φυλακών

Πηγή εικόνας: doctv.gr

Ο εξανθρωπισμός των φυλακών στη Σκανδιναβική χερσόνησο

Η Φινλανδία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που άλλαξε άρδην από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα. Ενδεικτική των αλλαγών που δρομολογήθηκαν στη σκανδιναβική χώρα είναι η φυλακή της Kerava. Στη δεκαετία του 1930, η συγκεκριμένη τοποθεσία λειτουργούσε κατά κόρον ως αποικίες εργασίας. Σήμερα συνιστά πρότυπο σωφρονισμού και το τελικό στάδιο έκτισης μιας ποινής φυλάκισης, λίγο πριν την μετάβαση στην κανονική ζωή. Το εν λόγω σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, λειτουργικό καθώς και λιγότερο δαπανηρό.  

Στην ουσία, πρόκειται για ένα ανοικτό σύστημα φυλακών στο οποίο οι κρατούμενοι εργάζονται επ’ αμοιβή 8 δολαρίων την ώρα. Η εργασία τους συνίσταται στην καλλιέργεια λαχανικών σε θερμοκήπια. Εναλλακτικά για εκείνους που δεν επιθυμούν να εργαστούν, υπάρχει η δυνατότητα μελέτης για πανεπιστημιακές σπουδές με επιδότηση του κράτους. Διαμένουν σε κοιτώνες, έχουν στη διάθεση τους κινητά, μπορούν να μεταβαίνουν στην πόλη για ψώνια και να λαμβάνουν άδειες κάθε δίμηνο.

Οι κρατούμενοι για τα ελληνικά δεδομένα, αποκαλούνται εκεί ως «πελάτες» ή, αν είναι πολύ νέοι, ως «μαθητές», ενώ οι φύλακες αναφέρονται συνήθως ως «διαχειριστές» ή «μάνατζερ». Οι «διαχειριστές» δεν έχουν όπλα πάνω τους. Υπάρχουν 10 μόνο πυροβόλα όπλα σε ασφαλές σημείο, μιας και η σχέση κρατουμένων και φρουρών δεν είναι βίαιη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φορούν πολιτικά ρούχα.  

φυλακών

Πηγή εικόνας: doctv.gr

Στα 75 στρέμματα των φυλακών του Halden της Νορβηγίας μπορεί κανείς να δει τόσα πολλά δέντρα σε σημείο που τίποτα δεν θυμίζει φυλακή. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός σκοπός των αρχιτεκτόνων των συγκεκριμένων φυλακών, να διατηρηθεί το πράσινο ώστε «να μπορούν οι κρατούμενοι να βλέπουν όλες τις εποχές». Τα δωμάτια περιλαμβάνουν ιδιωτικό μπάνιο, μίνι ψυγείο και τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, προκειμένου να μην υπάρχει πολύς διαθέσιμος χώρος για ναρκωτικά ή άλλα λαθραία. Υπάρχει και ξενώνας όπου οι τρόφιμοι δύνανται να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους για ένα βράδυ. 

Οι φρουροί που είναι γυναίκες σε ποσοστό 50% αθλούνται ή τρώνε μαζί με τους κρατούμενους. Η παρουσία των γυναικών φαίνεται να μειώνει την ένταση και να προτρέπει στην υιοθέτηση καλών συμπεριφορών. 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Υπάρχει ένα στούντιο ηχογραφήσεων με επαγγελματική κονσόλα, με καθηγητές μουσικής και δυνατότητα να τους μάθουν πιάνο, κιθάρα, τύμπανα, κλπ. Επιπρόσθετα, υπάρχουν εργαστήρια ξυλογλυπτικής και μαγειρικής, ενώ παραδίδονται μαθήματα σχεδίου. Παράλληλα, οι κρατούμενοι μπορούν να παίξουν στο γήπεδο μπάσκετ, να κάνουν χρήση του τοίχου αναρρίχησης, τζόκινγκ ή να απασχοληθούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου.  Τέλος, υπάρχει μέριμνα για την φροντίδα της υγείας των κρατουμένων με τη στελέχωση των φυλακών με εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.   

 

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο