Πηγή Φωτογραφίας: prometheus.ntua.gr

PROMETHEUS NTUA: Όταν οι φοιτητές σχεδιάζουν τα οχήματα του μέλλοντος

Όλο και πιο δυναμικά και με συστηματικότερους ρυθμούς φαίνεται πως μπαίνει στις ζωές μας, αλλά και στις αυτοκίνητο βιομηχανίες, η ηλεκτροκίνηση. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση, ενώ η ανάπτυξη σημείων φόρτισης αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη σήμερα επιδοτούν αυτές τις αγορές, ενώ στην ατζέντα της Ε.Ε. βρίσκεται, επίσης, ο δεκαπλασιασμός των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030 (στόχος τα 2,8 εκατομμύρια σημεία σε όλη την Ευρώπη). 

Αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων την ανάγκη για την αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου αυτοκίνησης και για την στροφή σε ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στη χώρα μας δεν έμειναν ούτε στιγμή αμέτοχοι. Η ομάδα Prometheus Eco Racing του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πρωταγωνιστεί ήδη από το 2011 στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης και φιλικά προς το περιβάλλον. Αποτελεί, πλέον, μια από τις πολυβραβευμένες φοιτητικές επιστημονικές ομάδες εγχώρια, με πλήθος διακρίσεων αναφορικά με την δράση της, αποδεικνύοντας ότι η αριστεία στην Ελλάδα εξακολουθεί και θα συνεχίσει, για πολύ καιρό ακόμα, να υφίσταται.  

Τι είναι όμως η Prometheus Eco Racing NTUA Team, επίσης γνωστή ως Προμηθέας ΕΜΠ;

Πρόκειται για μια εθελοντική ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που απαρτίζεται από προπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και μετράει, ήδη, 12 χρόνια ακατάπαυστης λειτουργίας. Η σημερινή σύσταση της ομάδας αποτελείται από φοιτητές Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών και Μηχανολόγους Μηχανικούς με μπόλικο μεράκι για δουλειά. Το όραμά τους είναι να ρίξουν φως σε βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις στα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε να καταστήσουν την ηλεκτροκίνηση προσιτή στο ευρύτερο κοινό, αλλά και να το μυήσουν στα οφέλη που αυτή προσφέρει μπροστά σε μια κοινωνία η οποία πάσχει περιβαλλοντικά.  


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Η ομάδα συμμετέχει κάθε χρόνο στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, Shell Eco Marathon, στον οποίο εξετάζονται στην κατασκευή βιώσιμων οχημάτων υπερύψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες ομάδες από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Η Prometheus Eco Racing Team συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κομμάτι του διαγωνισμού, στο οποίο και επιτυγχάνονται οι καλύτερες επιδόσεις στις επιμέρους κατηγορίες καυσίμου, σε σύγκριση με τις άλλες ηπείρους. Παρά την προφανή δυσκολία καθότι συναγωνίζονται ομάδες με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση και προϋπολογισμό, οι φοιτητές του Ε.Μ.Π. έχουν καταφέρει να κατέχουν μια εξέχουσα θέση στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας επάξια τόσο το πολυτεχνείο της Αθήνας όσο και την χώρα μας 

Πηγή Φωτογραφίας: Prometheus Eco Racing NTUA Team

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την  Prometheus Eco Racing Team; 

Εκεί που οι άλλες ομάδες αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των υποσυστημάτων τους, τα μέλη της Prometheus Eco Racing σχεδιάζουν και κατασκευάζουν εξολοκλήρου, σχεδόν, όλα τα συστήματα του οχήματος, από τον κινητήρα και τον αντιστροφέα μέχρι το σασί και το κέλυφος. Μία τέτοια πολύπλοκη κατασκευή είναι εύλογο να απαρτίζεται από επιμέρους εξειδικευμένους τομείς με έκαστο να αντιπροσωπεύεται από μια υποομάδα της Prometheus Eco Racing, όπως είναι τα ηλεκτρικά συστήματα, η προσομοίωση οχήματος και στρατηγική οδήγησης, το κινητήριο σύστημα, το σασί και η δυναμική οχήματος, η αεροδυναμική και το marketing&design. Σαν γρανάζια καλοκουρδισμένης μηχανής, όλες οι υποομάδες και τα μέλη τους κινητοποιούνται ακούραστα για το καλύτερο. 

Στόχο τους δεν αποτελεί, άλλωστε, μονάχα η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που τους παρέχονται από τους αξιόλογους καθηγητές και το προσωπικό του Πολυτεχνείου Αθηνών, ενώ μέσα από την έρευνα και την επαφή με καινοτόμα προϊόντα και πρωτοποριακές ιδέες επιδιώκουν να βελτιώνουν την τεχνολογία πίσω από τα ολοδικά τους ηλεκτρικά οχήματα.  

Πηγή Φωτογραφίας: Prometheus Eco Racing NTUA Team

Η πρόκληση για ένα όχημα πόλης 

Το 2021 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Prometheus Eco Racing. Μέχρι και φέτος, τα μέλη της ομάδας εργάζονταν πάνω στο όχημα “Πυρφόρος ΙΙ”, με το οποίο συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον Shell Eco Marathon και από το οποίο είχαν αποκομίσει ευρεία τεχνογνωσία και πληθώρα δεξιοτήτων όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον, η προσοχή των μελών έχει στραφεί στην δημιουργία, από το χαρτί στην πράξη, ενός οχήματος πόλης το οποίο θα διαγωνιστεί στην κατηγορία “Urban Concept Electric” του Shell Eco Marathon.  

Ο σχεδιασμός του urban οχήματος έχει, ήδη, ολοκληρωθεί και πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ και οικονομικό, συμβατικό όχημα πόλης με όλες τις βασικές λειτουργίες και ανέσεις που εντοπίζονται σε ένα τέτοιο όχημα, όπως υαλοκαθαριστήρες, φώτα, πόρτες και κλιματιστικό. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα τυπικό όχημα πόλης καθώς είναι πολύ πιο ευχάριστο στην οδήγηση, πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά και φθηνό στη χρήση, καθιστώντας το την ιδανική λύση για ένα μελλοντικό οδικό δίκτυο φιλικότερο προς το περιβάλλον, ιδίως δεδομένης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης 

Με την σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τα μέλη της Prometheus Eco Racing μπόρεσαν να επιστρέψουν στις έρευνες, τα πειράματα και τις διαδικασίες για την ανάπτυξη του urban οχήματος τους. Όπως μας λένε, “Η στροφή προς αυτή την κατηγορία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ομάδα μας. Όμως, σκοπεύουμε να αποδείξουμε την αξία μας και να ανεβάσουμε τον πήχη σε ένα νέο επίπεδο στοχεύοντας στην πρώτη δεκάδα και αποσκοπώντας στην καταξίωση του Ε.Μ.Π. και της χώρας μας και, πάνω από όλα, στην συνεχή καινοτομία.” 

Τέτοια εγχειρήματα, που διακρίνονται από την φιλοδοξία των νέων φοιτητών και μελλοντικών επιστημόνων και τα οποία αφορούν καινοτόμες πτυχές της τεχνολογίας, θέτουν τα θεμέλια για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας που αξιοποιεί το τόσο παραγωγικό επιστημονικό δυναμικό της και η οποία δρα με γνώμονες το κοινωνικό καλό, το συμφέρον του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος 

Σε μια Ελλάδα που ταλανίζεται για πάνω από μια δεκαετία από μια συνεχή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, στην οποία ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες από τα διαδοχικά lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού, οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σε παρόμοια εγχειρήματα λαμβάνοντας υπόψιν το κοινωνικό σύνολο και τα κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, πηγαίνοντας κόντρα στον καιρό, φανερώνουν τα ίχνη αισιοδοξίας που χρειαζόμαστε σαν κοινωνία για να ορθοστατήσουμε και πάλι.  

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία, τις βραβεύσεις, τις δράσεις και τα νέα της Prometheus Eco Racing NTUA Team στην επίσημη ιστοσελίδα ή σε κάποιο από τα επίσημα προφίλ της στα social media: Facebook  , Instagram , LinkedIn

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο