Μια ματιά στον “αριστερό” του αύριο….

Γράφει ο Νατσιόπουλος Δημήτρης


Κάποτε διάβασα σε ένα ευυπόληπτο site (παραδόξως) μια δήθεν προφητεία που αποδίδεται στον Άγιο Παϊσιο -όπως πολλές άλλες άλλωστε- πως “Οι Φραγκολεβαντίνοι θα θορυβηθούν και θα φοβηθούν πολύ από την “κοφτερή” ανατολή που θα γεννηθεί στην χώρα μας. Βέβαια ως ένα έθνος που κατεξοχήν παρά τα 200 εκατομμύρια χρόνια γενετικής εξέλιξης αρεσκόμαστε να αποδίδουμε ευφυολογήματα σε “αυθεντίες” και να τα ερμηνεύουμε κατά το δοκούν, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι τίμησαν και με το παραπάνω με το “επιστημονικό” τους κύρος το εθνικό μας “χόμπι”.Έτσι η “κοφτερή” ανατολή, έγινε sharp east ,μεταφράστηκε στα greeklish και διαβάστηκε ανάποδα(σαρπ ιστ –> Τσίπρας).

Σε κάποιους είναι γνώριμη. Κάποιοι άλλοι μόλις την μαθαίνετε και πραγματικά ή έχετε σκάσει στα γέλια ή αρχίζετε να αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου άρθρου.  Ωστόσο, αξίζει να δώσετε λίγη προσοχή πως η συγκεκριμένη μπαρούφα ενός ψεκασμένου αφανή που αποδόθηκε ράδιο αρβύλα σε έναν καλοπροαίρετο μοναχό αυτοακυρώνεται κυνικά  και καταδεικνύει την τραγελαφική ελληνική πραγματικότητα, καθώς όχι μόνο οι Φραγκοβαλεντίνοι δεν τρόμαξαν, αντίθετα έγιναν σύγχρονοι Δαναοί, οι οποίοι όχι μόνο δώρα δεν μας έφεραν αλλά αντίθετα σκλήρυναν περισσότερο την στάση τους τιμωρώντας έτσι την επιπόλαιη έπαρση που έφτασε σε σημείο ύβρεως της “κοφτερής ανατολής”, η οποία έδειξε να μην τους φοβάται τυπικά αλλά ουσιαστικά έτρεμε και την σκιά της. Αλίμονο σε εμάς….

Έτσι λοιπόν εκείνο τον ωραίο και αξιομνημόνευτο Ιανουάριο του ’15 ανέβηκε στο βάθρο ο “αριστερός” με το ατημέλητο λουκ και την έλλειψη γραβάτας υποσχόμενος φυσικά δωρεάν περίθαλψη σε όλους,13η σύνταξη,δώρο Χριστουγέννων και άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,μείωση φόρων και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Δυο σχεδόν χρόνια μετά, μετράμε ένα όχι που έγινε ναι,capital controls, κατάρρευση χρηματοπιστωτικού συστήματος(110 δις κόκκινα δάνεια,5 δις φυγή καταθέσεων κλπ), σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και μείωση του ΕΦΑΠΑΞ και των επικουρικών συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στο 24% και συναφών φόρων(Τέλη,εισφορές κλπ) ενώ το αφορολόγητο έπεσε στα 9100 ευρώ. Και αυτό είναι ένα ισχνό δείγμα του συνόλου της καταστροφής έναντι των παχουλών υποσχέσεων που δόθηκαν με εγγύηση την ψήφο.

Ένα τεράστιο “γιατί” βρίσκεται στα πρόσωπα χιλιάδων Ελλήνων που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε μια αναξιόπιστη επιλογή. Και πράγματι, αρκετοί προσπάθησαν να αναλύσουν αυτήν την προσωπικότητα ώστε να εξάγουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για να ικανοποιήσουν την οργή,το μένος,την απογοήτευση και όλα αυτά τα συναφή συναισθήματα. Ωστόσο, την απάντηση έχει δώσει ο Φρόϋδ πριν πολλά πολλά χρόνια όταν είχε εισάγει τις θεμελιώδεις έννοιες του “Εκείνο”,του “Εγώ” και του “Υπερεγώ” που αποτέλεσαν το επιστέγασμα της ψυχαναλυτικής θεωρίας. Σε συνδυασμό με την μελέτη βασικών εννοιών της πολιτικής επιστήμης επιχείρησα λοιπόν να κάνω μια ουσιαστική ενδοσκόπηση που δεν μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και των καταστάσεων ως έχουν αλλά απογυμνώνει από μια σκοπιά τα πραγματικά κίνητρα της πολιτικής συμπεριφοράς.

Έχουμε λοιπόν το “Εκείνο”, το οποίο σύμφωνα με τον πατέρα της Ψυχολογίας αποτελεί όλες εκείνες τις βιολογικές ανάγκες και ενορμήσεις του ατόμου. Ένα καζάνι από κοχλάζουσες παρορμήσεις που δεν παράγουν μια ολοκληρωμένη θέληση αλλά αποσκοπούν στην ενστικτώδη ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Έτσι,μετά την ξαφνική “αντιμνημονιακή” καμπάνια και την άνοδο που γνωρίζει, ξαφνικά ξυπνάει το “εκείνο” που αποζητάει αναγνώριση, αποκατάσταση και εν τέλη εξουσία και σιγουριά. Όταν εν τέλη σκαρφαλώνει στο βάθρο της ελληνικής εξουσίας και αρχίζει μια ανοργάνωτη εκστρατεία για να εκπληρώσει τα προεκλογικά “ευχολόγια” που καταλήγει με ένα “όχι” που γίνεται “ναι”, χτυπάει συναγερμό το “εγώ”,το οποίο ικανοποιεί τις επιθυμίες του “εκείνο” λαμβάνοντας όμως υπ’όψιν την πραγματικότητα. Συνεπώς,για να μην χάσει την εξουσία που το “Εκείνο” επιθυμεί διακαώς,προσαρμόζεται  υπογράφοντας ένα τρίτο μνημόνιο αφήνοντας τους λεονταρισμούς και τα νταηλίκια στην γωνία.

Και το “Υπερεγώ“; Όπως μας μαθαίνει ο Φρόϋδ, υπάρχει μια πλευρά του εαυτού μας, ασυνείδητη,  που αποσκοπεί στην τελειότητα της προσωπικότητας και τιμωρεί συνήθως το άτομο με συναισθήματα ενοχής. Έτσι, το παιδί με τις αριστερές καταβολές, που γαλουχήθηκε στις καταλήψεις και στις απεργίες, δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποποιηθεί αυτόν τον μανδύα της παραδοσιακής αριστεροσίνης και έτσι το “Υπερεγώ” αντιδρά. Τότε, ο εαυτός του,το “Εγώ” του προσπαθώντας να ισορροπήσει τις αντιδράσεις του “Υπερεγώ” που ζητάει πίσω αυτό που κάποτε θύμιζε το “παιδί του λαού” και του “Εκείνο” που επιθυμεί αδιαφιλονίκητα την καρέκλα, αναπτύσσει την νεύρωση της “αποπραγματοποίησης”. Δηλαδή, έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος αποσυνδέεται από την πραγματικότητα διατρανώνοντας συνεχώς πως όλα πάνε καλά, δεν υπήρξε κανένα κακό από την 2χρονη διακυβέρνηση του, αποδίδει συνεχώς ευθύνες σε “εχθρούς φαντάσματα”, ενώ αρνείται παντελώς την οποιαδήποτε ανάμειξη του σε σκάνδαλα, πιστεύοντας ακράδαντα πως ακόμα διατηρεί άθικτο το ηθικό του πλεονέκτημα σε μια υποκριτική προσπάθεια να κατευνάσει τις Ερινύες που τον καταδιώκουν επειδή απεμπόλησε τόσα χρόνια προϋπηρεσίας στην “παραδοσιακή” αριστερά .

Έτσι λοιπόν, το παιδί της κατάληψης και της απεργίας έγινε ένας σύγχρονος “μαϊμού” φιλελεύθερος μαρξιστής. Ανέπτυξε το πλέγμα της αναλγησίας και της αποπραγματοποίησης, συνέχισε να εφαρμόζει τις φιλελεύθερες πολιτικές, ενώ παράλληλα διατήρησε και το “αριστερό” του πρόσημο με τη δικαιολογία οτι “οι άλλοι τον ανάγκασαν”. Είναι αυτό που αποκαλούμε, ο “αριστερός” του αύριο…..

 

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο