Μία ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα

Την Κυριακή, η εφημερίδα «Η Καθημερινή» περιείχε ένα βιβλιαράκι 66 σελίδων, με μία ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο Ελληνικό Σύνταγμα.

Ενας πολιτικός, ένας οικονομολόγος και τέσσερις καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου –οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος– πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουν ένα καινοτόμο Σύνταγμα.

Η Καθημερινή παρουσιάζει το πλήρες κείμενο της πρότασης ενώ ανοίγει το διάλογο για τις κυριότερες θεματικές της: το εκλογικό σύστημα, τη διάρκεια και τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, την άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τις ασυλίες των βουλευτών, το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτών – μελών της κυβέρνησης, τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δημοσιονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να θυμίσουμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου συγκροτεί Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με σκοπό την κατάθεση σχετικής πρότασης έως τις 24 Ιουλίου, Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Επομένως, το εν λόγω κείμενο μπορεί να αποτελέσει μία καλή βάση και να προωθήσει έναν δημόσιο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

baner422

Το βιβλίο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή».

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο