ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Sigmund Freud

Σαν σήμερα, πέθανε στο Λονδίνο, το 1939, ο Sigmund Freud.

Ο Sigmund Freud θεωρείται ένας από τους πιο βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα. Ήταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος  και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας. Μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το Ασυνείδητο, την Απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

Γεννήθηκε το Μάϊο του 1856 στην Τσεχία και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Από πολύ νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τη μελέτη της Βίβλου. Ήδη από τα παιδικά του χρόνια έδειξε να διαθέτει σημαντικές διανοητικές ικανότητες, ενώ ήταν άριστος και πειθαρχημένος μαθητής. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και διαλέξεις φιλοσοφίας.

Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.

Οι επιστημονικές θεωρίες του Freud και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, οι επιδράσεις που προκαλεί στη σύγχρονη έρευνα το έργο του Freud αφορούν όχι μόνο την ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα πολλούς άλλους τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογίακοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Μετά την άνοδο του Hitler στην εξουσία, στις 4 Ιουνίου του 1938 εγκατέλειψε οριστικά τη Βιέννη με προορισμό το Λονδίνο. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, υπομένοντας μεγάλη σωματική καταπόνηση μέχρι το θάνατό του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο