Οδηγίες προς ναυτιλλομένους: Μπριζ (Bruges), Βέλγιο

Γνωστή και ως «Η Βενετία του Βορρά», η Μπριζ αποτελεί μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης, με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 120.000 κατοίκους, από τους οποίους μόλις οι 20.000 μένουν στο κέντρο της πόλης και αρχιτεκτονική που σε μεταφέρει σε μια μεσαιωνική εποχή, όπου τα πάντα ήταν διαφορετικά. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως μέσα στην πόλη δεν υπάρχουν φανάρια, κυκλοφορούν λιγοστά αυτοκίνητα και τα πάντα φαίνεται πως είναι βγαλμένα από προηγούμενους αιώνες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως το κέντρο της αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πως θα φτάσουμε στην Μπριζ;

Η Μπριζ απέχει λίγο περισσότερο από ώρα από τις Βρυξέλλες αν χρησιμοποιήσετε τον σιδηροδρομικό σταθμό, επομένως η μετάβαση είναι αρκετά εύκολη. Τα εισιτήρια όπως παρατήρησα είναι φτηνότερα τα σαββατοκύριακα απ’ ότι τις καθημερινές, επομένως μια καλή ιδέα για ένα ταξίδι διάρκειας 6-8 ημερών θα ήταν να συνδυαστούν οι δυο αυτές πόλεις, παίρνοντας τα θετικά στοιχεία μιας μεγάλης πρωτεύουσας κι ενός γραφικού «χωριού».

Η μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι εξίσου εύκολη, αρκεί να υπάρχει διάθεση για περπάτημα. Υπάρχουν αστικά λεωφορεία που μπορούν να μεταφέρουν τους επισκέπτες από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης, αλλά και με τα πόδια η απόσταση είναι μικρή (10-20 λεπτά) και η διαδρομή αρκετά ευχάριστη, άρα το λεωφορείο δεν αποτελεί κάτι απαραίτητο.

Αξίζει να μείνουμε στην Μπριζ;

Η αλήθεια είναι πως λόγο της εύκολης προσβασιμότητας από τις Βρυξέλλες η Μπριζ θεωρείται ένας καλός προορισμός για μονοήμερες εκδρομές. Παρόλα αυτά, αν στόχος των διακοπών είναι η χαλάρωση ή πρόκειται για ένα ρομαντικό ταξίδι ανάμεσα σε ένα ή περισσότερα ζευγάρια, θεωρώ πως η Μπριζ είναι το ιδανικό μέρος και 3 μέρες θα ήταν αρκετές για να γνωρίσει κάποιος την περιοχή και τις ομορφιές που προσφέρει.

Τι αξίζει να επισκεφτούμε;

Αρχικά πρέπει να ενημερώσω πως για να περιηγηθείτε στην Μπριζ δεν χρειάζονται χάρτες, η πόλη είναι αρκετά μικρή και δομημένη κυκλικά, υπάρχει μικρή δυσκολία στο να χαθεί κάποιος. Αν αυτό συμβεί μπορείτε να αναζητήσετε το belfry of Bruges (83 μέτρα), ένα μεγάλο οικοδόμημα γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού που φαίνεται από αρκετά σημεία της πόλης. Αν δεν μπορέσετε να το βρείτευπάρχει πάντα και η δυνατότητα της ερώτησης, οι Βέλγοι δεν αποτελούν τον πιο ζεστό και φιλόξενο λαό της Ευρώπης όμως θα καταφέρουν να σας  κατατοπίσουν.

Μια βόλτα στην πόλη θα σας φέρει σε επαφή με όλα τα κεντρικά αξιοθέατα όπως, ο ναός The Church of Our Lady, το Δικαστικό Μέγαρο, η Kruispoort, η κεντρική πλατεία Markt και φυσικά τα διάφορα κανάλια που διασχίζουν όλη την πόλη. Έτσι, θα γνωρίσετε την αρχιτεκτονική της περιοχής, θα περιπλανηθείτε στους γραφικούς πεζόδρομους και θα ανακαλύψετε στενά με μοναδική ομορφιά και εικόνες.

Πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στην βόλτα σας την επίσκεψη στους ανεμόμυλους, αν και θα πρότεινα την πρώτη μέρα να χωρίσετε την Μπριζ σε περιοχές και να περιπλανηθείτε σε κάθε μια από αυτές, για να καταφέρετε να δείτε όλη την πόλη.

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος. Θεωρώ πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Σαλβατόρ (Sint Salvator Cathedral) και η Βασιλική του Αγίου Αίματος (Basilica of Holy Blood).

Από μουσεία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την έκθεση του Νταλί (Salvador Dali Exhibition), το μουσείο των διαμαντιών (Diamond Museum), όπου πραγματοποιείται και ένα μικρό «μάθημα» σχετικά με την παραγωγή των διαμαντιών και το μουσείο της μπύρας (Bruges Beer Museum).

Απαραίτητη θεωρώ μια βόλτα με τις άμαξες που υπάρχουν στην κεντρική πλατεία η οποία συνοδεύεται και με ξενάγηση της περιοχής, άρα αποτελεί μια καλή λύση για την πρώτη μέρα του ταξιδιού. Επιπλέον, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επιλέξει την βόλτα με τα βαρκάκια, που παρέχουν επίσης σχετική ξενάγηση. Ενώ, για τους πιο ρομαντικούς επιβάλλεται η περιπλάνηση στην Λίμνη της Αγάπης ( Minnewater Lake), που είναι γαλαζοπράσινη και πανέμορφη.

Ένα κρυφό διαμάντι που δεν γνωρίζουν πολλοί κι εγώ ανακάλυψα εντελώς τυχαία όταν επισκέφτηκα την Μπριζ είναι ο αρπιστής Luc Vanlaere, ο οποίος προσφέρει εκπληκτικές παραστάσεις με ελεύθερη συνεισφορά. Αν λοιπόν την επισκεφτείτε πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε μια από τις παραστάσεις του, θα φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα που δεν γνωρίζατε ότι έχετε. Μια συμβουλή: Μην αργήσετε στην ώρα της παράστασης!

Τι μπορούμε να παραλείψουμε;

Η Μπριζ έχει υπερβολικά πολλά μουσεία, αν έχετε την όρεξη, την διάθεση και τα χρήματα μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα, θεωρώ όμως πως δεν χρειάζεται. Σίγουρα μπορείτε να αποφύγετε το Μουσείο της Σοκολάτας, πραγματικά δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να σας προσφέρει. Επιπλέον, πολλές εποχιακές εκθέσεις και μουσεία εικαστικών και τέχνης είναι περισσότερο σπατάλη χρημάτων παρά οτιδήποτε άλλο, άρα  προσπεράστε τα χωρίς τον φόβο πως χάνετε κάτι σημαντικό.

Τι να φορέσουμε;

DSC02031

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στην παραπάνω φωτογραφία στους ανεμόμυλους της Μπριζ, φοράω ότι βρω. Η Μπριζ και οι Βρυξέλλες δεν έχουν τον ίδιο ακριβώς καιρό, η Μπριζ είναι πιο βόρεια, το κλίμα είναι διαφορετικό, οι άνεμοι πολύ πιο ισχυροί και το κρύο τσουχτερό. Αν επιλέξετε να την επισκεφτειτε φθινόπωρο ή χειμώνα, κάτι που θα πρότεινα, σίγουρα επιβάλετε ένα καλό μακρύ παλτό με κουκούλα, εκτός αν θέλετε να καταλήξετε σαν εμένα φορώντας την μισή βαλίτσα στην προσπάθειά σας να ζεσταθείτε. Επιπλέον, απαραίτητη θεωρώ και ύπαρξη μιας ομπρέλας στις αποσκευές σας, αφού μια τουλάχιστον από τις μέρες του ταξιδίου σας θα βρέξει (τουλάχιστον!). Ακόμη, προμηθευτείτε άνετα παπούτσια, τα πάντα στην Μπριζ είναι χτισμένα με πετρούλες, άρα τα ψηλά τακούνια δεν έχουν θέση στην βαλίτσα σας.

Τι φαγητό να επιλέξουμε;

Θα σας πρότεινα να επιλέξετε τα μικρότερα εστιατόρια της Μπριζ, να αποφύγετε τα μύδια με τις τηγανιτές πατάτες που θα βλέπετε να κυκλοφορούν παντού γύρω σας και να επιλέγετε τα μενού του κάθε εστιατορίου, για νε πετύχετε καλύτερες τιμές και συνδυασμούς γεύσεων. Έχετε στο μυαλό σας  πως κάποια εστιατόρια επιτρέπουν σε δυο άτομα να πάρουν ένα μενού, ενώ άλλα όχι. Από γλυκά θα βρείτε αμέτρητες επιλογές, το Βέλγιο φημίζεται για τις σοκολάτες του και η δική μου πρόταση θα ήταν να δοκιμάσετε σοκολάτα με πιπέρι, είναι μια διαφορετική γεύση και άποψη για την σοκολάτα. Πολύ φτηνή και καλή επιλογή αποτελούν οι βάφλες που υπάρχουν σε πολλούς συνδυασμούς για όλα τα γούστα.

Από λεφτά τι κάνουμε;

Η Μπριζ δεν αποτελεί μια φτηνή επιλογή διακοπών και οι τιμές με τις Βρυξέλλες είναι κατά μέσω όρο πιο πάνω. Επιπλέον, οι επιλογές είναι λιγότερες, εύκολα θα μπορέσεις να βρεις κάτι σχετικά φθηνό για φαγητό στις Βρυξέλλες στην Μπριζ αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Υπάρχουν εστιατόρια με μενού 15-25 ευρώ που θεωρείται αρκετά καλή τιμή και άλλα που προσφέρουν ένα μόνο πιάτο με 30-40 ευρώ, που θεωρώ υπερβολικό. Επομένως, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως το φαγητό θα είναι το βασικό έξοδο. Στα ποτά τα πράγματα είναι σε φυσιολογικές καταστάσεις, ενώ και οι τιμές για τις τοπικές σοκολάτες είναι αρκετά «τσιμπημένες». Όσων αφορά την διαμονή αν κλείσετε νωρίς θα καταφέρετε να βρείτε αρκετά καλά καταλύματα με 50-60 ευρώ την μέρα για δυο άτομα, μπορώ να προτείνω το ξενοδοχείο Grand Hotel Du Sablon, αποτελεί το ξενοδοχείο που έμεινα εγώ βρίσκετε στο κέντρο της πόλης και το πρωινό όπως και τα δωμάτια ήταν απλά μοναδικά. Υπάρχουν φτηνότερες και ακριβότερες επιλογές, καλό θα ήταν ότι κι αν επιλέξετε να βρίσκεται στο Ιστορικό κέντρο της Μπριζ για να μπορείτε να κινείστε άνετα στην πόλη. Οι περιηγήσεις με τις άμαξες και τις βάρκες είναι γύρω στα 30- 50 ευρώ.

Γιατί να επισκεφτούμε την Μπριζ;

Αν θέλετε να κάνετε διακοπές για την διασκέδαση, τα πάρτι και τις εξόδους, τότε η Μπριζ δεν αποτελεί σίγουρα τον προορισμό σας. Αν όμως θέλετε στα αλήθεια να ξεκουραστείτε, να έρθετε σε επαφή με την φύση και να ζήσετε για λίγο καιρό μακριά από την βαβούρα της πόλης τότε πρόκειται για μια ιδανική περιοχή. Η Μπριζ θα σας γυρίσει στον μεσαίωνα, με τα κάστρα, τους πέτρινους δρόμους και την έλλειψη αυτοκινήτων και κίνησης. Επικρατεί μια ηρεμία σε αυτήν την μικρή πόλη. Είναι ιδανική για ζευγάρια, αλλά και για μικρές παρέες καλών φίλων που επιθυμούν να ενισχύσουν την επαφή και την επικοινωνία τους. Όσο θα βρίσκεστε σε αυτό το ταξίδι θα πρότεινα να αφήσετε την τεχνολογία μακριά και να επικεντρωθείτε στα άτομα που υπάρχουν γύρω σας!

Υ.Γ. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο