ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ “ΜΟΝΑΡΧΗΣ”

Την ιστορία της Πεταλούδας “Μονάρχης” και του Φρεντ Ούρκουχαρτ (Frederick Albert Urquhart) τιμά σήμερα η Google. Ο Καναδός ζωολόγος αναγνωρίστηκε διεθνώς για το σχέδιο μετανάστευσης της πεταλούδας Μονάρχης (Danaus plexippus).

Το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας διαθέτει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-μαύρο χρώμα στα φτερά της, κι είναι ένα απ’ τα σπανιότερα και πιο όμορφα είδη. Εντυπωσιακό είναι ακόμη και το μεταναστευτικό ταξίδι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.

Οι Danaus plexippus επιλέγουν να πετάξουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ την πατρίδα τους, τα Βραχώδη Όρη, ώστε να περάσουν το χειμώνα στα δάση του Μεξικού και στις ακτές της Καλιφόρνια. Επιπλέον, η διάρκεια του ταξιδιού τείνει να είναι μακράν μεγαλύτερη απ’ τη διάρκεια ζωής τους (λιγότερο από 2 μήνες), ενώ στη διαδρομή γεννιούνται τρεις με τέσσερις γενιές!

Το ταξίδι είναι απόλυτα πειθαρχημένο αφού ακολουθείτε σταθερή πορεία και υπάρχουν συγκεκριμένα δέντρα που κάθε χρόνο κρέμονται απ’ τα κλαδιά τους. Θεωρούνται τα μόνα έντομα που ενώ μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα, αργότερα γυρίζουν στο σημείο αφετηρίας τους.

monarch

Την ίδια περίοδο με την εντυπωσιακή άφιξη των πεταλούδων στο Μεξικό, λαμβάνει χώρα η παραδοσιακή γιορτή “Ημέρα των νεκρών” (Dia de los muertos), που εθιμοτυπικά οι κάτοικοι τιμούν τους νεκρούς δημιουργώντας περίτεχνους βωμούς με τα αγαπημένα τρόφιμα του εκλιπόντος και θεωρούν πως οι πεταλούδες αντικατοπτρίζουν τις ψυχές των νεκρών που επιστρέφουν στη Γη.

Στη Sierra Madre, πόλη βορειοδυτικά του Μεξικού, βρίσκεται το πάρκο Monarch Butterfly Biosphere Reserve, που εξυπηρετεί την προστασία του συγκεκριμένου είδους πεταλούδας. Το πάρκο φιλοξενεί περίπου 35 εκατομμύρια πεταλούδων ετησίως, που κάνουν ταξίδι 3.000 μιλίων αποσκοπώντας σε θερμότερα κλίματα.

Δυστυχώς, η πεταλούδα Μονάρχης, παρά το σθένος της για επιβίωση, φαίνεται να απειλείται από την διαρκή χρήση ζιζανιοκτόνων καθώς και την παράνομη υλοτομία στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει το είδος πρώτο στην λίστα των απειλούμενων. Λέγεται, μάλιστα πως πάνω απ’ το 90% του πληθυσμού της έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Ένα απίστευτο βίντεο δείχνει την πλήρη μεταμόρφωση ενός Μονάρχη από μια ταπεινή κάμπια σε μια υπέροχη πεταλούδα.

 

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο