10 άτομα που θα συναντήσεις στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου σου

Έρχεται. Σιγά- σιγά πλησιάζει. Νομίζω πως βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόρτα σου. Και επιτέλους, είναι εδώ. Για ακόμη ένα εξάμηνο η εξεταστική θα σου χτυπήσει διακριτικά το κουδούνι και θα εισέλθει στο διαμέρισμά σου (όχι με το δεξί, ποτέ με το δεξί) αναμένοντας το ανάλογο καλωσόρισμα, τσάι και τα σχετικά. Ανεξάρτητα με το πόσο ασχολήθηκες με τα μαθήματά σου τους τελευταίους μήνες, πόσες σημειώσεις και παλαιοτέρα θέματα κατάφερες να βρεις ή πόσο καλά έχεις συνεννοηθεί με τον κολλητό σου για να γράψετε ας το πούμε «ομαδικά», υπάρχει τουλάχιστον  1 μάθημα που γνωρίζεις πολύ καλά πως δεν θα περάσεις χωρίς 3 μέρες διαβάσματος (το λιγότερο). Επομένως, όντας απελπισμένος καταφεύγεις στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου σου με το σκεπτικό πως βλέποντας τους γύρω σου να διαβάζουν θα σου έρθει η όρεξη. Εκεί επικρατεί μια περίεργη χαώδης τάξη που σου δίνει μια πρώτη ένδειξη πως κάποιοι εκεί μέσα κάνουν κάθε άλλο, παρά διαβάζουν και έχεις απόλυτο δίκιο, μα δεν είναι όλοι εξού και το οξύμωρο της κατάστασης. Να λοιπόν 10 άτομα που θα συναντήσεις και  καταφέρεις θα αναγνωρίσεις με την πρώτη ματιά.

1. Ο “Μισή ώρα διάβασμα-Δυο ώρες κυλικείο”

Είναι εκείνος ο φίλος σου που ρωτάει εσένα και όλους τους υπόλοιπους στην παρέα πόσο θα διαβάσεις ακόμη, αν πείνασες, αν θέλεις τσιγάρο, αν θες να πεταχτείτε για κανα νεράκι και αν είναι κοπέλα μπορεί να σε σύρει και στις τουαλέτες 2-3 φορές. Για κάποιον ανεξήγητο επιστημονικά λόγο καταφέρνει να τελειώσει όλα όσα έχει να κάνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κάνοντας τους υπόλοιπους να φαντάζουν μπαμπουίνοι, ή για να είμαστε ειλικρινείς τις περισσότερες φορές έχει ελάχιστα να κάνει και έρχεται για την «παρέα». Δεν φταίει αυτός που μέσα στην εξεταστική διαβάζετε όλοι και τον παρατήσατε home alone.

Θα τον βρεις: Δίπλα σε άλλους φοιτητές με χοντρά βιβλία και άπειρες σημειώσεις μπροστά τους, θα είναι εκείνος που αγναντεύει από το παράθυρο ή κάνει την γνωστή και άκρως ευεργετική ταβανοσκόπηση. Αλλιώς, θα τον πετύχεις χαρούμενο να πίνει τον καφέ του στο κυλικείο, όταν η παρέα του κάνει διάλλειμα.

2. Ο φίλος/η από τα παλιά που κάπου χάθηκε δεν θυμάσαι…

Πραγματικά αν σου έλλειψε κάποιος και έχεις να τον δεις καιρό, έχει απενεργοποιήσει το facebook και σου έχει τελειώσει η κάρτα μα θέλεις πολύ να του μιλήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, πήγαινε στην Βιβλιοθήκη σε περίοδο εξεταστικής και σίγουρα να περιμένεις μια έντονη επανασύνδεση. Όχι μόνο εσύ όμως, είναι πραγματικά αποδεδειγμένο πως όλοι βρίσκουν παλιούς γνωστούς και φίλους στην Βιβλιοθήκη, είναι κάτι που θα παρατηρήσεις από πρώτο χέρι. Αφού η μοίρα σας έφερε λοιπόν και πάλι μαζί κοίτα αυτή την φορά να κρατήσεις επαφή! (Βέβαια θα πέσεις πάνω και σε πολλούς που δεν σας χώρισε η μοίρα, αλλά πολλές διαφορετικές καταστάσεις και δεν έχεις καμία όρεξη να τους δεις, τι να κάνουμε όμως αυτά έχει η ζωή).

Θα τον βρεις: Να πέφτει τυχαία πάνω σου καθώς περνάς την είσοδο, ή να προχωράει ακριβώς μπροστά από το τραπέζι σου. Δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ, θα τον βρεις όπως και να ‘χει.

3. Ο Πέφτουλας

Αφού μελετήσει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, τον καιρό, την σοδιά και τον αέρα, ο «πέφτουλας» αρχίζει να κινείται προς το μέρος των επίδοξων «θυμάτων» του, αφού ποτέ δεν μιλάμε για ένα πρόσωπο. Είναι συχνός θαμώνας της Βιβλιοθήκης και συνήθως πετυχαίνει αρκετούς γνωστούς που τυχαία κάθονται πάντα όλο και πιο κοντά στα «σημεία» που τον ενδιαφέρουν. Προφανώς, μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου, φυλής, εθνικότητας κτλ.

Θα τον βρεις: Στην είσοδο της βιβλιοθήκης να παρατηρεί ότι μπαινοβγαίνει, σε όσα σημεία υπάρχουν μόνες κοπέλες ή δυο κοπέλες μαζί (κυρίως δυο μαζί) και φαίνεται πως δεν διαβάζουν ιδιαίτερα, ή να περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα μέσα στο κτίριο χωρίς λόγο και αιτία, αλλά όλοι ξέρουμε και τον λόγο και την αιτία.

4. Εκείνος/η που σε κοιτάει επίμονα

Και εκεί που έχεις τελικά καθίσει και διαλέγεις ποια κεφάλαια ΔΕΝ θα διαβάσεις σήμερα νιώθεις ένα βλέμμα να σε διαπερνάει. Ξαφνικά κρύος ιδρώτας αρχίζει να σε λούζει αφού λεπτό το λεπτό αισθάνεσαι πως κάποιος σε παρακολουθεί. Έτσι, αποφασίζεις διστακτικά να παρατηρήσεις το περιβάλλον γύρω σου, σύντομα αντιλαμβάνεσαι τα δυο μάτια που σε κοιτούν επίμονα, «Δεν είναι και άσχημα», σκέφτεσαι και συνεχίζεις το διάβασμα. Μετά από λίγο αρχίζεις να αναρωτιέσαι «Μήπως έχω κάτι;», «Μήπως τελικά δεν πρέπει να διαβάζω εδώ μέσα;», «Μήπως αυτός/η/οι με γουστάρει;». Η αλήθεια είναι πως δεν θα το μάθουμε ποτέ και το πιο λογικό είναι ούτε κι εσύ. (Εκτός αν σηκωθείς και πας να πεις ένα γεια σαν φυσιολογικός άνθρωπος, αλλά δεν την έχω παίξει αυτή την πίστα δεν ξέρω τι γίνεται).

Θα τον βρεις: Κάπου κοντά σου, αλλά πολύ σπάνια στο ίδιο τραπέζι, συνήθως στο απέναντι ή κάπου παραδίπλα.

5. Εκείνος/η που κοιτάς εσύ επίμονα

Και εκεί που έχεις τελικά καθίσει και διαλέγεις ποια κεφάλαια ΔΕΝ θα διαβάσεις ΟΥΤΕ σήμερα νιώθεις ένα βλέμμα να σε διαπερνάει. Ξαφνικά κρύος ιδρώτας αρχίζει να σε λούζει αφού 3 μέτρα μακριά σου κάθεται με απαράμιλλη γοητεία ένα πλάσμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Γελάει διστακτικά ακουμπώντας το τετράδιο του διπλανού του, που δεν έχεις παρατηρήσει καν αν είναι άντρας ή γυναίκα, καθώς όλη η προσοχή σου είναι σε αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα. Μετά από λίγο αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σου, τα βλέμματά σας συναντιόνται, αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις (;;;;), κατεβάζεις το βλέμμα στο βιβλίο σου, τέλος. (Και με αυτήν την πίστα έχουμε ένα θέμα, έχω να πω).

Θα τον βρεις: Κάπου στα απέναντι τραπεζάκια που φαντάζουν αγγελικά πλασμένα.

6. Ο “Φοιτητής Φάντασμα”

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που καταφέρνουν να διαβάσουν όλη την εξεταστική στην Βιβλιοθήκη, μα κανένας σχεδόν δεν τους παίρνε είδηση. Αποτελούν πλειοψηφικά καλούς φοιτητές και σίγουρα είναι οι λιγότερο αναγνωρίσιμοι και αυτοί που θα πετύχεις δυσκολότερα. Τις περισσότερες φορές κρατούν επιπλέον θέσεις για την υπόλοιπη παρέα, η οποία έρχεται όταν οι ίδιοι αποχωρούν, δηλαδή πριν μαζευτεί ο πολύς ο κόσμος.

Θα τον βρεις: Πάντα πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 11 το βράδυ σε ένα ήσυχο φωτεινό σημείο, ξεχωρίζουν για τις οργανωμένες σημειώσεις τους, ενώ έχουν σχεδόν πάντα αγκαζέ τον υπολογιστή τους.

7. Το ζευγαράκι που μοιράζεται τον έρωτά του με το κοινό

Η εξεταστική δεν είναι περίοδος για έρωτες, αγάπες, λιβάδια και λουλούδια, έλα όμως που δεν έχουν όλοι αυτή την άποψη. Υπάρχουν και οι αθεράπευτα ρομαντικοί που δεν μπορούν να κρύψουν πουθενά την έλξη που έχουν για το έτερον τους ήμισυ (τους δίνω 3ς μήνες και πολλούς είπα). Επομένως, αν πέσει στην αντίληψη σου πως το διπλανό ζευγάρι εκφράζει τον έρωτά του περισσότερο από τα επιτρεπτά δεδομένα απομακρύνσου πάραυτα, φιλική συμβουλή.

Θα  τους βρεις: Κάπου κοντά σε κάποιο παράθυρο για να έχουν και θέα, αγκαλιά, ή ο ένας πάνω στον άλλον να γράφουν ποιηματάκια ή να ζωγραφίζουν καρδούλες στα βιβλία τους (τι γλυκό #not).

8. Οι Φασαριόζηδες

Υπάρχουν δυο κατηγορίες: Αυτοί που ήρθαν με βασικό σκοπό να κάνουν φασαρία, κουτσομπολεύοντας και πίνοντας το καφεδάκι τους, πρόκειται κυρίως για παρέες 3ων ατόμων και κάποιες φορές περισσότερων, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΙΣΟΥΜΕ. Και η επόμενη κατηγορία αποτελείται πάλι από 3α άτομα, της ίδιας συνήθως σχολής που έχουν υπερβολικά πολλές απορίες για όσα διαβάζουν, οι οποίες είναι απαραίτητο να μαθευτούν σε όλη την Βιβλιοθήκη για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, τις περισσότερες φορές ένα άτομο από αυτά τις  λύνει (στο περίπου πάντα για να μένουν κενά να ρωτήσουμε κι άλλο), και αυτούς ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Τουλάχιστον, η πρώτη κατηγορία πετυχαίνει τον σκοπό της, η δεύτερη τι κάνει, μια ημιμάθεια είναι η φάση.

Θα τους βρεις: Θα τους ακούσεις από μακριά δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερο ψάξιμο. Συνήθως κάθονται στο κέντρο των τραπεζιών για να ενοχλούν και τις δυο πλευρές. Όπου κι αν είναι από μακριά και αγαπημένοι.

9. Ο μόνιμος κάτοικος: 1ο τραπέζι αριστερά

Μπορεί να έχεις επισκεφτεί την Βιβλιοθήκη 3 φορές μόνο στην διάρκεια της εξεταστικής, όλες όμως κατάφερες να προσέξεις τον ψηλό τύπο με την κόκκινη μπλούζα που κάθεται στο 1ο τραπέζι αριστερά, στην ίδια θέση, πάντα. (Μπορεί να είναι και κοπέλα με σκούρα μαλλιά και ρούχα και πολλά δαχτυλίδια).  Δεν ξέρεις γιατί βρίσκεται εκεί ή αν απλά έτυχε να πάτε τις ίδιες μέρες, κάτι σου λέει όμως πως το συγκεκριμένο άτομο είναι μόνιμος κάτοικος αυτής της θέσης και ότι κι αν συμβεί του ανήκει.

Θα τον βρεις: Στο 1ο τραπέζι αριστερά 3η καρέκλα. Πάντα.

10. Αυτοί που πραγματικά προσπαθούν να διαβάσουν

Και φτάσαμε στην τελευταία κατηγορία, την κατηγορία που το 99% των φοιτητών θεωρούν πως ανήκουν, την κατηγορία των ταλαιπωρημένων και ξενυχτισμένων φοιτητών που προσπαθούν να διαβάσουν, έστω και τελευταία στιγμή για το πολυπόθητο 5… 7 ήθελα να πω. Έχουν τα βιβλία, τις σημειώσεις και τα θέματα των προηγούμενων χρόνων, είναι αποφασισμένοι πως αυτή η εξεταστική δεν θα περάσει χωρίς μάχη, αυτή η εξεταστική θα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, αυτή την εξεταστική ο ήλιος θα είναι πιο φωτεινός.

Θα τους βρεις: Στο κυλικείο για καφέ και τάβλι, να περιφέρονται δεξιά-αριστερά, στην είσοδο, πέντε θέσεις πιο εκεί, αγκαλιά, στο 1ο τραπέζι αριστερά, τον έναν πάνω στον άλλον, στο κέντρο της αίθουσας, να πέφτουν πάνω σου, να μετρούν τις τελίτσες στο ταβάνι, να τρώνε στην ταράτσα της Βιβλιοθήκης. Γενικά ξέρεις εσύ…

Καλή εξεταστική σε όλους!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο