Nomophobia: η νόσος της εποχής

Κατεβαίνεις τα σκαλιά του σπιτιού σου αμέριμνος, όταν ξαφνικά διαπιστώνεις πως κάτι λείπει. Ανοίγεις την τσάντα σου και για λίγα δευτερόλεπτα μένεις σοκαρισμένος… Πώς είναι δυνατόν να άφησες το κινητό σου τηλέφωνο στο σπίτι; Ανεβαίνεις πανικοβλημένος στο σπίτι και αρπάζεις το κινητό σου σαν να σου το είχαν κλέψει! Και η παραμικρή περίπτωση να βγεις έξω δίχως αυτό σε κάνει να νιώθεις μισό και ανεύθυνο!

Και κάπου εδώ έρχεται η ώρα να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει και η απουσία του κινητού μας τηλεφώνου κάνει την ύπαρξη μας μισή… Δε κοιμόμαστε αν δεν το ελέγξουμε πρώτα, δεν είμαστε άνετοι όταν δεν το έχουμε φορτίσει, αγχωνόμαστε όταν δεν το έχουμε μαζί μας! Τελευταίες έρευνες της ΝΟΚΙΑ έδειξαν πως  πολλοί χρήστες ελέγχουν το smartphones τους έως και 150 φορές την ημέρα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι άλλη δημοσκόπηση έδειξε πως ο ένας στους δέκα ενήλικες κάνει σεξ με το κινητό στο χέρι και άλλοι τόσοι δεν τον αποχωρίζονται ούτε καν όταν κάνουν μπάνιο. Ένα μόνιμο άγχος έχει προστεθεί στην καθημερινότητα.

[widget id=”text-6″]

Για τους ειδικούς, το άγχος αυτό πήρε σάρκα και οστά και ονομάστηκε ΝΟΜΟPHOBIA (NO MOBILE PHONE PHOBIA). Με απλά λόγια, το άγχος που νιώθουμε όταν μας είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας! Η διάγνωση αυτή έγινε το 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκει όπου διαπιστώθηκε πως το 53% όσων χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αδυνατούν να ζήσουν χωρίς αυτό! Το μεγαλύτερο ποσοστό εθισμού έχει να κάνει με άτομα νεαρής ηλικίας, καθώς και γυναίκες.

Βασικά συμπτώματα του φαινομένου αυτού πέραν του κλασσικού άγχους είναι:

  • ανησυχία
  • αναπνευστικές αλλοιώσεις
  • τρόμος
  • ιδρώτας
  • αποπροσανατολισμός
  • ταχυκαρδία

Τα συμπτώματα όμως δεν είναι μονάχα σωματικά. Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν ακόμα χειρότερα ψυχικά συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, διάφορες μορφές κρίσης πανικού, ενδείξεις χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς επίσης και αισθήματα φόβου και μοναξιάς…

Αποτέλεσμα της νόσου αυτής… όλα όσα εύκολα μπορούμε να δούμε στην καθημερινότητα μας. Κοινωνική φοβία και κοινωνικό άγχος! Σκιμένα κεφάλια στις στάσεις των λεωφορείων, παρέες παιδών που παίζουν εικονικά παιχνίδια και δεν μιλούν ματαξύ τους, ανθρώπους που μονάχα κοιτούν μια οθόνη και σταματούν να ζουν στην ρεαλιστική πραματικότητα!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο