Προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου και Casus Belli

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό να αμφισβητεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό την Ελληνική Επικράτεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο όρος casus belli παραπέμπει σε κατάλοιπα μιας άλλης εποχής.

Παρά το καλό και φιλικό κλίμα που φάνηκε να επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς αναμένεται και στις επόμενες ημέρες να δωθεί μία οριστική λύση για το προσφυγικό, τα λεγόμενα του Τούρκου Πρωθυπουργού διέψευσαν όσους είχαν αυτήν την εντύπωση, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε και η απάντηση του κ.Τσίπρα στον Τούρκο ομόλογό του.

Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την απειλή πολέμου και τις καθημερινές παραβιάσεις της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε ότι «μπορεί μεν να υπάρχουν αρκετά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μπορούν οι δύο χώρες να συνδιαλέγονται για αυτά με έναν αποτελεσματικό τρόπο». Αυτό όμως που προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης ήταν η δήλωση του κ.Νταβούτογλου ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».

Παρά το πρωτοφανές θάρρος του Αχμέτ Νταβούτογλου να μην θεωρεί παραβιάσεις τις πράξεις του τουρκικού στρατού, ελλιπής φάνηκε η απάντηση του κ.Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ένα μέτρο (casus belli) που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να πείσω και τον Αχμέτ γι’αυτό».

Παράλληλα, αναταραχή προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μαρδά στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM : « Όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»… Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση» , τόνισε ο κ.Μαρδάς.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι ελληνικές θέσεις για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και για το Κυπριακό, είναι πάγιες και δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ και ο κ.Μαρδάς σε επόμενη δήλωσή του ανέφερε ότι με τα λεγόμενά του ήθελε να τονίσει το γεγονός πως η Ελλάδα αναζητεί λύσεις μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και με κανέναν άλλον τρόπο.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο