Τα τελευταία χρόνια δυσχαιρένει σημαντικά το οικονομικό τοπίο της Ελλάδας και κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι το κλίμα για τις επιχειρήσεις. Σ’ αυτό τον ασφυκτικό κλοιό, πολλές επιχειρήσεις ζημιώθηκαν, άλλες απ’ αυτές κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους άλλες όμως αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα χρόνια της κρίσης, ζημιώθηκε αρκετά, καθώς μέσα σε μια επταετία, την περίοδο 2008-2014, εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας περίπου 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απωλέσθησαν περί τις 700.000 θέσεις εργασίας.
Με αφορμή, λοιπόν, το κλείσιμο της μεγάλης αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών» το inzone.gr βρήκε και σας παρουσιάζει μερικές απ’ τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες και έκλεισαν τα ρολά τους, αφήνοντας στον δρόμο αρκετούς εργαζομένους.
1. Ηλεκτρονική Αθηνών
Μόλις χθες, η γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών κήρυξε πτώχευση, μετά από 66 χρόνια λειτουργίας. Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας ήταν γνωστά από το 2012 που είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Το 2014 μάλιστα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Στρούτσης είχε ζητήσει από τους εργαζομένους της αλυσίδας, να προσφέρουν ένα μισθό για την διάσωση της Ηλεκτρονικής. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρία « η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας». Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποια οφειλή προς τους 450 εργαζομένους που αξιοποιούσε η εταιρία πανελλαδικά, ενώ σε περίπου 8 μήνες θα μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Η όλη διαδικασία πτώχευσης αναμένεται να διαρκέσει 8 χρόνια.
2. Softex – Αθηναϊκή Χαρτοποιία ΑΕ
Τον Ιούλιο του 2015 ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς μία μονάδα παραγωγής της εταιρίας. Από τότε παρέμεινε κλειστή με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή. Υποστηρίζοντας η μητρική της, η πολυεθνική εταιρεία Bolton Group με έδρα την Ιταλία, ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η ζημιά από την περσινή πυρκαγιά, αποφάσισε τον Ιανουάριο να βάλει λουκέτο αφήνοντας χωρίς δουλειά 200 εργαζομένους. Να σημειωθεί ότι και άλλες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας έχουν βάλει «λουκέτο» τα τελευταία χρόνια, όπως η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) -που κήρυξε πτώχευση το 2012- και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013.
3. Τμήμα Χαρτοποιίας της ΒΙΣ στον Βόλο
Η ΒΙΣ Α.Ε. αποφασίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 να διακόψει οριστικά την μονάδα παραγωγής χαρτοποιίας στον Βόλο, καθώς ήταν μια ζημιογόνα μονάδα. Το κλείσιμο της μονάδας οδήγησε στην ανεργία 31 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία ξεκίνησε το 1936 και είναι η πρώτη βιομηχανική εταιρία που είχε σαν αντικείμενό της τη συσκευασία, αξιοποιώντας το κυματοειδές χαρτόνι. Το 1971 εισάγεται στον Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1977 μετεγκαθιστά την παραγωγή της στον Βόλο.
4. ΑΓΕΤ Ηρακλής – Εργοστάσιο Χαλκίδας
Τον Μάρτιο του 2013 παύει οριστικά η λειτουργία του εργοστασίου στην Χαλκίδα. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «…παρά τις σχετικές προσπάθειες το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα. Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο». Από το κλείσιμο του εργοστασίου έμειναν χωρίς δουλειά 236 εργαζόμενοι. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1926 και από τότε άλλαξε τουλάχιστον τέσσερις φορές ιδιοκτήτες.
5. Εργοστάσιο Coca-Cola
Από το 2012 έχουν κλείσει τα εργοστάσια σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αθήνα, Μεσολόγγι, Πάτρα και τώρα και στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας άνεργους πάνω από 400 εργαζομένους. Από τότε οι πρώην εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα «μποϊκοτάζ» στην κόκα κόλα. Η γνωστή εταιρία αναψυκτικών «Coca-Cola 3E» λειτουργεί στην Ελλάδα για 47 χρόνια.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά τους και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι που οδηγήθηκαν στην ανεργία. Εμείς σας παρουσιάσαμε μόνο μερικές απ’ αυτές για να μπορέσετε να αντιληφθείτε το βαθύτατο πλήγμα που επέφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.