«Ενωμένη» οικογένεια

Μέσα στη δίνη της επικαιρότητας περί της πιθανής ονομασίας των Σκοπίων, το 2017 μας αποχαιρέτησε με τον, ίσως, πιο μακάβριο τρόπο. Μέσα από 2 γεγονότα ενδοοικογενειακής τραγωδίας όπου στο πρώτο περιστατικό, ο Χρήστος Ζαπαντινιώτης, ένας 47χρονος αστυνομικός, δολοφόνησε την πεθερά, τη γυναίκα και την 3χρονη κόρη του, προτού αυτοκτονήσει, ενώ στο δεύτερο περιστατικό ένας 34χρονος, έκαψε ζωντανό τον πατριό του, ενώ αποπειράθηκε να δολοφονήσει με τον ίδιο τρόπο τη μητέρα του και έναν γείτονά του.

Παράλληλα το πρώτο 20ήμερο του 2018 μπήκε με ηχηρές συλλήψεις και καταδίκες παιδόφιλων οι οποίοι βίαζαν ακόμα και τα ίδια τους τα παιδιά.

Τελικά η πολυετής οικονομική κρίση έχει μεγιστοποιήσει τα επιθετικά μας ένστικτα, σε βαθμό που είμαστε ικανοί να προβούμε σε οικογενειοκτονία; Ή μήπως η όλη κατάσταση παραμένει ένας φαύλος κύκλος, με μια Ελλάδα γεμάτη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, πίσω από κλειστές πόρτες και τραβηγμένες κουρτίνες, να παρακολουθεί αποσβολωμένη τις υποθέσεις του οικογενειοκτόνου Βασίλη Λυμπέρη το 1972, και του παιδοκτόνου Μανώλη Δουρή, την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1994;

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, μέσα σε διάστημα ενός έτους, και συγκεκριμένα, από την 19η Νοεμβρίου 2016 έως την 19η Νοεμβρίου 2017, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4.266 (85%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 3.034 κλήσεις (71%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.232 κλήσεις (29%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/-ες, γονείς, άλλους συγγενείς και γείτονες.

Εκ των 3.034 κλήσεων που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.432 κλήσεις (80%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 53 κλήσεις (2%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 18 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, 54 κλήσεις (2%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας, ενώ καμία κλήση δεν υπήρξε για πορνεία ή trafficking.
Τα αιτήματα των κλήσεων αφορούσαν: 1.516 κλήσεις (40%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 976 κλήσεις (26%) σε νομική συμβουλευτική, 191 κλήσεις (5%) σε νομική βοήθεια, 251 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 15 κλήσεις (0%) σε αναζήτηση εργασίας.
Εκ των 3.034 γυναικών που κάλεσαν τη γραμμή, οι 1.663 (50%) είναι μητέρες, ενώ από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι 2.484 (82%) είναι Ελληνίδες, 198 (7%) είναι μετανάστριες και 23 (1%) είναι ΑμεΑ.
Παράλληλα, την περίοδο, από 1-11-16 έως 31-10-17, οι δομές της ΓΓΙΦ και των Δήμων δέχτηκαν 5.210 γυναίκες, εκ των οποίων οι 4.849 εξυπηρετήθηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα και οι 361 φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες του δικτύου υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.
Το 71% των γυναικών αυτών ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας με δράστη κυρίως τον σύζυγο (νυν/πρώην). Η πλειονότητα των γυναικών ήταν μητέρες με παιδιά (σε ποσοστό 75%). Το 43% των γυναικών είχαν ως αίτημα την ψυχοκοινωνική στήριξη, το 21% τη νομική στήριξη και το 16% απευθύνθηκαν στις δομές για ενημέρωση-πληροφόρηση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απευθύνθηκαν στις δομές ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών (69%) και περιλάμβανε όλα τα μορφωτικά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή καλπάζει και η ενδοοικογενειακή βία με θύματα ανηλίκους. Σύμφωνα με στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού, μέσα σε περίοδο 11 μηνών για το έτος 2016 υπήρξαν 717 καταγγελίες εκ των οποίων το 38% αφορούσε παιδιά ηλικίας 0-6 ετών.

«Αδύναμο» φύλο 

Παρότι οι πράξεις βιαιοπραγίας εναντίων των γυναικών αποτελούν συχνότερο φαινόμενο, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι και οι άνδρες πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων. Σε έρευνα του πανεπιστημιακού καθηγητή Παπάνη Ευστράτιου, συμμετείχαν 250 άνδρες οι οποίοι εξετάστηκαν ξεχωριστά, 280 γυναίκες, που εξετάστηκαν ξεχωριστά και 142 έγγαμα ζευγάρια, που εξετάστηκαν σε κοινή συνέντευξη.
Από τους άνδρες, οι 115 ήταν έγγαμοι και οι 135 σε κάποια μορφή σχέσης: αρραβωνιασμένοι (14), σε συμβίωση (19), διαζευγμένοι (42), σε διάσταση (35) και σε απλή σχέση (25). Από τις γυναίκες, οι 167 ήταν έγγαμες και οι 113 σε κάποια μορφή σχέσης: αρραβωνιασμένες (18) , σε συμβίωση (11), διαζευγμένες (22), σε διάσταση (25) και σε απλή σχέση (37). Το δείγμα προερχόταν από αστικές (37%), ημιαστικές (46%) και αγροτικές περιοχές (17%) της Ελλάδας, ενώ το εύρος της ηλικίας τους ήταν από 18-65 ετών. Οι ερωτώμενοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, ενώ τα ζευγάρια που εξετάστηκαν από κοινού πέρασαν και από ημιδομημένη συνέντευξη.

Τα ποσοστά των ανδρών που εξετάστηκαν χωριστά και ανέφεραν ότι είχαν πέσει θύματα φυσικής βίας χωρίς οι ίδιοι να έχουν πρώτοι επιτεθεί (χαστούκι, κλωτσιά, γρατζουνίσματα, πέταγμα αντικειμένων, τραυματισμός κλπ) από τις γυναίκες ήταν: Παντρεμένοι 34,7%, σε συμβίωση 25,2%, διαζευγμένοι 37,6%, σε διάσταση 48,1%, αρραβωνιασμένοι 8% και σε απλή σχέση 23,5%. Τα ποσοστά των γυναικών που εξετάστηκαν ξεχωριστά και ανέφεραν ότι άσκησαν φυσική βία, ενώ δεν βρίσκονταν σε άμυνα ήταν: Παντρεμένες 32%, σε συμβίωση 29,8%, διαζευγμένες 26,8%, σε διάσταση 36%, αρραβωνιασμένες 3% και σε απλή σχέση 26,4%. Στα έγγαμα ζευγάρια οι άνδρες ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση σε ποσοστό 31,5%, ενώ οι γυναίκες δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε ποσοστό 38,4%.

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Όπως συνήθως έτσι και στην περίπτωση του Ζαπαντιώτη, η γειτονιά ενήργησε κατόπιν εορτής, αναφέροντας σε τηλεοπτικά πάνελ, κάτω από δακρύβρεχτους τίτλους, ότι γνώριζε περί των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, για την ψυχολογική βία που ασκούσε στην πεθερά του, με την παραμικρή λεπτομέρεια, παρόλα αυτά δεν δρούσαν.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη τακτική παραμένει σύνηθες φαινόμενο, ακόμα και σήμερα με τους καυγάδες ή ακόμα και την βιαιοπραγία, ανάμεσα σε μέλη μιας οικογένειας, να μένουν μόνο ως αντικείμενο συζήτησης, σε συζητήσεις κουτσομπολιού, στον Κυριακάτικο καφέ ή ακόμα χειρότερα να παραμένουν μυστικά υπό τον φόβο οποιασδήποτε αντίδρασης από μέρος του δράστη.

Πίσω από τις πόρτες

Τελικά, όντως η κρίση μας κάνει πιο επιθετικούς, βγάζοντας τον άγριο εαυτό μας προς τους οικείους μας; Δυστυχώς όχι. Τα περιστατικά αυτά υπήρχαν πάντοτε. ”Ναι άλλα όμως δεν βλέπεις πόσους ανώμαλους βγάζουν στις ειδήσεις;”. Σε αυτό συμβάλλει το Internet, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ώστε τέτοιες πράξεις να γίνονται ευρέως γνωστές.

Παρόλα αυτά απέχουμε ακόμα πολύ από το να μην βλέπουμε καθημερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα ειδησεογραφικά δίκτυα. Ισως μια νότα αισιοδοξίας προσθέτει η θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή, η οποία είναι πολύ ανώτερη από προηγούμενες εποχές. Μέχρι τότε μόνο τομείς όπως η ψυχολογία μπορούν να βοηθήσουν, κάνοντας ένα μη βίαιο μέλλον, λιγότερο ουτοπικό.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο