Η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο σε Γαλλία όσο και σε ΗΠΑ

Για ακόμη μία φορά χθες το παγκόσμιο πολιτικό ενδιαφέρον στράφηκε προς την Ελλάδα καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Την ίδια στιγμή η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις, συμφωνούμε με την κυβέρνηση σε αυτό».
Δηλώσεις Τσίπρα προς ΔΝΤ


Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς δήλωσε προς το ΔΝΤ ότι «H Ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα». Ακόμη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η «Συνάντηση με τον πρόεδρο Σούλτς, με τον οποίο έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη. Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα Μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».
Με άλλα λόγια, μέσω αυτής της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και να τον ενημερώσει για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν με στόχο «την προστασία των πιο αδύναμων».
Ικανοποίηση από την συνάντηση αυτή δήλωσε τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και κυβερνητικές πηγές καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο κ. Σούλτς «συμμερίζεται τη γνώμη μας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης» που επαληθεύεται από τη δήλωση του κ. Σούλτς που αναφέρει ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Οι Έλληνες και οι θεσμοί καλούν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».
Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις, συμφωνούμε με κυβέρνηση σε αυτό» αυτή είναι η σημερινή δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ δίνοντας ουσιαστική απάντηση στο πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.
Η ίδια ξεκαθάρισε στη συνέντευξή της ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η προγραμματισμένη αξιολόγηση καθώς χαρακτήρισε τα μέτρα “ρεαλιστικά” και τις μεταρρυθμίσεις “υλοποιήσιμες”.
Επίσης, έκανε λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το οποίο θεωρεί βραχυπρόθεσμα επιτεύξιμο με τις ανάλογες “ηρωικές προσπάθειες” από την μεριά της Ελλάδας, αλλά δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξη για το ίδιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, παράλληλα ανέφερε ότι «δεν θα αποχωρήσουμε από την Ελλάδα».Γενικότερα, μέσω αυτής της συνέντευξης η κ. Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα και διευκρίνισε τη στάση τους απέναντι στη Ελλάδα, η οποία όπως αποδεικνύουν οι παραπάνω δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ είναι απόλυτη και το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με τις  ανάλογες προσπάθειες της Ελλάδα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο