Όνειρα γονέων…παιδεύουσι τέκνα

Κρατάς στα χέρια σου μια νέα ζωή.

Γυρνάς το χρόνο πίσω,ξαναζείς τα παιδικά σου χρόνια μέσα από τα μάτια του και βλέπεις να πραγματοποιεί όλα τα σχέδια και τις προσδοκίες που έχεις για αυτό. Το παιδί σου, ο νέος σου εαυτός ήρθε για να ολοκληρώσει όσα δεν μπόρεσες εσύ, να διαπρέψει στη ζωή του και να κάνει τα όνειρα σου πραγματικότητα. Όνειρα που εσύ δεν μπόρεσες να πραγματοποιήσεις,ευκαιρίες που άφησες να περάσουν από μπροστά σου,καταστάσεις που δεν εκμεταλλεύτηκες σωστά και στόχους που δεν κατάφερες να επιτύχεις. Όλα αυτά ήρθε η ώρα να τα κάνει πράξη το παιδί σου. Γιατί; Γιατί αυτό θα το κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.

Και σε εκείνο το σημείο πρέπει να ακούσεις το κουδούνι να χτυπάει,να σε ξυπνάει και να αντιληφθείς ότι πας να πέσεις σε μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που κρύβεται στην αποστολή σου ως γονέας. Θες να ζήσει το παιδί σου τη ζωή που εσύ άφησες στη μέση.

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων που λόγω κάποιων αρνητικών καταστάσεων και συγκυριών χρειάζεται να την ανακατευθύνουν, να θέσουν νέους στόχους και να προσαρμοστούν στην νέα καθημερινότητα. Μερικοί τα καταφέρνουν, άλλοι πάλι όχι. Το ζήτημα όμως τίθεται όταν έρχεται η στιγμή να μεγαλώσουν ένα παιδί. Εκείνη τη στιγμή ξυπνούν όλα όσα άφησαν πίσω. Τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε εξωσχολικές δραστηριότητες που είχαν ως επιθυμία οι γονείς τους χωρίς να αναγνωρίζονται οι κλήσεις που μπορεί να έχουν. Και με τη σειρά τους αυτά αρχίζουν και ταξινομούν τα όνειρα τους σε μεγάλα και μικρά με κριτήριο το πόσο οι γονείς τους τα επιθυμούν. Συνεχίζουν τη ζωή τους κυνηγώντας τις μεγάλες προσδοκίες και τους στόχους που τους έχουν θέσει άλλοι αναζητώντας την αποδοχή και προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα υψηλές απαιτήσεις που τους έχουν τεθεί.

Ένα παιδί προσπαθεί να ζήσει τη ζωή με παπούτσια άλλων σε δρόμους που δεν θα ήθελε να πάει ποτέ. Και εκεί,στην ενηλικίωση είτε θα χάσει το δρόμο και την ελπίδα καθώς θα πιστέψει πως δεν είχε ποτέ τέτοιες ικανότητες ή θα καταφέρει να δει πως το λάθος ήταν στο προηγούμενο σταυροδρόμι και θα βρει τι δύναμη να γυρίσει πίσω.

Το κάθε παιδί επιθυμεί να αισθανθεί  αποδοχή, αποδοχή για αυτό που πραγματικά είναι και που θέλει να γίνει. Των επιθυμιών,της προσωπικότητας και του χαρακτήρα που σιγά σιγά αναπτύσσει. Αυτό σηματοδοτεί ταυτόχρονα σεβασμό προς το ίδιο. Όταν ο τελικός στόχος του δεν πραγματοποιείται, ο στόχος που έχουν θέσει οι γονείς, τότε το παιδί κατακλύζεται από συναισθήματα κατωτερότητας.

Αντιθέτως όταν νιώθει πως οι επιθυμίες του γίνονται αποδεκτές παίρνει τη δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει, νιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη συνέχεια. Το  παιδί αισθάνεται πως μπορεί να μιλήσει ανοιχτά με τους γονείς του, να συζητήσει όσα το προβληματίζουν από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα, να μοιραστεί τα όνειρα του και μέσα σε έναν δρόμο γεμάτο ομίχλη να βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει μέσα από τα τρυφερά και ειλικρινή τους λόγια, μέσα από το ζεστό τους χαμόγελο και από τη σιγουριά που έχουν για αυτό.

Βέβαια δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για το πώς να γίνει κάποιος σωστός γονέας. Όλα τα βιβλία του κόσμου,τα σεμινάρια και όλες οι πληροφορίες μπορεί να είναι βοηθητικές στο να σε προϊδεάσουν για το τι θα ακολουθήσει δεν είναι όμως αρκετές για να προετοιμάσουν κάποιον για αυτή την τεράστια ευθύνη. Εκείνοι γίνονται για πρώτη φορά γονείς όπως και εσύ για πρώτη φορά παιδί. Λάθη θα υπάρξουν, προβλήματα θα γεννιούνται καθημερινά και νέα ζητήματα θα προκύπτουν, Το θέμα είναι να αντιληφθούν τα λάθη, να αναλύσουν τις καταστάσεις και να ενημερωθούν έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα στην προσωπικότητα του νέου αυτού ατόμου.

Βοήθησε το να σπάσει τα τείχη, να μπει μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των επιθυμιών του και των ονείρων του, να νιώσει την ένταση, να δει τι επιθυμεί και να διαλέξει μόνο του.

Μην φοβάσαι,δεν θα βουλιάξει.

Εσύ του έμαθες πώς να κολυμπά.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο