Πώς Φεύγει η «Μπυροκοιλιά»

Ένας αγαπητός φίλος, μου έκανε αυτή την ερώτηση και εγώ απάντησα. Μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση και πραγματικά, η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη, αντιθέτως με την απλότητα της ερώτησης. Οι ατάκες του τύπου ”οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα”, δεν βοηθούν αρκετά, αν και έχουν μια δόση αλήθειας. Δεν επιτρέπουν σε κάποιον να αξιολογήσει, τι πρέπει να κάνει ή να σκεφτεί τι χρειάζεται. Πιο εξειδικευμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, μπορεί να έρθει μετά από καλύτερη κατανόηση της ”μεγαλύτερης εικόνας”, για το πως συμβαίνει η απώλεια λίπους στο σώμα και τι επιρροή έχουν στον οργανισμό σου, οι καθημερινές σου συνήθειες.
Άρα…Μπυροκοιλιά…..Έχουμε και λέμε. Το λίπος της κοιλιάς ή το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά, είναι πραγματικά μόνο σωματικό λίπος. Είναι πααααααρα πολύ σημαντικό να καταλάβεις, ότι επειδή εκεί ξεχωρίζει το περισσότερο λίπος από όλο σου το σώμα, δεν σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις από που θα χαθεί το λίπος, εάν ξεκινήσεις να κάνεις δίαιτα και να γυμνάζεσαι.

Η απώλεια λίπους είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των συνηθειών μας και των πράξεων μας, έτσι ώστε να εκκινήσουμε την διαδικασία της καύσης λίπους. Όμως, δεν μπορούμε να καθορίσουμε σε ποιο σημείο θα γίνει η καύση πρώτα και με τι σειρά. Έτσι, για να χάσεις λίπος (και το λίπος της κοιλιάς θα είναι μέρος αυτού), θα πρέπει να καταλάβεις μερικά πράγματα.

– Το σωματικό λίπος χάνεται επηρεάζοντας την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Εδώ είναι καθαρά μαθηματικά, θερμίδες που λαμβάνουμε και θερμίδες που καίμε. Αυτό είναι γεγονός και δεν αλλάζει ποτέ, γιατί το σώμα μας είναι ζωντανός οργανισμός και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της θερμοδυναμικής. Δεν μπορούμε απλώς να ξεφορτωθούμε το λίπος, χωρίς να αλλάξουμε τις ενέργειες που οδήγησαν στην αποθήκευσή του εξ αρχής ή απλά να προσθέσουμε δραστηριότητες και να απαιτήσουμε από το σώμα μας να ξεκινήσει να καίει calories. Αυτό απαιτεί χρόνο και συνέπεια.

Για να μάθεις πώς να το κάνεις αυτό, δες τις παρακάτω ερωτήσεις και απάντα για τον εαυτό σου.

Είσαι σε υγιές βάρος για το ύψος σου; Αναζήτησε τον Δείκτη Μάζας Σώματος σου και δες αν βρίσκεσαι στο φυσιολογικό εύρος. Αν ναι, η δίαιτα ή η μείωση των θερμίδων δεν είναι συχνά η καλύτερη διαδρομή. Πιο συχνή και πιο έντονη άσκηση είναι μια καλύτερη οδός για την καύση ενέργειας. Θες να αποφύγεις την δίαιτα, εκτός εάν έχεις υψηλό ποσοστό λίπους. Προσαρμογές στον ύπνο, στην συχνότητα γευμάτων και άσκησης είναι προτιμότερο από την επιλογή και διατήρηση μιας δίαιτας.

Κοιμάσαι τουλάχιστον 7,5-8 ώρες την ημέρα;…Συνολικά! Ο ύπνος είναι καθοριστικός για όλες τις σωματικές διαδικασίες. Το αυξημένο άγχος, από την έλλειψη ύπνου ή η αναγκαιότητα του να κοιμηθείς, καθιστά την απώλεια λίπους δύσκολη. Ύπνος νωρίς το βράδυ και ξύπνημα κοντά στην αυγή, είναι το συνιστώμενο ωράριο, αλλά δύσκολα το ακολουθεί κάποιος. Υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, καθώς παράγοντες όπως που ζεις, γενετική και προτιμήσεις, παίζουν κάποιο ρόλο. Δες αν υπάρχει χώρος για βελτίωση σε καθημερινή βάση. Η ποιότητα του ύπνου προτιμάται από την ποσότητα.

Ασκείσαι έντονα (η ένταση είναι ανάλογη με τις δυνατότητες σου)τουλάχιστον 3 φορές/εβδομάδα; Τι τύπο άσκησης ακολουθείς; Ιδανικά είναι να ξεκινήσεις με προπόνηση αντιστάσεων και να ενσωματώσεις έναν τύπο αερόβιας άσκησης. Η έντονη διαλειμματική είναι πάρα πολύ αποτελεσματική για απώλεια λίπους. Καθώς μεγαλώνουμε όμως η απόδοσή μας μειώνεται , φυσιολογικά, έτσι η συνέπεια στην άσκηση είναι σημαντική να υπάρχει για να μειώνεται το λίπος και να αποφύγεις στο μέλλον να έχεις προσαυξήσεις.

– Τρως συστηματικά 3 γεύματα την ημέρα σε παρόμοιες περιόδους, που περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες  και φρούτα/λαχανικά; Θα ήταν χρήσιμο να καταγράψεις την διατροφή σου για μια εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορέσεις να αναλύσεις την ισορροπία των γευμάτων σου.

– Τρως μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά;

– Πίνεις αρκετό αλκοόλ; Το αλκοόλ δεν είναι καθόλου κακό, αλλά η τακτική κατανάλωση, δεν είναι ιδανική και περισσότερο όταν δεν τηρούνται οι παραπάνω παράγοντες. (γεύματα, ύπνος).

Ξεκίνα από εδώ, για να μετρήσεις την πρόοδο σου:

– Η ζυγαριά ΠΡΈΠΕΙ και πηγαίνει πάνω κάτω, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία. Μέτρα την πρόοδο σου σχετικά με το πως σου πάνε τα ρούχα σου, ειδικά για το λίπος της κοιλιάς. Σου φαίνεται αστείο αλλά όταν ξεκινήσεις σταθερά για πάνω από 1 μήνα, θα με θυμηθείς.

– Η απώλεια λίπους. Η πραγματική απώλεια λίπους (όχι κατακράτηση υγρών) δεν είναι γραμμική διαδικασία. Θα ανεβαίνει προς τα πάνω και θα πηγαίνει προς τα κάτω για αυτό είναι σημαντικό να μένουμε σε ένα σταθερό εύρος κιλών.

– Για την ηλικία σου η προπόνηση αντιστάσεων είναι τόσο σημαντική, όσο η συχνότητα που τρως και πως κοιμάσαι. Οι ορμόνες σου, ο μεταβολισμός σου και τα κύτταρα σου είναι εναντίον σου καθώς μεγαλώνεις. Έτσι, όσο πιο τακτικά και με συνέπεια ακολουθείς τα παραπάνω, θα είναι πιο εύκολο για σένα να έχεις ένα σταθερό σωματικό λίπος και να το διατηρείς.

Στην υγειά σας, Βασίλης!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο