Ο διεθνής αντίκτυπος της νίκης Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νεοεκλεγείς 45ος Πρόεδρος της Αμερικής.

Ακυρώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, ο 70χρονος μεγιστάνας, κατάφερε να εκλέξει 288 εκλέκτορες, έναντι 218 εκλεκτόρων που συγκέντρωσε η πολιτική του αντίπαλος Χίλαρι Κλίντον, και έτσι εξασφάλισε την θέση του στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Το παράδοξο είναι ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, συγκέντρωσε 163.053 λιγότερους ψήφους από την Χίλαρι. Σύμφωνα, όμως, με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, βαρύτητα έχει ο αριθμός των εκλεκτόρων.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε πολύ κόσμο, μιας και να θυμίσουμε πως δεν ήταν λίγοι οι επικριτές του ανά τον κόσμο, όμως το κλίμα που κράτησαν και οι δύο υποψήφιοι ήταν ενωτικό. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα αποκατασταθούν οι πολιτικές ισορροπίες στο άμεσο μέλλον.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στον Διεθνή Τύπο και στις δηλώσεις πολιτικών ανά τον κόσμο:


Οι πρώτοι τίτλοι των ιστοσελίδων, όπως αυτές εμφανίζονται αυτή την ώρα:

New York Times: «Ο Τραμπ θριαμβεύει, παρ’ όλο που δεν ήταν φαβορί, αξιοποιώντας την ψήφο των δυσαρεστημένων»

The Washington Post: «Η Κλίντον παραδέχεται μετά την σημαντική απώλεια, λέει ότι οφείλεται στον Trump «μια ευκαιρία να κυβερνήσει»

The Guardian: «Μαύρη μέρα για τον κόσμο»

The Independet: «Αυτό είναι επώδυνο – Η Αμερική είναι πιο βαθιά διχασμένη από ό,τι νομίζαμε»: Συναισθηματική η Κλίντον παραδίδει την ομιλία παραχώρησης»

Die Welt: (Η νίκη Τραμπ για την Χίλαρι) «Πονάει και θα πονάει για μεγάλο χρονικό διάστημα»

Le Monde: «Οι αντιδράσεις της Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα»


Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την νίκη του, δήλωσε: «Θα εργαστούμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας».

Ήρθε η ώρα για την Αμερική να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού, επεσήμανε και τόνισε: «Μόλις έλαβα μια κλήση από την υπουργό Κλίντον. Μας συνεχάρη, γιατί μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας. Και εγώ τη συνεχάρη για την οικογένειά της, πολέμησαν σκληρά. Η Χίλαρι δούλεψε για καιρό και σκληρά και εμείς της ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα μας».

«Για αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν τους προσεγγίζω και ζητάω τη βοήθειά τους ώστε μαζί να χτίσουμε ξανά μεγάλη τη χώρα μας» επεσήμανε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι: «Θα εργαστούμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας, το Αμερικανικό όνειρο».

Σημείωσε «θα είμαστε δίκαιοι με όλους τους λαούς». «Θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας».

«Έχουμε σπουδαίο πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία».


Η Χίλαρι Κλίντον, αν και άργησε να ξεκινήσει την πρώτη της ομιλία μετά την ήττα της, τόνισε: «Χθες το βράδυ έδωσα συγχαρητήρια στον Τραμπ, ελπίζω ότι θα είναι ένας καλός πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους. Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε. Λυπάμαι που δεν κερδίσαμε τις εκλογές, ωστόσο αισθάνομαι υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για την προεκλογική μας εκστρατεία.»

[widget id=”text-6″]

Η Κλίντον συνέχισε λέγοντας: «Ξέρω ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι. Είμαι και εγώ απογοητευμένη, όπως είναι και εκατομμύρια πολίτες που επένδυσαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους σε αυτή την εκστρατεία. Είναι επώδυνο, θέλω όμως να θυμάστε ότι αυτές οι εκλογές δεν κινήθηκαν γύρω από έναν άνθρωπο. Έγιναν για τη χώρα που θέλουμε όλοι, μια χώρα με ελπίδα που θα περιλαμβάνει τους πάντες.»


Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε:

«Τώρα όλοι στηρίζουμε τον Ντόναλντ Τραμπ για να επιτύχει»

«Στο τέλος της ημέρας πρέπει να θυμηθούμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια ομάδα. Δεν είμαστε ούτε Δημοκρατικοί ούτε Ρεπουμπλικανοί, είμαστε πρώτα πατριώτες, Αμερικανοί και θέλουμε το καλύτερο για αυτή τη χώρα. Αυτό είπα στον Τραμπ και αυτό άκουσα από εκείνον, και με ενθάρρυναν τα λόγια του. Αυτό χρειάζεται η χώρα. Μία αίσθηση ενότητας, σεβασμού στους θεσμούς και σεβασμό απέναντι στους άλλους. Ελπίζω έτσι να ξεκινήσει η προεδρία του» σημείωσε.


Σε κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τραμπ, Γιούνκερ και Τουσκ τον «προσκαλούν να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», διότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

«Eκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς. Στο πέρασμα των χρόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τις διατλαντικές σχέσεις. Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Ευτυχώς, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευρεία και βαθιά: από τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια της γειτονίας της Ευρώπης στην ανατολή και στο νότο και ως τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Σyμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Εpενδύσεων (TTIP), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και διαρκείς. Θα πρέπει να παγιώσουμε τις γέφυρες που έχουμε χτίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αμερική, της οποίας τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν πάντοτε φάρος ελπίδας για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις με φίλους και συμμάχους. Για να βοηθήσουν να φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερεία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ευρώπη για μια Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ όσο το δυνατό συντομότερα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα». «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί. «Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».


«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα που δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Forza Italia, από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει».


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Η Γερμανία και η Αμερική συνδέονται με αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών απόψεων».

«Στη βάση αυτών των αξιών, προσφέρομαι να εργαστώ με τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.


Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να ισχυροποιηθεί και η Ευρώπη να ενωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Με την ευκαιρία της εκλογής σας ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αποστολή σας, σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία, βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Σήμερα οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρω-Ατλαντικής Κοινότητας, όσο και με τα εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική καταγωγή.

Έχω την πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των Εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου.

Παρακαλώ δεχθείτε, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού του ιδίου, ειλικρινείς ευχές για την προσωπική σας υγεία, καθώς και για την ευημερία του Αμερικανικού Λαού».

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο