4 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε 7 ημέρες

Ναι και όμως, καλά διαβάσατε. Τέσσερις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε επτά ημέρες εξερευνήσαμε στο πρώτο “μακρινό” ταξίδι που πραγματοποιήσαμε με την παρέα μου. Ο λόγος για την Μπρατισλάβα, την Βιέννη, την Βουδαπέστη και το Βελιγράδι. Αν περιμένετε να διαβάσετε για τα αξιοθέατα ή έναν συνηθισμένο ταξιδιωτικό οδηγό, δυστυχώς βρίσκεστε σε λάθος κείμενο. Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Θα σας πω πως πήγα, που έμεινα, πως μετακινήθηκα, τι ήταν φθηνό και τι όχι, τις σωστές αλλά και τις λάθος αποφάσεις, και άλλα πολλά που θα τα μάθετε διαβάζοντας παρακάτω.

Let’s start…

Όλα άρχισαν μερικούς μήνες πριν το ταξίδι. Καλοκαίρι του ’16. Όλο το παρεάκι δουλεύαμε για καλοκαιρινή σεζόν και αναρωτιόμασταν τι θα κάνουμε μετά και που θα πάμε να ξεσκάσουμε.. Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι. Από ένα πενθήμερο σε  Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, μέχρι δωδεκαήμερο σε Βρυξέλλες, Μπρύζ, Παρίσι, Στουτγκάρδη και Μόναχο, με interrail. Άλλες ιδέες αποδεικνύονταν ακριβές για τα πορτοφόλια μας, άλλες πάλι χρειάζονταν πολύ χρόνο. Τίποτα δεν βόλευε. Ουσιαστικά θέλαμε να κάνουμε κάτι συνδυαστικό, δηλαδή που να περιλάμβανε πολλά μέρη. Δυστυχώς όμως με το μπάτζετ που διαθέταμε φάνταζε χλωμό.

Skyscanner και άγιος ο θεός…

Έτσι λοιπόν, ένα πρωινό του Ιουλίου που ήμασταν για τον συνηθισμένο καφέ και αναζητούσαμε οικονομικές πτήσεις, βρήκαμε μία πτήση για Μπρατισλάβα από Αθήνα με 30 ευρώ. Με ποιες άλλες όμως να την συνδυάσουμε; Από κει και πέρα κινητά και τάμπλετ πήραν φωτιά. Ο ένας κοιτούσε τον χάρτη, ο άλλος ό,τι άκουγε το έψαχνε να δει φωτογραφίες, ο τρίτος κοιτούσε να δει τι τιμές κυμαίνονται για την διαμονή και ο τέταρτος τον τρόπο και το κόστος μεταφοράς από το ένα μέρος στο άλλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επικρατέστερες για το ταξίδι ήταν η Βιέννη, Βουδαπέστη και η ΠράγαΚαμία όμως δεν μας εξυπηρετούσε στην επιστροφή, πολύ ακριβά για τις ημερομηνίες που θέλαμε. Εκείνη την στιγμή, ενώ όλοι ήμασταν απελπισμένοι, κάποιος πετάει την ιδέα ότι μπορούμε να πάμε Βελιγράδι από Βουδαπέστη και αν δεν βρούμε φθηνή πτήση γυρνάμε και με τρενάκι στο κάτω κάτω. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε πτήση επιστροφής με 40 ευρώ. Έχουμε κατασταλάξει λοιπόν στο που περίπου θα πάμε αλλά μετρώντας καταλαβαίνουμε πως οι μέρες δεν βγαίνουν. Μόνο 7 μέρες είχαμε διαθέσιμες καθώς οι φοιτητικές μας υποχρεώσεις μας χτυπούσαν την πόρτα. Και έτσι ήρθαμε στη δυσάρεστη θέση να αφήσουμε την Πράγα για μία άλλη φορά.

Πόσο θα μείνουμε στο κάθε μέρος;

Το επόμενο θέμα μας ήταν το πως θα χωρίσουμε τις μέρες, ή μάλλον τις νύχτες. Φάνταζε πολύ δύσκολο να τα χωρέσουμε όλα στο πρόγραμμα αλλά η επιθυμία μας ήταν μεγάλη. Δεν θέλαμε να βγάλουμε καμία άλλη πόλη εκτός. Συνολικά 6 νύχτες ,τέσσερα τα μέρη , σε ποια να μείνουμε μόνο μία νύχτα; Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις τιμές των ξενοδοχείων, των hostel αλλά και των airbnb, η απάντηση ήρθε σχετικά γρήγορα. Στην Βιέννη η νύχτα κόστιζε ίσα με τρείς  νύχτες στην Μπρατισλάβα. Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους πολύ μικρή, περίπου 80χλμ και με το τρένο μόνο 45′ και κάθε μισή ώρα δρομολόγιο. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη, και έτσι πήγαμε νωρίς το πρωί και γυρίσαμε αργά το βράδυ πίσω.

Πρώτο ταξίδι συνοδευόμενο από… hostels;

Έχοντας κάνει μία πολύ καλή αρχή με τα αεροπορικά μας καθώς το κόστος τους μας βγήκε ΜΟΝΟ 70 ευρώ το άτομο, ήρθε η ευχάριστη ώρα να κοιτάξουμε αναλυτικότερα τα περί διαμονής. Οι προορισμοί πράγματι ήταν οικονομικοί. Σε ότι είδους κατάλυμα και να διαλέγαμε να μείνουμε δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά στην τιμή. Και όμως δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση αλλά θέλαμε να κάνουμε κάτι λίγο πιο “extreme” για τα μέτρα μας. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, εν τέλη αποφασίσαμε από κοινού να μείνουμε σε hostels. Σε αυτό μας βοήθησε η εφαρμογή “hostelworld“, γιατί το “booking.com” υστερεί αρκετά σε αυτόν τον τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, δύο νύχτες μείναμε στο κάθε μέρος, όλα τα hostel ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι, δηλαδή στο κέντρο της πόλης. Οι τιμές πολύ καλές, από 10-15 ευρώ η βραδιά βγήκε στο κάθε άτομο. Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ ευχάριστη η πρώτη αυτή εμπειρία μας αν εξαιρέσεις αυτού της Βουδαπέστης στο οποίο ήταν 8 κουκέτες δηλαδή 16 κρεβάτια στο ίδιο δωμάτιο,το οποίο γνωρίζαμε αλλά κακώς δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Όπως και να το κάνεις 16 άτομα σε 25 τ.μ, δεν είναι το ιδανικό. Από καθαριότητα όλα ήταν σε καλή κατάσταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πηγαίναμε για μπάνιο ξυπόλυτοι ή ότι καθόμασταν στη τουαλέτα. Όλα θέλουν την προσοχή τους.

Μετακινήσεις από πόλη σε πόλη

Επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα εκτός των αεροπορικών και της διαμονής είναι και το πως θα μετακινούμασταν από μέρος σε μέρος. Η πρώτη σκέψη μας ήταν να νοικιάσουμε αυτοκίνητο ώστε να μην αγχωθούμε ιδιαίτερα με αυτό. Αυτό δεν ήταν εφικτό όμως καθώς οι εταιρίες ζητούσαν πιστωτική κάρτα αλλά κανείς από εμάς δεν είχε. Εν τέλει, καταλήξαμε στα αγαπημένα μας τρένα όπου ήταν πάρα πολύ φθηνά και πραγματικά μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Από Μπρατισλάβα για Βιέννη πήγαμε νωρίς το πρωί και η διαδρομή ήταν μόλις 45′. Από την Μπρατισλάβα στην Βουδαπέστη πήγαμε πάλι με τρένο, το οποίο έκανε λιγότερο από 3 ώρες, λίγο τίτσου λίγο μουσική και τσουπ, φτάσαμε.

Το πιο κουραστικό θα έλεγα ήταν αυτό από την Βουδαπέστη προς Βελιγράδι. Το πλάνο ήταν να πάμε με λεωφορείο λόγω τιμής, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι η κράτηση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά κάποιες μέρες πριν. Φτάσαμε στον σταθμό των λεωφορείων και το μάθαμε μόλις μισή ώρα πριν την αναχώρηση. Συγκεκριμένα, μας είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε το λεωφορείο και αν υπάρχουν κενές θέσεις θα μπούμε, ειδάλλως αύριο πάλι. Φυσικά και δεν μπορούσαμε να το διακινδυνέψουμε και τρέξαμε να προλάβουμε το τρένο το οποίο έφευγε την ίδια ώρα με το λεωφορείο. Εν τέλει, φτάσαμε στον σταθμό των τρένων 10′ πριν την αναχώρηση, οι δύο έμειναν να κλείσουν εισιτήρια λόγω ουράς και οι άλλοι δύο πήγαμε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε προμήθειες για το 7ωρο ταξίδι που ερχόταν. Η τιμή τελικά ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε λόγω την Ευρωπαϊκής κάρτας νέων που κατείχαμε.

Τι προλάβαμε να δούμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Η απάντηση σε αυτό είναι πολύ περισσότερα απ’ότι περιμέναμε.

Όταν πας ένα ταξίδι όπου αναλογεί περίπου 1.5 μέρα σε κάθε πόλη, δεν μπορείς να έχεις πολύ υψηλές απαιτήσεις. Παρόλα αυτά είδαμε πάρα πολλά μέρη. Περισσότερα από κάθε προσδοκία.  Καταρχάς, βάλαμε το ποδήλατο στην καθημερινότητα μας καθώς σε κάποιους προορισμούς όπως Μπρατισλάβα και Βελιγράδι ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις πόλεις σαν και αυτές να σέβονται τον ποδηλάτη και να έχουν τόσο καλές και οργανωμένες υποδομές.

Στα άλλα μέρη, πέρα της επιθυμίας μας να νοικιάσουμε μηχανάκια, οι συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν. Όταν αναφέρομαι σε συνθήκες δεν εννοώ καιρικές, αυτές ευτυχώς ήταν ιδανικές, αλλά αναφέρομαι σε απρόοπτα γεγονότα όπως μία γρίπη που ταλαιπωρούσε έναν απο εμάς. Εν τέλει, αυτό μας βγήκε σε καλό. Χρησιμοποιήσαμε τα Ηop-on, Ηop-off bus tours. Μπορεί η συγκεκριμένη ιδέα αυτού του είδους tour να μην με έβρισκε θετικό αλλά βγήκα λάθοςΕίδαμε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να δούμε μόνοι μας σε αυτές τις ώρες, κάναμε πολλές στάσεις, είχαμε ακουστική ξενάγηση και δεν κουραστήκαμε καθόλου. Στην Βουδαπέστη μέσα στην τιμή περιλάμβανε και κρουαζιέρα στον Δούναβη. Αν δεν έχετε χρόνο και θέλετε να δείτε και να μάθετε 5-10 πράγματα παραπάνω μην λυπηθείτε αυτά τα 20-25 ευρώ. Αξίζουν.

Last but not least

Σε πολλά πράγματα βγήκαμε εκτός πλάνου,  αλλά ήμασταν έτοιμοι για οποιαδήποτε δυσκολία , είχαμε θετική ενέργεια και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να μας το χαλάσει. Αναποδιές υπάρχουν πάντα, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα, μία νύχτα στην Βουδαπέστη βάλαμε στόχο να γίνουμε κουρούμπελα, στόχος ο οποίος επετεύχθη. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο όταν η τιμή του μισού λίτρου μπύρας ήταν γύρω στο 1.5 ευρώ. Ωστόσο εκείνη η νύχτα δεν είχε αίσιο τέλος καθώς ο ένας από εμάς ξέχασε το τάμπλετ του στο ταξί της επιστροφής και το καταλάβαμε την άλλη μέρα, που ήταν πλεόν αργά. Το τάμπλετ δεν βρέθηκε ποτέ. Αν αυτό μας επηρέαζε, θα είχαμε όλες τις υπόλοιπες μέρες ένα αρνητικό κλίμα. Σε ένα ταξίδι όλα πρέπει να τα προσπερνάς και να συνεχίζεις, δεν έχεις άλλη επιλογή.

Και αν το καλοσκεφτείτε, σε ένα ταξίδι τα θετικά και τα όμορφα πάντα υπερτερούν. Μειοψηφία αποτελούν οι αναποδιές. Αλλά όταν αναπολείς στιγμές από το ταξίδι σου,κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη σου σκέψη δεν θα είναι ένα όμορφο κτίριο αλλά θα είναι η αναποδιά ή κάτι απρόοπτο που χαράχτηκε στην μνήμη σου.

Για αυτό απόλαυσε την κάθε σου στιγμή, προσπέρασε οτιδήποτε πάει να στο χαλάσει γιατί ακόμα και αυτό αποτελεί μέρος και ανάμνηση του ταξιδιού σου και ζήσε το κάθε σου ταξίδι μοναδικά, σαν να είναι το τελευταίο σου.

 

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο