Πηγή Φωτογραφίας: https://cornerstonephysio.com/wp-content/uploads/2019/07/back-pain.jpg

Πόνος χαμηλά στη μέση: Μύθοι

Ο πόνος χαμηλά στη μέση είναι μία κατάσταση που σίγουρα θα αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος, έστω και μία φορά στη ζωή του. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα ακόμα και του πιο γυμνασμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον σε άτομα που δεν ασκούνται καθόλου. Οι πόνοι στις πιο συχνές περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε μυϊκή καταπόνηση των μυών,  τενόντων και συνδέσμων που περιβάλλουν την σπονδυλική στήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει φθορά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, φθορά στις αρθρώσεις ακόμα και κατάγματα. Μιλώντας για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα πάμε να δούμε τους κυριότερους μύθους που απασχολούν όσους βιώνουν πόνους χαμηλά στη μέση.

“Πρέπει να κάνω μαγνητική για να δω τι γίνεται με την μέση μου”

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από πόνους στη μέση δεν χρειάζεται να κάνουν μαγνητική τομογραφία σαν μέρος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων με πόνους στη μέση, σαν αίτιο έχουν την καταπόνηση μυών, τενόντων και συνδέσμων. Μία μαγνητική δεν θα αλλάξει τον τρόπο αποκατάστασης ή την μέθοδο που θα ακολουθήσει το άτομο στο να αντιμετωπίσει τον πόνο αυτό.

Ένας καταρτισμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί μέσω αξιολόγησης να εντοπίσει το πρόβλημα. Λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό, προτού να ξεκινήσει τα απαραίτητα τεστ στους μύες, τις αρθρώσεις και τα νεύρα, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες που να οδηγήσουν στην ορθή διάγνωση του προβλήματος και να σχεδιάσει το πλάνο της αποκατάστασης.

Παρόλα αυτά αν ο ορθοπαιδικός και ο φυσικοθεραπευτής, ύστερα από την αξιολόγηση του ατόμου, κρίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, θα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες για την μαγνητική σας.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

“Με πονάει η μέση μου, παίζει να έχω σπονδυλολίσθηση”

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πόνους στη μέση βγάζουν κατευθείαν ‘διάγνωση’ από μόνοι τους ότι έχουν σπονδυλολίσθηση. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι πάρα πολύ δυνατοί, και βρίσκονται ανάμεσα στα κόκαλα της σπονδυλικής μας στήλης. Επειδή είναι τόσο δυνατοί , είναι πολύ δύσκολο να βγουν εκτός θέσης, όπως και άλλες αρθρώσεις στην σπονδυλική στήλη.

Πόνοι που σχετίζονται με τους δίσκους μπορεί να είναι πολύ επίπονοι και η κατάσταση να είναι περίπλοκη. Όπως οτιδήποτε στο σώμα γερνάει, έτσι και οι δίσκοι φθείρονται με τον καιρό και μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα τους και την απορροφητικότητα των κραδασμών. Οι ασθενείς ανησυχούν ότι το πρόβλημα τους σχετίζεται με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δεν θα γίνουν ποτέ καλά.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ωστόσο, καθώς η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει πως ακόμα και αν πόνος σχετίζεται με τους δίσκους, ο ασθενής θα δει βελτίωση σε σχέση με τους πόνους ακολουθώντας την σωστή αποκατάσταση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του πόνου στη μέση, έχουν να κάνουν με μύες και αρθρώσεις. Όποια περίπτωση και να είναι, η ήπια άσκηση και η φυσικοθεραπεία μπορούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

“Η γυμναστική θα με κάνει χειρότερα. Πρέπει να ξεκουραστώ” 

Αποφεύγοντας την άσκηση και μένοντας σε ακινησία, ο πόνος σχεδόν σίγουρα θα κάνει παραπάνω διάστημα να υποχωρήσει. Ασκήσεις στοχευμένες στην επίλυση του προβλήματος έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου στη μέση.

Η ήπια άσκηση θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και ακόμα θα καλυτερεύσει την διάθεση. Δεν υπάρχει η απόλυτη θεραπεία στην διαχείριση του πόνου στη μέση γι’ αυτό και ο φυσικοθεραπευτής παίζει κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση.

“Πόνος=Καταστροφή”  

Ο πόνος δεν σχετίζεται πάντα με την ‘καταστροφή΄. Ένα παράδειγμα είναι το κόψιμο με χαρτί. Αν και το τραύμα είναι πάρα πολύ μικρό, ο πόνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο πόνος είναι κάτι σαν τις ειδοποιήσεις που έχουμε στο κινητό. Μας ενημερώνει πως κάτι είναι ευαίσθητο και δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Η συνηθισμένη άποψη ότι ο πόνος ισούται με καταστροφή μας οδηγεί συχνά στο να σκεφτούμε πως πρέπει να διακόψουμε την καθημερινότητα μας και να παύσουμε να κάνουμε ότι μας πονάει. Αυτό οδηγεί στην ακινησία η οποία θα εμποδίσει την πρόοδο της αποθεραπείας. Ασκήσεις και φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να ξεπεράσει τους πόνους στη μέση και να οδηγήσουν σε μια επιτυχή αποκατάσταση.

Άκου το σώμα σου. Αν σε πονάει κάτι ή δεν αισθάνεσαι οτιδήποτε στο σώμα σου να δουλεύει όπως θα έπρεπε, επικοινώνησε με κάποιον ειδικό. Όταν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα έγκαιρα συμβάλλεις στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο