Απίστευτο και όμως…Ελληνικό!
«Φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 2% ενώ οι επενδύσεις που περιμένουμε μέσα στην επόμενη διετία θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία και δεν θα μπορούμε να τις απορροφήσουμε.» Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ξέρω τι σκέφτεστε. Οι μισοί εντοπίζετε ελπίδα στα λεγόμενα του Υπουργού Οικονομικών (που “έρχεται” ακόμη) ενώ οι υπόλοιποι αναζητάτε τα όρια της τρελίτσας που μπορεί να πουλάει ένας πολιτικός απροκάλυπτα στο λαό χωρίς καμία αντίδραση. Πράγματι, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας διαμήνυσε πριν λίγο καιρό πως η χώρα μας θα αποτελέσει σε λίγα χρόνια πόλο έλξης επενδυτικών προγραμμάτων που όμοια τους απολαμβάνουν μόνο τα πιο ανεπτυγμένα κέντρα του πλανήτη. Έκανε λόγο για βελτίωση του λιανικού εμπορίου ενώ τόνισε τη διανομή του πλεονάσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (από την υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης βέβαια..) .
Υπάρχει βέβαια και η άλλη σκληρή πλευρά του νομίσματος. 8.551 ατομικές και κεφαλαιουχικές εταιρίες έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2017 ενώ μόλις 7.687 άνοιξαν, διατηρώντας έτσι το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στο Εμπορικό Μητρώο από την έναρξη της κρίσης και έπειτα. Τρύπα παρουσιάστηκε στην είσπραξη χρημάτων από τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2017 ενώ διαμορφώθηκε έλλειμμα της τάξης του 1,3 δις ευρώ με τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να μειώνονται κατά 1,7 δις ευρώ σε σχέση με τον στόχο. (Πηγή)
Που οφείλεται η υπεραπόδοση για την οποία καυχιέται ο Υπουργός;
Μα φυσικά στην αφαίμαξη των μικρομεσαίων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Για να καταλάβετε, ζούμε στη μόνη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που πληρώνουμε ΦΠΑ πάνω στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ(φόρος πάνω στο φόρο). ΕΝΦΙΑ,Φόρος Εισοδήματος και παρελθοντικά χρέη προς ΔΟΥ κλήθηκαν να πληρώσουν οι γονείς μου, οι γονείς σου και γενικά όσοι στέκονται στα δυο τους πόδια και αναπνέουν ακόμα σε αυτή τη χώρα την Παρασκευή που μας πέρασε, από τα οποία πληρώθηκαν εμπρόθεσμα μόλις το 40%.
[widget id=”text-6″]
Αστείο ε; Τόσο αστείο όσο το γεγονός ότι στο Υπουργείο Οικονομικών προσμετρούν στη μείωση της ανεργίας την εποχική πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων και έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο. Δηλαδή, για τον Ευκλείδη είναι νορμάλ το να επαίρεσαι για τη μείωση της ανεργίας στα “χαρτιά” για δυο μήνες από την πρόσληψη “ψήφων με πόδια” στα Υπουργεία και στις ΔΕΚΟ την ώρα που η ανεργία σύμφωνα με την ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία αγγίζει το 31%. (Πηγή)
Και οι επενδύσεις;
Ο Ευκλείδης οραματίζεται πως από το 2018 θα συμβεί το εξής φοβερό πράγμα στη χώρα μας. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες μιας Αποκάλυψης επενδύσεων και αθρόας προσέλευσης επενδυτών από όλο τον κόσμο. Βέβαια, γιατί τι καλύτερο έχει να κάνει ένας επενδυτής από το να έρθει στη χώρα και να πληρώνει 29% φόρο για τα κέρδη του, φόρο για τα μερίσματα, εργατικές εισφορές, μέχρι εισφορά αλληλεγγύης δυσανάλογη ως προς την πραγματική ανάγκη. Τι καλύτερο για έναν επενδυτή που θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει, το κράτος να χαρακτηρίσει την επένδυσή του “αρχαιολογικό χώρο” ή “δάσος” και να την παγώσει μέχρι νεωτέρας; Και αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ, ας μιλήσουμε για την μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το περιβόητο Ελληνικό.
Τι είναι το Ελληνικό;
Το Ελληνικό είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Είναι συνολικής έκτασης 7,5 τετ. χλμ. εκ των οποίων τα 5,5 ανήκαν στο παλαιό Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Η κυβέρνηση Μεταξά ήταν αυτή που αποφάσισε στην περιοχή να δημιουργηθεί αεροδρόμιο, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το 1938. Αποτελούσε μέχρι το 2001 το κεντρικό αεροδρόμιο των Αθηνών έως ότου και έπαψε τη λειτουργία του για να πάρει τη θέση του ως βασικό αεροδρόμιο το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Η επένδυση
Την επένδυση του Ελληνικού έχει αναλάβει η εταιρεία Lamda Development, μέλος του ομίλου Λάτση η οποία και έχει αναλάβει μια μεγάλη γκάμα από έργα υποδομών στη χώρα όπως το Mediterranean Cosmos, το Athens Mall, το Golden Hall, η Μαρίνα Φλοίσβου ενώ το Νοέμβριο του 2014 εξαγόρασε το 100% της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ από το Δημόσιο. Στο έργο συμμετέχουν ως κοινοπραξία η κινεζική FOSUN και η Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα αναμορφώσει όλη τη γύρω περιοχή με τη δημιουργία του πρώτου 7** ξενοδοχείου στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα που θα αποκομίζει το Ελληνικό Δημόσιο από την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κτίση και λειτουργία) θα ανέρχονται σε 2 δις το χρόνο. Αν αναλογιστεί κανείς πως το μοναδικό παραλιακό μέτωπο έκτασης 3,5 χιλιομέτρων θα αναμορφωθεί σημαντικά δημιουργώντας υποδομές και πάρκα εφάμιλλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμαστε σε μια επένδυση “ναυαρχίδα” (flagship investment) που κοστολογείται ως άνω των 8 δις. (Περισσότερα)
Τα…σκαλώματα
Ακούει πολλές φορές στις ειδήσεις ο μέσος Έλληνας πολίτης για την επένδυση στο Ελληνικό, ο διαδικτυακός ιστός βρίθει από άρθρα όπου αναφέρονται το καθένα με τον δικό του τρόπο στην επένδυση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πάει στραβά και δεν προχωράει αυτό το μεγαλεπήβολο project. Τις πταίει λοιπόν; Έχουμε και λέμε…
Στο Ελληνικό, εμπλέκονται 2 shareholder groups (ενδιαφερόμενα μέρη): η κυβέρνηση και ο.. idiώτης! Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουμε ένα διπολικό κράτος…που θέλει και δεν θέλει τις επενδύσεις. Μια το γραφείο του Ελληνικού που ήταν υποστελεχωμένο. Μια το Δασαρχείο Πειραιά που έκρινε πως μέσα στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου υπάρχουν 37 στρέμματα δάσους.
(Εσύ το βλέπεις;)
Η υπόθεση με το Δασαρχείο έληξε αισίως για την επένδυση στις αρχές του Οκτώβρη αφού οι αρμόδιες αρχές γνωμοδότησαν το προφανές: ότι δεν υπάρχει δάσος εντός του Ελληνικού. Να προσθέσω πως το 2016 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, ο χώρος του Ελληνικού αποτελούσε χώρο στέγασης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία υπογραφής της επένδυσης.
Και σαν να μην ήταν όλα αυτά, έχουμε αφενός το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) που κήρυξε μια έκταση 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό (μέρος και του παλιού αεροδρομίου) ως αρχαιολογικό χώρο ή χώρο υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αναγκάζοντας το επενδυτικό σχήμα να αναθεωρήσει πολλές παραμέτρους στο Businness Plan ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε πιθανώς πόσο επιπλέον θα κοστίσει αυτή η απόφαση, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Και φυσικά έχουμε τον νέο ασυμμόρφωτο ιδεολογικό μαζοχισμό μιας μερίδας “οικολόγων“, οι οποίοι παρά την οριστική γνωμοδότηση του ΣΕΠΠ (Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά), προσέφυγαν στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση ότι στο Ελληνικό δεν υπάρχει δάσος.
Εν κατακλείδι παρά τα όποια εμπόδια ανακύψουν, είμαι αισιόδοξος πως η επένδυση θα προχωρήσει αφού άλλωστε υπάρχει και μνημόνιο παράδοσης του έργου ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιώτη, το οποίο δεν μπορεί να ανακληθεί αφού έχουν πέσει οι υπογραφές. Στην Ελλάδα κυβερνά ένα συνονθύλευμα “σοσιαλδεξιάς” κυβέρνησης, που υπέγραψε το μνημόνιο που ήθελε να σκίσει, που επιτίθεται στους δανειστές της αλλά υπογράφει δημοσιονομικό «κόφτη», μειώνει συντάξεις και επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους, εξακολουθώντας να μας κοιτάει στα μάτια με θράσος και να μας λέει ότι φταίνε οι άλλοι.
Από τη μια διατρανώνει συνεχώς μέσω των υπουργών της πως οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του τόπου, ενώ από την άλλη κλωτσάει την καρδάρα προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εμποδίσει το όποιο επενδυτικό πρόγραμμα. Και αν θεωρείτε πως είμαι υπερβολικό, με ανακοίνωση της η Ένωση Σύριζα Ελληνικού καλεί τους πάντες σε λαϊκούς αγώνες ανατροπής της επένδυσης που όπως επισημαίνουν αποτελεί ταφόπλακα για τους νέους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της περιοχής.
Μα είναι ο Κομμουνισμός, ηλίθιε!