ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ludwig van Beethoven

Σαν σήμερα πέθανε το 1827 ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Ludwig van Beethoven.Ο Beethoven γεννήθηκε το 1770 -η ακριβής ημέρα της γἐννησής του παραμένει ἀγνωστη- στη Βόννη. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1770 βαπτίστηκε. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Ήδη από την εποχή του γινόταν αντιληπτός ως ένας δεύτερος Μότσαρτ. Χαρακτηριστικό για την προσωπικότητα του Beethoven ήταν ότι υπήρξε και εργάστηκε ως ανεξάρτητος συνθέτης, δεν ανήκε στην Αυλή, ούτε συνεργάστηκε με την εκκλησία, γεγονός πρωτοφανές για την εποχή του.

Σπούδασε και εργάστηκε στη Βιέννη, όπου αναγνωρίσθηκε από πολύ νωρίς, χάρη στη στήριξη που του επεφύλαξαν οι αριστοκρατικοί κύκλοι της Αυστρίας, της Βοημίας και της Ουγγαρίας. Το έργο του χωρίζεται σε 3 δημιουργικές περιόδους· την πρώτη, κατά την οποία συνέθεσε κυρίως σονάτες αφιερωμένες στον δάσκαλό του Χάυντν, τη δεύτερη, με ως επί το πλείστον “ηρωικό ύφος”, στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε και ορισμένες από τις σημαντικότερες συμφωνίες του και, τέλος, την τρίτη, η οποία στιγματίστηκε από το γεγονός της απώλειας της ακοής του.

Music should strike fire from the heart of man and bring tears from the eyes of women.

Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Beethoven αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 και, περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Το γεγονός αυτό του προκαλούσε μεγάλη θλίψη, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του, γνωστό και ως  Διαθήκη του Heiligenstadt. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραφε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν βρισκόταν εν γένει σε περιπέτειες και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο