Εκλογές βγαλμένες μέσα από ταινία του Hollywood

Μια εκλογική αναμέτρηση που θύμισε περισσότερο ταινία του Hollywood παρά πραγματικότητα έληξε σήμερα και νικητής κρίθηκε -όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα στις ταινίες αυτού του είδους- το outsider, που τελικά κατέληξε να είναι το απόλυτο insider.

Πόσο γέλασε η υφήλιος όταν ο Donald Trump ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του; Μα είναι δυνατόν να γίνει ένας καρτουνικός παρουσιαστής, όσο πλούσιος και να είναι πια, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναρωτήθηκαν εύλογα άνθρωποι, Αμερικανοί πολίτες και μη. Κι όμως είναι, όπως μας απέδειξαν περίτρανα οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ίσως, όπως πολύ πετυχημένα πλήθος φίλων μου στο Facebook έσπευσε να με ενημερώσει, ο μέσος, λευκός Αμερικανός πολίτης να είχε πωρωθεί τόσο πολύ βλέποντας “Orange is the new black” στο Netflix που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή τη λογική και στην πολιτική.

Και αναρωτιέμαι εγώ, με τη λογική και τις γνώσεις μιας 19χρονης Ελληνίδας φοιτήτριας Δημοσιογραφίας, ποιος μπερδεύει το τηλεκοντρόλ με την κάλπη;

[widget id=”text-6″]

Βέβαια, για να κοιτάμε και την αλήθεια κατάματα, ο φίλος μας, ο μέσος λευκός Αμερικανός πολίτης που λέγαμε πριν, δεν είχε και τις καλύτερες επιλογές μπροστά του. #Racisttrump vs. #Crookedhillary, σε μια εκλογική αναμέτρηση που πολύ πιο εύκολα μπορεί να αποτελέσει πηγή σάτιρας παρά κάποιας ορθής πολιτικής λύσης.

H Hillary Clinton δεν είναι αγία, αλλά ούτε και η ιδανική Πρόεδρος για μια τέτοια περίοδο. Είναι πραγματικά εκπρόσωπος του καθετί συστημικού, πιθανότατα μεγαλύτερο λαμόγιο και πιο δολοπλόκα απ’ ότι και οι χειρότεροι εχθροί της φαντάζονται.

Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ξέρει να παίζει το πολιτικό παιχνίδι. Έχει πολλά χρόνια εμπειρία και η εκλογική της καμπάνια ήταν αρκετά έξυπνα στημένη. Κι όμως, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να βγει νικήτρια.

Σε μια χώρα που όλοι είναι τόσο ξετρελαμένοι με τις σειρές που ασχολούνται με την πολιτική διαφθορά, ίσως ήταν πολύ εύκολο να αναγνωρίσουν τον Frank Underwood ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Η Hillary ήταν πραγματικά η λάθος επιλογή για τους Δημοκρατικούς, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η The Guardian, μάλλον φταίνε οι ίδιοι για την ήττα τους.

Ανάμεσα σε όλους τους πιθανούς υποψηφίους -συμπεριλαμβανομένων και τον αγαπητό και χωρίς σκάνδαλα στο όνομά του Bernie Sanders και τον χλιαρό μεν, εν ενεργεία Αντιπρόεδρο δε Joe Bidden- αυτοί επέλεξαν την Hillary Clinton, μια γυναίκα που αποτελεί την προσωποποίηση του συστήματος που καταπιέζει τον παλιό γνωστό μας, τον μέσο, λευκό Αμερικανό πολίτη.

Και πάνω σε αυτό ακριβώς το γεγονός στηρίχθηκε και ο Donald Trump για να κερδίσει την Προεδρία. το μίσος προς το συστημικό και το ξένο. Είσαι γυναίκα, Ισπανόφωνος, Μαύρος, Μουσουλμάνος ή Εβραίος; Συγχαρητήρια! ΦΤΑΙΣ για την κατάντια και την παρακμή του αμερικανικού ονείρου!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Trump είναι μέλος του ίδιου αυτού συστήματος, το οποίο κατηγορεί όποτε έχει την ευκαιρία, αλλά και το έχει χρησιμοποιήσει αμέτρητες φορές προς δικό του όφελος. Απλά, ήταν αρκετά υπολογιστικός και λαϊκίστικός ώστε να μπορέσει να βρει κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ, σε μια εποχή που η στροφή προς τα άκρα αποτελεί πραγματικά τη μόνη απάντηση.

Όπως λέει και ένας από τους αγαπημένους μου λογοτεχνικούς χαρακτήρες: «Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει καθόλου πως από την καταστροφή ενός πολιτισμού μπορεί κανείς να κερδίσει πολλά περισσότερα από τη δημιουργία του».

Ο Donald Trump δεν είναι, όμως ο περισσότερος κόσμος. Μετά από 6 κύκλους Game of Thrones, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τις συγκυρίες υπέρ του.

Σαν άλλη Cercei Lannister, κατάφερε, με κινήσεις που άλλοι θα χαρακτήριζαν στρατηγικές και άλλοι απελπισμένες, να σκαρφαλώσει γρήγορα και μεθοδικά στην κορυφή και να καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο του Λευκού Οίκου.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το τείχος σου θα αντέξει απέναντι στους wildlings-Μεξικανούς και πως θα κάνεις το Westeros -συγγνώμη την Αμερική εννοώ- μεγάλη ξανά.

Απλά, Donald, μην ξεχνάς: Μπορεί να είσαι γεννημένος νικητής, όπως υποστηρίζεις, αλλά από την ικανότητά σου να κυβερνήσεις θα κριθούν όλα. Και οι τίτλοι τέλους είναι μακριά ακόμα.

Πηγή εικόνας: Playbuzz.com

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο