ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Michael Jordan

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο “μεγαλύτερος μασκετμπολίστας όλων των εποχών”, Michael Jordan.

Ο Michael Jordan γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1963. Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, όχι όμως κατευθείαν με το μπάσκετ. Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο rugby και το baseball, ως μαθητής. Το μπάσκετ τον κέρδισε κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Γυμνάσιο. Η πορεία του στη σχολική ομάδα ήταν εντυπωσιακή, γρήγορα ξεχώρισε και έγινε γνωστός ακόμα και σε άλλα κολέγια, από τα οποία δέχθηκε προτάσεις για να φοιτήσει σε αυτά.

Ο Michael Jordan εντάχθηκε στην ομάδα του North Carolina University το 1981. Στο τέλος του κολεγιακού πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο “Καλύτερος Πρωτοετής της Χρονιάς” στο NCAA. Για τα επόμενα 2 χρόνια, ο Jordan κατόρθωσε με τις επιδόσεις του να βραβευθεί πολλάκις ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς και να βρίσκεται πάντα στην κορυφαία πεντάδα. Όταν στο τέλος της σεζόν 1983-4  αποφάσισε να αφήσει την ομάδα του North Carolina University, εκείνη για να τον τιμήσει για την προσφορά του απέσυρε τη φανέλα με τον αριθμό 23, που ήταν το νούμερό του.

Η καριέρα του στο ΝΒΑ ξεκίνησε από τους Chicago Bulls, στους οποίους ηγήθηκε και διετέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Στη δεκαετία του 1990 κατέκτησαν 6 πρωταθλήματα μέσα σε 8 χρόνια. Ο Michael Jordan αποτελούσε τότε το απόλυτο πρότυπο για τους νέους, με παγκόσμια αναγνώριση.

Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships.

Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995, αποσύρθηκε από το μπάσκετ και έκανε καριέρα στο baseball απ’ όπου επέστρεψε με την περίφημη φράση: “I’m back”.

Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις αυτές είναι αναρίθμητες και χαρακτηριστικότεροι είναι οι 10 τίτλοι πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, τα 5 βραβεία MVP του NBA και τα 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.

Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκοσμίως όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλός του Larry Bird παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο