
Γιατί η Άσμα Άσαντ μίλησε μετά από 8 χρόνια σιωπής
Πριν από περίπου μια εβδομάδα η Άσμα Άσαντ, Πρώτη Κυρία της Συρίας και σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ μίλησε μετά από 8 χρόνια σιωπής στη ρωσική τηλεόραση.Έκατσα να ακούσω όλη της την συνέντευξη στο Rossiya 24, δεν μου ήταν αρκετή η μετάφραση των διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Κατάλαβα πολλά σε αυτά τα περίπου 30 λεπτά. Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή.
Λοιπόν, για όσους δεν το ξέρουν η πανέμορφη κυρία Άσαντ ή αλλιώς “τριαντάφυλλο της ερήμου” (όπως την χαρακτήρισε η αμερικανική Vogue το 2011) είναι μια πολύ μορφωμένη γυναίκα.
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στο Λονδίνο χρηματο-οικονομικά, με μεταπτυχιακά στη γαλλική φιλολογία και την πληροφορική. Έχει διπλή υπηκοότητα, είναι από πολύ καλή οικογένεια και είχε μπροστά της μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Στη Βρετανία λοιπόν γνώρισε και τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Γνωρίζονταν χρόνια αλλά στα ευρωπαϊκά -τότε- εδάφη ερωτεύτηκαν. Τα άφησε όλα για τον έρωτα και παντρεύτηκαν την περίοδο που ο Άσαντ κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του. Σημείωση: Ο πρόεδρος της Συρίας έχει σπουδάσει οδοντιατρική.
Γυρνάμε στην πολυσυζητημένη συνέντευξη. Γνωρίζοντας την κατάσταση στη Συρία και κυρίως στο ματωμένο Χαλέπι, η εικόνα της Πρώτης Κυρίας δεν μου έδωσε την εντύπωση μιας χώρας που πεινάει και πεθαίνει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Άσαντ είναι μια από τις πιο κομψές γυναίκες και το στυλ της έχει συγκριθεί με αυτό της Κάρλα Μπρούνι και της Αντζελίνας Τζολί. Κλείνει η παρένθεση.
Κάποια από αυτά που τόνισε είναι πως νοιάζεται πολύ για τον λαό της, ασχολείται εδώ και χρόνια με την φιλανθρωπία, βοηθάει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη… Καταλάβαμε. Στην ερώτηση γιατί δεν είναι γνωστό το έργο της, η Άσμα Άσαντ άφησε κάποια υπονοούμενα για τα συριακά μέσα ενημέρωσης που δεν την προβάλουν. Εκτός αυτών, παρουσίασε τον σύζυγό της ως άριστο πατέρα, οικογενειάρχη και προστάτη της χώρας του. Έναν Άσαντ που κανείς δεν έχει δει και δεν θα δει κατά τη γνώμη μου, ποτέ.
[widget id=”text-6″]
Ερωτούμενη για το όραμα της για τη χώρα, σχεδόν λυρικά και με άψογα αγγλικά που θα ζήλευε μέχρι και ένας Βρετανός απάντησε πως η Συρία σημαίνει Ήλιος και οι Σύριες πιστεύουν πως τον δουν μια μέρα (να ανατέλλει από τα συντρίμμια, θα συμπλήρωνα).
Σε ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκα με ενδιαφέρον ήταν στο κλείσιμο της συνέντευξης, όπου ερωτήθηκε εάν θα εγκατέλειπε ποτέ τη χώρα της ή αν της το έχουν προτείνει. Είπε:
Ναι, μου πρόσφεραν την ευκαιρία να φύγω από τη Συρία ή μάλλον να εγκαταλείψω τη Συρία. Αυτές οι προτάσεις περιελάμβαναν εγγυήσεις ασφαλείας και προστασίας εμού και των παιδιών μου, ακόμα και οικονομικής ασφάλειας. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυής για να καταλάβεις τι ακριβώς επιδίωκαν αυτοί οι άνθρωποι. Επρόκειτο για μια εσκεμμένη απόπειρα να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρόεδρό τους.
Τα υπονοούμενα για τους εχθρούς του ανδρός της ήταν κάτι παραπάνω από φανερά. Υπονοούμενα ωστόσο υπήρξαν και για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στον πόλεμο. Αντιθέτως, ευχαρίστησε πολύ θερμά τους φίλους Ρώσους για τη βοήθεια τους. Και για αυτό ακριβώς έγινε και αυτή η συνέντευξη.
Ένας ακόμη λόγος είναι πως ως μητέρα της Συρίας αλλά και το δεξί χέρι του προέδρου ήθελε και έπρεπε να δείξει το ανάστημά της, την αγάπη της για τον λαό αλλά και το προσωπείο που προσπαθεί να κρύψει. Ο λόγος γίνεται για το σκάνδαλο με τα προσωπικά email του ζεύγους Άσαντ που αποκάλυψε η Guardian το 2012. Μέσα σε 3.000 μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Πρώτη Κυρία φαίνεται να ζητούσε και να έπαιρνε υλικά αγαθά που ικανοποιούσαν την μεγαλομανία και τη δίψα της για πλούτη την ώρα που ξεκινούσε ο εμφύλιος στη χώρα της.
Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε από τη διαρροή, το προεδρικό ζεύγος έκανε ταξίδια στην Ευρώπη, δειπνούσε σε πανάκριβα εστιατόρια, αγόραζε εξίσου πανάκριβα κοσμήματα και απολάμβαναν μια ζωή που κανένας Σύρος δεν έχει καν ονειρευτεί. Δεν ήταν ιδιαίτερο σοκ καθώς πολλοί πολιτικοί έχουν τέτοιες ευχαριστήσεις αλλά όταν η χώρα σου βρίσκεται σε πόλεμο… τότε θεωρείται σκάνδαλο.
Συνοψίζοντας: Μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη, όπως επισυνάπτεται παραπάνω καθώς έχει ενδιαφέρον. Το θέμα μας ήταν γιατί το έκανε. Η απάντηση θα έλεγα πως είναι πως η Πρώτη Κυρία έρχεται να συμμαζέψει πολλά και κυρίως έρχεται για να φτιάξει την εικόνα του συζύγου της, τα λάθη του και την εικόνα τους προς τον λαό τους.
Λένε πως πίσω από έναν ισχυρό άνδρα κρύβεται μια πετυχημένη γυναίκα. Η Άσμα έρχεται να το επιβεβαιώσει.