή απλά Τσε, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής, το 1928. Η οικογένειά του ανήκε στην ολιγαρχία της Αργεντινής και κατηγορήθηκε πολλές φορές για την ανοχή και το σεβασμό της στα κατώτερα στρώματα, καθώς και για τις προοδευτικές ιδέες της. Η μητέρα του ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της φιλελεύθερης αριστεράς.
Από μικρή ηλικία εμφάνισε άσθμα, το οποίο παρ’ όλο που θέλησε να καταπολεμήσει με τον αθλητισμό, δεν τα κατάφερε. Η βεβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το σχολείο. Μορφώθηκε κοντά στη μητέρα του και από νωρίς ενδιαφέρθηκε για τη λογοτεχνία. Κατά την εφηβεία του, ασχολήθηκε με την ποίηση, τη φιλοσοφία, τους κλασικούς Ευρωπαίους συγγραφείς και στη συνέχεια με τη φωτογραφία.
Το 1953 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Στην πορεία των σπουδών της ενεπλάκη στο φοιτητικό κίνημα, ήρθε σε επαφή με παράνομες αριστερές οργανώσεις, διάβαζε με πάθος Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Βλαντίμιρ Λένιν, Λέων Τρότσκι και Μάο Τσετούνγκ. Επηρεασμένος από τις εμπειρίες αυτές, άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με τα πολιτικά ζητήματα και τον μαρξισμό ενώ στα αρχικά του σχέδια για τη ζωή κυριαρχούσε η ανθρωπιστική, σχεδόν ιεραποστολική, διάθεση να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζονταν από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης.
Στα 1955 ο Γκεβάρα συνάντησε για πρώτη φορά τον Φιδέλ Κάστρο. Το ενδιαφέρον τους για την πολιτική κατάσταση της Λατινικής Αμερικής και την ανατροπή του απολυταρχικού, φασιστικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, πυροδότησε την Κουβανική Επανάσταση.
The revolution is not an apple that falls when it is ripe. You have to make it fall.
Μαζί με τους Φιδέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος, αποτέλεσε μετά την επανάσταση σημαντικό μέλος της νέας κουβανικής κυβέρνησης, η οποία σύντομα ξεκίνησε να πραγματοποιεί ριζικές μεταρρυθμίσεις, καθιερώνοντας για παράδειγμα δωρεάν σύστημα υγείας, όπως και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφάλιζε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (μέχρι τότε κυρίως αναλφάβητα) σχολική μόρφωση.
Το 1964 εκπροσώπησε την Κούβα στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στις αρχές του 1965, έλαβε μέρος στη διάσκεψη του δεύτερου Οικονομικού Σεμιναρίου Αφροασιατικής Αλληλεγγύης. Η ομιλίες του και η πολιτική του στάση προκάλεσαν μεγάλη ένταση τόσο στις σοβιετικές χώρες, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τον ερχόμενο μήνα, με την επιστροφή του στην Κούβα τα ίχνη του εξαφανίστηκαν για αρκετούς μήνες.
Η εξαφάνιση του Γκεβάρα προκάλεσε έντονη φημολογία, τροφοδοτώντας πολλές θεωρίες. Οι περισσότερες από αυτές θεωρούσαν πως ήρθε σε σύγκρουση με τον Κάστρο πάνω στο ζήτημα της εκβιομηχάνισης της χώρας ή της σχέσης της με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Άλλοι ισχυρίζονταν η σύγκρουση οφειλόταν στο γεγονός πως ο Γκεβάρα ήθελε μία πιο ενεργητική υποστήριξη των επαναστατικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, ενώ άλλοι ότι εκδιώχθηκε με απαίτηση των Σοβιετικών, που δεν ενέκριναν την ανεξάρτητη από τη Μόσχα γραμμή του και ανησυχούσαν μήπως τους οδηγήσει σε διεθνείς περιπέτειες με τους επαναστατικούς τυχοδιωκτισμούς του.
Στις 3 Οκτωβρίου 1965, ο Κάστρο διάβασε σε δημόσια συγκέντρωση, μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του Γκεβάρα, ιδιόχειρη επιστολή που του παρέδωσε , παραιτούμενος από όλα τα κρατικά και κομματικά του αξιώματα:
«Νιώθω πως έχω πια εκπληρώσει το μέρος εκείνο του χρέους μου που με έδενε με την κουβανική επανάσταση στο έδαφός της και σας αποχαιρετώ, εσένα, τους συντρόφους και το λαό σου που είναι πια και δικός μου. Παραιτούμαι επίσημα από τα καθήκοντά μου στην ηγεσία του κόμματος, από τη θέση του υπουργού, από το βαθμό του κομαντάτε, από την κουβανική υπηκοότητα. Καμιά νομική σχέση δεν με συνδέει με την Κούβα, μόνο δεσμοί άλλου είδους που δεν μπορούν να σπάσουν, όπως οι διορισμοί σε κάποιες θέσεις. Κοιτάζοντας τη ζωή μου ως τα τώρα, πιστεύω πως έχω δουλέψει με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για την εδραίωση της επαναστατικής νίκης (…) Άλλες χώρες του κόσμου ζητάνε τη συμβολή των σεμνών μου προσπαθειών. Εγώ μπορώ να κάνω αυτό που εσένα δεν σου επιτρέπεται, λόγω των ευθυνών σου απέναντι στην Κούβα, και έφτασε η ώρα να αποχαιρετιστούμε».
Με την επιστολή αυτή, ο Γκεβάρα απάλλασε την κουβανική κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη για τις μελλοντικές του δράσεις.
Στις 9 Οκτωβρίου του 1967, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σκοτώθηκε σε συμπλοκή των ανταρτών με στρατιωτικά σώματα στη Βολιβία. Ο Τσε, στα 39 του χρόνια, πλήρωσε με τη ζωή του το σχέδιο οργάνωσης αντάρτικου στη Βολιβία, με προοπτική την επέκτασή του και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.