Εν αναμονή η αξιολόγηση λόγω σκανδάλου στο Wikileaks

0

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός διαλόγου μεταξύ του διευθυντού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και της επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πλέον αμφίβολο πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς όπως αποκαλύπτει η συνομιλία των δύο προαναφερθέντων, στόχος ήταν η καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο διάλογο που διέρρευσε στο Wikileaks, συμμετείχαν εκτός του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου και η υπεύθυνος της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα, και πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου. Η συνομιλία αυτή αναφέρεται στην τακτική του ΔΝΤ να πιέσει την Ευρωζώνη να δεχθεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα του 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, στην παράλληλη ελάφρυνση του χρέους, στο να απειλήσουν τη Γερμανία με αποχώρηση από το πρόγραμμα και να καθυστερήσουν την αξιολόγηση ως τον Ιούλιο ώστε να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα και να κινδυνεύσει με χρεοκοπία (καθώς λήγουν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ), ούτως ώστε να υποχρεωθούν όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τον συμβιβασμό που θα προτείνει το ΔΝΤ.

Όπως ήταν λογικό, σάλος προκλήθηκε τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο μετά τη δημοσίευση του διαλόγου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών επικοινώνησαν άμεσα με τους ομολόγους τους στη Γερμανία, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου, χωρίς τα απαιτούμενα που ζητεί το ΔΝΤ.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου». Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιστολή απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας της «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Σε απάντησή της η κ. Λαγκάρντ απορρίπτει ως ανοησίες την εκτίμηση ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα σκέπτονταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική και μέσο πίεσης. Ωστόσο, αφήνει αιχμές όσον αφορά τη διαρροή των συνομιλιών στο Wikileaks, αλλά και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί τις αποκαλύψεις για να ασκήσει πίεση με στόχο το Ταμείο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτερώσει το ηθικό της σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας και φαίνεται να παρουσιάζει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο