H οικογένεια της επιλογής μου

Λένε πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Πως μπορείς να ξέρεις ποιον να επιλέξεις και να ξεχωρίσεις για οικογένεια σου; Ακούγεται τόσο περίεργο και όμως δεν είναι. Είναι αυτή η μαγική, απερίσκεπτη κατεύθυνση της φιλίας που δεν σου δίνει περιθώριο άρνησης, σε παρασύρει με συνοδοιπόρους ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εσένα. Φιλία.  Πόσο μικρή σε έκταση λέξη; Και όμως πόσο τρομακτικό το πώς μια τόσο μικρή λέξη έχει τόσο πολύτιμη σημασία. Όταν το σκέφτομαι νομίζω πως μέσα στη λέξη αυτή μπορεί να χωρέσει ένα τεράστιο πλήθος απερίγραπτων συναισθημάτων. 

Στο μυαλό μου ‘στο κουτάκι της φιλίας’ υπάρχουν τόσες εικόνες που δεν ξέρω ακριβώς πότε ξεκινούν και πότε σταματούν, και υπάρχουν και άλλες τόσες που περιμένουν να μπουν μέσα σε αυτό. 

Κατά τη γνώμη μου βέβαια δεν υπάρχει ένας ακριβής ορισμός για τη λέξη φιλία. Σίγουρα πάντως αυτό που μου έρχεται σαν σκέψη όταν την ακούω είναι αυτό που λένε ‘ φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για εσένα και παρόλα αυτά συνεχίζει να σε αγαπά όπως ακριβώς είσαι’ . Το να είσαι ειλικρινής και αληθινός μπορεί να μη σε κρατάει με πολλούς αλλά σίγουρα σε κρατάει με σωστούς.

Και πολλά ρητά συμπληρώνουν τη σκέψη αυτή. Έτσι πιστεύω πως μπορούμε να εξηγήσουμε τη φιλία. Σαν μία δική μας συναισθηματική συμπλήρωση από έναν ή και περισσότερους ανθρώπους. Η συναισθηματική αυτή συμπλήρωση είναι και ανάγκη μας τόσο του να δώσουμε όσο και να πάρουμε ‘συναισθηματικά υλικά’ από άλλους ανθρώπους.

Για χρόνια πίστευα πως για είναι κάποιος καλός φίλος σου πρέπει να σου μοιάζει. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτή η σκέψη ήταν εντελώς λάθος. Ένας καλός φίλος δεν χρειάζεται να σου μοιάζει απαραίτητα ούτε εμφανισιακά, ούτε ηλικιακά, ούτε να έχει τις ίδιες απόψεις με σένα.

Τρία, ωστόσο, απαραίτητα συστατικά στοιχεία σε μια πραγματική φιλία θεωρώ πως χρειάζεται να υπάρχουν η κατανόηση, η αποδοχή και ο σεβασμός. Οι φίλοι αμφίδρομα μαθαίνουν να κατανοούν, να αποδέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα μας.

Η φιλία είναι μία ανθρώπινη σχέση και σίγουρα υπάρχουν συγκρούσεις, εντάσεις αλλά ταυτόχρονα και πολλές όμορφες και σημαντικές στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στο χρόνο και χαράζουν τις ψυχές μας. Πολλοί έχουμε πληγωθεί από φιλίες που τελείωσαν άδοξα. Αυτό δεν πρέπει ωστόσο να μας εμποδίζει στο να προχωρήσουμε σε επόμενες ή και καινούργιες φιλίες. Το απρόσμενο και το αναπάντεχο είναι αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο σημαντική και πιο ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Αλλάζουν τα θέλω και οι προτεραιότητες όποτε μερικές φορές είναι φυσικό να μην κρατούν όλες οι φιλίες με τον τρόπο που θα θέλαμε ή το χρονικό διάστημα που θα περιμέναμε.

Η προδοσία, η αγάπη, η φροντίδα είναι όλα συστατικά της ζωής. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται μέσα μας, και μέσα σε κάθε συναισθηματική έννοια που υπάρχει. Σημασία έχει που τα χρησιμοποιούμε και σε ποιους επιτρέπουμε να τα χρησιμοποιήσουν πάνω μας.

Ένας καλός φίλος θα σε στηρίξει όταν δεν είσαι καλά, όταν δεν θέλεις να βγεις από το σπίτι σου θα είναι εκεί με τις πυτζάμες του να σου κάνει παρέα αφήνοντας για λίγο τα δικά του. Και συμφωνώ πολύ με αυτό που λέμε ‘ οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται’ .  Όταν κολυμπάς στα βαθιά εκείνος βουτάει μονομιάς χωρίς καμία σκέψη απλά και μόνο για να κολυμπήσετε παρέα. Είναι εκείνος που θα σου κρατήσει και θα σου σφίξει το χέρι όταν το χρειαστείς. Θα προσπαθήσει να σε καταλάβει, να σε δικαιολογήσει και να σε συγχωρέσει σε στιγμές που και συ ο ίδιος δεν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου.

Σε επιβραβεύει και χαίρεται πραγματικά με την εξέλιξη και την πρόοδο σου, χωρίς εγωισμούς και αντιζηλίες. Θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο γιατί έτσι παίρνει και ο ίδιος δύναμη. Χωρίς προσωπικά συμφέροντα ή άλλα κίνητρα. Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να στηριχτείς σε ανθρώπους όσο και αν μερικοί προσπαθούν να προβάλλουν τον εγωισμό τους θεωρώντας πως μόνοι τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Η διαδρομή του ‘ μαζί’ είναι ασυναγώνιστη και τόσο μοναδικά ωραία.

Ένας αληθινός φίλος δεν θα σου πει μην κλαις, θα σε πάρει αγκαλιά και θα σου πει κλάψε στον ώμο μου. Στις σιωπές σου θα σε ακούει σαν να του μιλάς χωρίς να λέτε απολύτως τίποτα. Δεν θα υπάρχει κανένας ενδοιασμός μέσα σου στο να είσαι ο εαυτός σου μαζί του. Φίλος και άνεση πηγαίνουν μαζί.

Εκείνος έρχεται ακόμη και τις στιγμές που μπορεί όλοι να απομακρύνονται από εσένα χωρίς να το ζητήσεις. Αν δεν τον αφήσεις να σε παρασύρει στην τρέλα του δεν μπορείς να θεωρηθείς καλός φίλος. Στην πραγματική φιλία κανένας αριθμός δεν έχει σημασία παρά μόνο η δύναμη της στιγμής. Το να βλέπεστε κάθε μέρα δεν έχει τόση σημασία για εσάς. Θα μοιραστείς σκέψεις που δεν έχεις προλάβει να σκεφτείς. Θα τον κοιτάς κατάματα λέγοντας του πάντα την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι.

Στην πραγματική φιλία υπάρχει αυτή η αταίριαστη αγάπη που μόνο εσύ και ο φίλος σου μπορείτε να αντιληφθείτε και αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστά μοναδικό.

Στην Ε. Κ. …

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο