Άσκηση και Ευεξία κατά τη διάρκεια της Covid 19: Ώρα για ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid 19) έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η βασική στρατηγική περιορισμού της εξάπλωσης του ιού περιλαμβάνει κοινωνικές αποστάσεις, ατομική υγιεινή, ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση. Κατά τη διάρκεια επώασης και των μη σοβαρών σταδίων του ιού (πχ. ασυμπτωματικός), απαιτείται ειδική προσαρμοστική αντιμετώπιση του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη του ιού και την πρόληψη εξέλιξης της νόσου σε σοβαρά στάδια. Για να επιτευχθεί αυτό, σε περίπτωση μόλυνσης, ο ιός θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με έναν οργανισμό με πολύ καλή γενική υγεία.

Το να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, ακόμα και πριν να μολυνθεί, είναι μια σημαντική πτυχή της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι μία πρόκληση στο πλαίσιο της φυσικής απομόνωσης,  του άγχους και στρες, της μειωμένης πρόσβασης σε τρόφιμα, κοινωνικο-οικονομικές και συμπεριφορικές προκλήσεις του ατόμου, της οικογένειας και ολόκληρης της κοινωνίας. Εκτελώντας καθημερινά φυσικές δραστηριότητες βοηθά κανείς τον εαυτό του στο χτίσιμο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η άσκηση είναι κατηγορία της φυσικής δραστηριότητας και είναι κάτι που είναι προγραμματισμένο, δομημένο, συνεχόμενο, μετρήσιμο και σαν στόχο έχει την βελτίωση κάποιας πτυχής της φυσικής κατάστασης (ή και περισσότερων πτυχών).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει συστήσει οδηγίες για άσκηση που μπορούν να ακολουθηθούν, κατά το παγκόσμιο φαινόμενο του κορωνοϊού.

Γενικός Πληθυσμός

Τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάποιος για παράδειγμα που παρακολουθεί τηλεόραση, είναι σωστό να σηκώνεται και να κινείται κάθε φορά που παίζει διαφημίσεις ή έστω ανά τακτά διαστήματα. Το ίδιο και για κάποιον που ασχολείται ή δουλεύει από τον υπολογιστή: 2-3 λεπτά περπάτημα μέσα στο σπίτι ανά 20 λεπτά είναι κάτι που θα βοηθούσε. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας φυσικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα  ή 75 λεπτά μεγαλύτερης έντασης/εβδομάδα συνδυαστικά με 2 προπονήσεις μυικής ενδυνάμωσης ανά εβδομάδα.  Ενήλικες μεγαλύτεροι από 65 ετών θα πρέπει να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τις παραπάνω οδηγίες. Εάν αυτό δεν μπορεί να ακολουθηθεί, θα πρέπει να αποφύγουν την καθιστική ζωή και να ασχοληθούν με ήπιες δραστηριότητες. Παιδιά και έφηβοι θα πρέπει να ασχολούνται με έντονες δραστηριότητες για τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως, όσο το επιτρέπουν ο χώρος και ο χρόνος που διαθέτουν. Για παιδιά από 2-5 ετών αυτό θα πρέπει να γίνεται για 180 λεπτά ημερησίως.

Άτομα που ασκούνται συστηματικά και Αθλητές

Για αυτούς που ασχολούνταν συστηματικά με την άσκηση, σε υψηλές εντάσεις και υψηλού όγκου προπόνησης (>1-2 ώρες/ημέρα προ κορωνοϊού) θα είναι συνετό να έχουν σαν κύριο στόχο τους την διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και όχι τόσο την βελτίωση, με επαρκή ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις. Προσπαθώντας να τηρήσετε τις προηγούμενες οδηγίες άσκησης για ενήλικες και αποφεύγοντας τις έντονες εντάσεις και μεγάλου όγκου προπονήσεις, σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση, αρκετές ώρες ύπνου, πρόσληψη υδατανθράκων, θα συμβάλλετε στη διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού σας.

Άτομα που έχουν εκτεθεί στην  Covid 19

α)Για κάποιον που βρίσκεται σε καραντίνα, δεν υπάρχει κάποια οδηγία για τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα (πυρετός, βήχας, δύσπνοια). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό. β) Ένα άτομο σε καραντίνα το οποίο είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να ασκηθεί σε μέτριας έντασης προπονητικά πρωτόκολλα και να χρησιμοποιήσει τα συμπτώματα σαν οδηγό. Τηρώντας την καραντίνα και την απομόνωση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο σύμπτωμα το άτομο σταματάει την άσκηση και επικοινωνεί άμεσα με τον προσωπικό του ιατρό. Εάν προηγουμένως το άτομο ακολουθούσε καθιστική ζωή, θα ήταν σωστό να ενημερώσει το γιατρό του για την επιθυμία του ατόμου να ασκηθεί. γ) Σοβαρές καταστάσεις κρουσμάτων Covid 19 και επανένταξη. Το εγχειρίδιο της Πρόληψης Covid 19 και Θεραπεία 2020, που αναπτύχθηκε από την κλινική εμπειρία στη διαχείριση της Covid 19 στη Κίνα, προτείνει την αναπνευστική προπόνηση και φυσιοθεραπεία και της διαχείρισης θέσεων του σώματος. Ο στόχος της πρώιμης αποκατάστασης είναι να μειωθεί η δυσκολία της αναπνοής, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης και την μείωση συχνότητας επιπλοκών.

Η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή ενός ατόμου να νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό και να εξελιχθεί σε σοβαρό στάδιο. Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης δικαιολογούν τις τρέχουσες συστάσεις για τη δημόσια υγεία και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της COVID-19.

 

Πηγή: Ranasinghe, Chathuranga & Ozemek, Cemal & Arena, Ross. (2020). Exercise and well-being during COVID 19 – Time to boost your immunity. Expert Review of Anti-infective Therapy. 10.1080/14787210.2020.1794818.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο