10 Σημεία Που Εμποδίζουν Τη Βελτίωση Σου
Ο καθένας θα κάνει λάθη στη προσπάθεια να βελτιώσει τον εαυτό του. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών στο Internet δεν το κάνει καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα απόψεων που επικρατούν στο να γίνεις πιο δυνατός, να αυξήσεις την αντοχή σου και να μειώσεις το ποσοστό λίπους σου.
Πολλές μέθοδοι δουλεύουν και εδώ είναι που σου κλείνω το μάτι, if you know what i mean. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πας από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, ωστόσο θες να επιλέξεις το πιο σωστό τρόπο για σένα και το πιο υγιεινό. (Ελπίζω τουλάχιστον). Η φόρμουλα είναι: σκληρή δουλειά, επιμονή-υπομονή, προσοχή μεγάλη στη διατροφή σου και.. ξεκούραση!
Ακούγεται απλό έτσι; Διάβασε παρακάτω τα 10 σημεία που ίσως υιοθετείς και εμποδίζεις τη βελτίωση σου και απάντα για τον εαυτό σου!
- Έλλειψη προπονητικού στόχου
Αν θες να γίνεις καλύτερος σε κάτι, τότε δούλεψε πάνω σε αυτό. Θες να τρέχεις πιο γρήγορα. Τότε προπονήσου στο να τρέχεις γρήγορα. Θες να βελτιώσεις τη ποιότητα στη τεχνική και να σηκώνεις παραπάνω κιλά στην άσκηση κάθισμα; Τότε δούλεψε κάθισμα. Θες να αυξήσεις τη καρδιοαναπνευστική σου αντοχή. Χρησιμοποίησε προγράμματα ή ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλες μυικές ομάδες και κάνουν τη καρδιά σου να βγει έξω από το στήθος σου. Θες να αυξήσεις την απώλεια λίπους σου; Τότε κατανόησε ότι η γυμναστική από μόνη της δεν έχει αποτέλεσμα. Η μεταπροπονητική κατάσταση έχει τεράστια σημασία στο αν θα σε βρει σε μια ψησταριά ή σπίτι σου. Θυμήσου τελευταία που φορά που γυμνάστηκες. Ήξερες τι ήθελες ή απλά ίδρωσες;
- Έλλειψη έντασης
Είναι άσκηση, παιδιά, το λέει . Για να γίνουν αλλαγές στο σώμα σου πρέπει η άσκηση να είναι απαιτητική (ανάλογα με το επίπεδο του καθενός). Πρέπει να πιέσεις το εαυτό σου λιιιίγο παραπάνω από τη τρέχουσα κατάσταση σου, έτσι ώστε να δημιουργήσεις το ιδανικό στρες που χρειάζεσαι για να περάσεις στην επόμενη φάση και να ανέβεις Level. Πίεσε για 2 επαναλήψεις παραπάνω (εφόσον δεν χαλάς τη τεχνική της άσκησης), μείωσε το διάλειμμα σου. Μη παρατάς εύκολα την άσκηση, ξέρω πονάει, μόνο εκείνη τη στιγμή, μετά κερδίζεις.
- Παραβλέπεις τα βάρη στη προσπάθεια σου να χάσεις λίπος
Μισείτε να ακούτε ότι στην απώλεια λίπους το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η διατροφή από τη γυμναστική αλλά είναι αλήθεια. Μια καλή προπόνηση, με ένα σημαντικό έλλειμμα θερμίδων είναι η γενική προσέγγιση για χάσιμο βάρους. Για να ξεκινήσεις γρήγορα αυτή τη διαδικασία επέλεξε (είναι προστακτική) προπόνηση με αντιστάσεις. Θα βελτιώσεις ή τουλάχιστον θα διατηρήσεις το καλούπι του κορμιού σου και θα ξυπνήσεις άμεσα την καύση θερμίδων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά το τέλος του προγράμματος σου, που είναι πιο σημαντικό, σε αντίθεση με μια τυπική αερόβια προπόνηση πάνω στο διάδρομο, μακράς διάρκειας που ναι μεν μπορείς να χάσεις κιλά, αλλά αυτά μπορεί να είναι μυς και να σε αφήσει με ισχνό σώμα. Αν έχεις δει παχύσαρκο άνθρωπο να ασχολείται με βάρη στο γυμναστήριο και αναρωτήθηκες γιατί δεν λιώνει στο διάδρομο, τότε κάνε φίλο σου το γυμναστή που τον έβαλε. Good guy!
- Πάρα πολύ cardio χωρίς λόγο
Αρχικά είχες και στο χωριό σου τη λέξη cardio; Χρησιμοποίησε ελληνικές λέξεις. Αν σε προσεγγίσει γυμναστής και σου πει σήμερα θα δουλέψουμε cardio, ίσως να μην ξέρει να σου εξηγήσει ότι σήμερα θα κάνεις αερόβια προπόνηση και ίσως να μην είναι 100% γυμναστής. Στο θέμα μας, αναβάλλοντας συνέχεια την προπόνηση με αντιστάσεις, επιλέγοντας μια προπόνηση αερόβια μεγάλης διάρκειας,, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή . Ο λόγος απλός. Μπορείς να κάψεις πολλές θερμίδες παραπάνω με μια προπόνηση δύναμης σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι με μια προπόνηση στο διάδρομο, μεγάλης διάρκειας και σταθερού ρυθμού. Μια καλή επιλογή θα είναι να χρησιμοποιήσεις μια μορφή διαλειμματικού τύπου αερόβιας προπόνησης ή να προσθέσεις ένα αερόβιο κομμάτι σταθερού ρυθμού στο τέλος της προπόνησης δύναμης, αφού θες τόσο πολύ να τρέξεις.
- Ακατάλληλες ασκήσεις
Προτιμάς να είσαι υγιής και να προπονείσαι σταθερά ή με βεβαρημένο ιστορικό τραυματισμών και να γυμνάζεσαι σποραδικά; Όλες οι ασκήσεις κρύβουν ένα κίνδυνο τραυματισμού, αλλά μερικές κρύβουν λίγο μεγαλύτερο. Αν είσαι ένας μέσος ασκούμενος που θες να βελτιώσεις την αντοχή σου, θες να βελτιώσεις τη δύναμη σου και να ρίξεις μερικούς πόντους τη κοιλιά σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να αυξήσεις το ρίσκο τραυματισμού κατά την εκγύμναση σου με προγράμματα τύπου Ολυμπιακών Άρσεων, Crossfit ή κάποιο άλλο extreme πρόγραμμα. Το πιστεύεις ή όχι, μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και με απλές ασκήσεις χωρίς να χρησιμοποιείς μέγιστα ή υπομέγιστα κιλά, αρκεί να έχει σχεδιαστεί σωστά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις.
- Το ότι γυμνάζεσαι δεν σημαίνει ότι τρως ότι να’ναι
Άχρηστες θερμίδες βρίσκονται παντού στη καθημερινότητά μας, από το κρουασανάκι στο καφέ και το αναψυκτικό που έχεις εθιστεί μέχρι το ποπ κορν στο σινεμά. Οι θερμίδες που καίγονται κατά την άσκηση είναι τίποτα σε σχέση με αυτές που λαμβάνεις από junk food . Θέλω να δώσεις βάση στα μαθηματικά μου τώρα. Μια γυναίκα που ασκείται συστηματικά ετών 30, με ύψος 1,68 m. και βάρος 68 kg. για να διατηρηθεί, χρειάζεται μια πρόσληψη θερμίδων της τάξης των 2,180 περίπου την ημέρα . Για να το πετύχει αυτό μπορεί να φάει τρία μεγάλα γεύματα με 527 θερμίδες το καθένα και από ένα δεκατιανό και απογευματινό από 300 θερμίδες. Η προπόνηση της φίλης μας περιλαμβάνει 30′ τυπική προπόνηση δύναμης με καύση θερμίδων περίπου 150 και 30′ διάδρομο με 7,3 km/h με καύση θερμίδων περίπου 260 . Σύνολο έκαψε 410 θερμίδες. Η ίδια γυναίκα πήγε σινεμά και σε ένα τέταρτο έφαγε μια σακούλα πατατάκια μαζί με αναψυκτικό και έλαβε εκείνη τη στιγμή 393 θερμίδες περίπου . Μόλις τελείωσε η ταινία, επειδή ήταν περιπέτεια και της άνοιξε η όρεξη, έφαγε σε δέκα λεπτά ένα διπλό cheeseburger το οποίο της ”χάρισε” 430 θερμίδες. Το συμπέρασμα είναι ότι σε 10 λεπτά περίπου μπορείς να εξαφανίσεις τη δουλειά που έκανες 1 ώρα στο γυμναστήριο!!!
- Ανεπαρκής ξεκούραση
Η προπόνηση σου πρέπει να είναι απαιτητική. Μάζεψε πολλές προπονήσεις τέτοιες και θα φλερτάρεις με την υπερπροπόνηση, μία κατάσταση που πίστεψε με δεν θέλεις να βρεθείς. Δώσε τον χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει μετά από μια δυνατή προπόνηση. Όταν αποκτάς μια εξωτερική πληγή στο σώμα σου, η διαδικασία που κάνεις είναι να καθαρίσεις τη πληγή, να τη καλύψεις και να αφήσεις τον οργανισμό σου να κάνει τα υπόλοιπα. Αυτό θα διαρκέσει μερικές μέρες. Το ίδιο περίπου ισχύει μετά από μια δυνατή προπόνηση. Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι ένας ΜΗ ασκούμενος που έχει δουλειά γραφείου, το βράδυ θα κουραστεί και θα πάει για ύπνο επειδή απλά ”ζει”. Σκέψου τώρα και έναν ασκούμενο με εργασία χειρωνακτική, άθροισε την επιβάρυνση της προπόνησης και επίσης ότι μπορεί να έχει και οικογένεια να συντηρεί. No rest, no gain.
- Κακή χρήση ασκήσεων πυρήνα
Κάποιοι πιστεύουν ότι κάνοντας ασκήσεις στοχευμένα σε ένα σημείο θα καταφέρουν να μειώσουν το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάθε λοιπόν ότι όσες “σανίδες” και να κάνεις το πιθανότερο είναι να γίνεις μαραγκός παρά να κάψεις το λίπος στη κοιλιά. Το λίπος μειώνεται συνολικά από όλα τα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα αν ξεκινήσεις προπόνηση με στόχο τη καύση λίπους θα χάσεις και από τους γλουτούς και από τις γάμπες και από τα μάγουλα. Οπότε αν χρησιμοποιείς τις ασκήσεις πυρήνα για αυτό το λόγο μάλλον πρέπει να αλλάξεις σχέδιο. Γνώρισε όμως ότι ασκήσεις πυρήνα θεωρούνται και η άσκηση κάθισμα και οι άρσεις θανάτου και η κωπηλατική και πολλές άλλες καθώς πρέπει να συσφίξεις εκούσια τους κοιλιακούς σου μύες για να έρθει η σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση. Αυτές ναι τις θέλουμε!
- Αποκατάσταση μετά τη προπόνηση
Με το πέρας της αποθεραπείας σου, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της αποκατάστασης. Η διαδικασία που πρέπει να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με απαραίτητα συστατικά για να συνέλθει μετά από μία προπόνηση και να είναι έτοιμος για την επόμενη. Σου φαίνεται ασήμαντο αλλά μπορεί να έχεις δώσει τα πάντα στη προπόνηση σου και να είσαι 50% μακριά από το στόχο σου επειδή παραβλέπεις αυτό το κομμάτι. Ένας συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα είναι αυτό που χρειάζεσαι εντός 30 λεπτών από τη λήξη της άσκησής σου. Που θα τα βρεις αυτά; Στο άπαχο σοκολατούχο γάλα μαζί με μία μπανάνα. Ναι καλά διάβασες!
- Μη ύπαρξη πλάνου
Το να πηγαίνεις για προπόνηση και απλά να κουράζεσαι δεν έχει κάποιο νόημα. Ναι συμφωνώ με το να κάνεις ”κάτι” από το τίποτα αλλά μέχρι ένα σημείο. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, σχεδιασμένο κατά προτίμηση από έναν γυμναστή για τη δική σου ασφάλεια, με στόχους εφικτούς για σένα. Δύσκολα θα το ακολουθήσεις πιστά στην αρχή -είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω ασθένειας είτε άλλων παραγόντων- όμως θα έχεις ένα σχέδιο να ακολουθήσεις και σε κάθε εμπόδιο μπορείς να αλλάζεις τους στόχους σου. Οι στόχοι που δεν επιτυγχάνονται, αναδιαμορφώνονται. Δεν νομίζω να θες να γίνεις ακόμα αστροναύτης από τη Γ’ Δημοτικού.
Μη περιπλέκεις τη προπόνηση σου χωρίς λόγο αυξάνοντας το ρίσκο τραυματισμού σου. Θες να έχεις συνέχεια στη παρουσία σου στην άσκηση και όχι διαστήματα για να δεις πραγματική βελτίωση στη σωματική σου σύσταση. Τελειοποίησε τις τεχνικές των απλών ασκήσεων και προχώρησε σε πιο σύνθετες στη συνέχεια, μέχρι να σου φαίνονται απλές και αυτές μετά. Αν έχεις αμφιβολίες ότι κάνεις κάτι από τα παραπάνω, είναι καιρός να αλλάξεις στρατηγική !!!!