Αποστασιοποίηση Αλαουιτών: Χάνει έδαφος ο Άσαντ

Ξαφνική αποστασιοποίηση φαίνεται από την αίρεση των Αλαουιτών της Συρίας προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Σύριος πρόεδρος ανήκει στην θρησκευτική αυτή ομάδα -στην οποία ανήκει το 12% του Συρίων- και θεωρείται άκρως μυστικιστική.

Σύμφωνα με το BBC, οι θρησκευτική ηγέτες των Αλαουιτών σχεδιάζουν να «βγάλουν στο φως» για πρώτη φορά την σέκτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση της ταυτότητάς τους. Οι ηγέτες, όπως τονίζουν σε οκτασέλιδη ανακοίνωσή τους, επιθυμούν να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα της κυβέρνησης Άσαντ, αφού οι ίδιοι εκπροσωπούν «τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αγωγής του πολίτη». Σημειώνουν ακόμη ότι μάχονται για ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο το Ισλάμ, ο Χριστιανισμός και όλες οι θρησκείες θα είναι ισότιμες.

Δύο εκπρόσωποι της αίρεσης, μιλώντας στο BBC, δήλωσαν ότι πολλοί Αλαουίτες σκοτώθηκαν λόγω της πίστης τους την περίοδο διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ανέφεραν ότι τα μέλη της θρησκευτικής ομάδας δεν θα πρέπει να συσχετίζονται με «τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η συριακή κυβέρνηση».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Αλαουίτες (ή αλλιώς Αλεβίτες) ασκούσαν επιρροή στη συριακή διακυβέρνηση για περισσότερα από 40 χρόνια, ήδη από όταν ο πατέρας του Μπασάρ αλ Άσαντ, Χαφέζ, ήταν στην εξουσία. Εάν η αίρεση αποστασιοποιηθεί από τη συριακή κυβέρνηση, αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της τελευταίας.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο