
Επιστήμη στη θεωρία, ασυμβίβαστη με την πραγματικότητα
Όντας μηχανικός αυτό που έχω μάθει για την επίλυση προβλημάτων είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις διάφορα μοντέλα μέχρι να καταλήξεις στην επίλυση ενός προβλήματος. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοείς ότι βέλτιστη λύση δεν υπάρχει, αυτό που υπάρχει είναι η λύση που ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε πρόβλημα. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα αξιολογείς τα αποτελέσματα ενός μοντέλου και μιας διαδικασίας, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να καταλήξεις στην λύση που ταιριάζει καλύτερα στο πρόβλημα σου.
Δεν ανήκω στις επιστήμες υγείας, αλλά αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί τη στιγμή που παγκοσμίως η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας οδήγησε στην εφαρμογή διαφόρων κοινωνικών πειραμάτων, στην Ελλάδα εδώ και τόσους μήνες έχουμε «κολλήσει» στο ίδιο μοντέλο. Είναι γεγονός, ότι την πρώτη φάση της πανδημίας τα μοντέλα των επιστημών υγείας λειτούργησαν, όμως η «συνάρτηση» των επιστημών υγείας είναι οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τους μηχανικούς που χρησιμοποιούμε μαθηματικές σχέσεις και για συγκεκριμένη είσοδο περιμένουμε συγκεκριμένη έξοδο, στα πλαίσια των μοντέλων αντιμετώπισης της πανδημίας, οι άνθρωποι για συγκεκριμένη «είσοδο» συμπεριφέρονται διαφορετικά. Πλέον, οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την πανδημία και έχουν κουραστεί στην απομόνωση. Επομένως, δεν χρειάζονται αυστηρά μέτρα αλλά έξυπνα. Για παράδειγμα, ας αναλύσουμε τι γίνεται στην πράξη στην Θεσσαλονίκη και θα γίνει εμφανής η ειρωνεία της κατάστασης.
Τι μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη:
- Να κάνεις βόλτα στην παραλία, όπου από τον συνωστισμό και να θες δεν βρίσκεις σημείο να σταθείς χωρίς να έχεις κόσμο στο λιγότερο από το μισό μέτρο.
- Να σταθείς έξω από μπαρ για ένα ποτάκι, με κατεβασμένη μάσκα τις περισσότερες φορές, με αποστάσεις…εκμηδενισμένες.
Τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη:
- Να πας μία βόλτα με λίγους φίλους, με όλα τα μέτρα, στα βουνά, στις θάλασσες και σε άλλα σημεία όπου η φύση εκτείνεται σε αρκετά μεγάλες εκτάσεις και ο συνωστισμός είναι ακατόρθωτος.
- Να δώσεις ραντεβού, για να στηθείς σε μία ουρά -αν και εφόσον δημιουργηθεί ουρά- με αποστάσεις και μέτρα για να αγοράσεις κάτι.
Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην Αττική με περίπου 13,5χιλ ενεργά κρούσματα είναι ασφαλές το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε αντίθεση στη Θεσσαλονίκη με περίπου 2χιλ ενεργά κρούσματα θα συνεχιστεί το σκληρό lockdown.
Εν κατακλείδι, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση, είναι σημαντικό ο καθένας να σεβαστεί την δημόσια υγεία και να συμπεριφέρεται με ατομική ευθύνη και να σέβεται τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς και η έκταση της πανδημίας δεν έχει αφήσει περιθώρια να αμφισβητηθεί από κανένα «συνωμοσιολόγο». Σε αυτή τη φάση της πανδημίας όμως και μετά από όλα αυτά που έχουμε περάσει είναι υψίστης σημασίας να συνυπολογιστεί ο καθοριστικός παράγοντας της ψυχολογίας των ανθρώπων. Όσοι σεβόμαστε τα μέτρα είναι άδικο να επεκτείνουμε την καραντίνα μας επειδή κάποιοι δεν τα σέβονται. Χρειάζονται πιο χαλαρά μέτρα, πιο «έξυπνα» μέτρα και αυστηροποίηση της επιτήρησης αυτών.
Προς Επιτροπή
FYI σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, η πλειοψηφία των νέων βρίσκεται σε σπίτια χωρίς μάσκες και μέτρα. Δεν είναι προτιμότερο να βρεθούν έξω;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το lockdown. Με χιουμοριστική διάθεση…