Ποιες αλλαγές θα φέρει το πολυνομοσχέδιο της Κυριακής;

Την Κυριακή ξεκινά η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να επιφέρει πλήθος αλλαγών και επιβαρύνσεων που θα επηρεάσουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Η συζήτηση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου με έντονες συγκρούσεις τόσο ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευση όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις γραμμές του κόμματος, παρά την ύπαρξη προσωπικών διαφωνιών με τμήματα του πολυνομοσχεδίου.

Τι αναφέρει, όμως, συνοπτικά το πολυνομοσχέδιο που αναστάτωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό το σαββατοκύριακο;

Ο κόφτης

Πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα αναφέρεται στη δημιουργία του «κόφτη», του μηχανισμού εκείνου που θα επιτρέπει την άμεση περικοπή των δημόσιων δαπανών, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχος της αναβολής κατάθεσης της τροπολογίας, που έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους, είναι η διευκόλυνση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Βουλής αυτό το σαββατοκύριακο.

Έμμεση φορολογία

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή πλήθους έμμεσων φόρων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν:

  • Η αύξηση του ΦΠΑ, με τον ανώτερο συντελεστή να αγγίζει το 24% από 23%.
  • Η επιβολή ημερήσιου φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια ημερήσια αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων ύψος i) 0,50€ για ξενοδοχειακές μονάδες 1-2 αστέρων, ii) 1,50€ για 3 αστέρων, iii) 3,00€ για 4 αστέρων και iv) 4,00€ για 5 αστέρων και αντίστοιχα i) 0.25€ για ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών, ii) 0,50€ για 3 κλειδιών και iii) 1,00€ για 4 κλειδιών.
  • Η επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιουνίου 2016, που θα ισούται με το 10% του μηνιαίου λογαριασμού, καθώς και τέλους σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2017, ίσου με το 5% του μηνιαίου λογαριασμού.
  • Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καφέ, μπύρα, τσιγάρα, αλλά και ηλεκτρονικά τσιγάρα και καύσιμα.

Λοιπές διατάξεις

Άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν τη σημαντικότατη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται ότι θα επηρεάσει πλήθος νοικοκυριών, την επιβολή νέων εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή του ΕΚΑΣ, γεγονός που θα επηρεάσει περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους, αλλά και το πάγωμα στα ειδικά μισθολόγια για μία διετία.

Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή

Ωστόσο, όλες οι διατάξεις είναι ακόμα ρευστές, αφού απομένουν ακόμα 24 ώρες έως την ψήφιση και την οριστικοποίηση των μέτρων. Η αστάθεια της κατάστασης αποδεικνύεται και από την απόφαση του κ. Τσίπρα, λίγο μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης του Σαββάτου, να συγκαλέσει σύσκεψη για αντικατάσταση του μέτρου περί ειδικών μισθολογίων με άλλα ισοδύναμα, μετά την έντονη αντίδραση από μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο