Πούτιν: Επίσκεψη στην Ελλάδα και άρθρο στην «Καθημερινή»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατέφθασε στην Αθήνα νωρίς το απόγευμα την Παρασκευή, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Το πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου θα είναι απαιτητικό, καθώς προβλέπεται συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο αναμένεται να μεταβεί στο Άγιον Όρος.

Η άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε με μικρή καθυστέρηση, πράγμα που αναμένεται να καθυστερήσει το σύνολο του ημερήσιου προγράμματος. Μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει δηλώσεις προς τα ΜΜΕ από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και αυτά που σχετίζονται με επενδύσεις. Άλλωστε, τον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν υπουργοί και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπων των ρωσικών εταιριών Gazprom και Rosneft, που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα.

Στο Άγιον Όρος, ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος θα αναμένει τον κ. Πούτιν και τον κ. Παυλόπουλο, με στόχο να παραστούν σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στην Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία.

Την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δημοσίευση ενός άρθρου με την υπογραφή του Ρώσου Προέδρου στην «Καθημερινή», στο οποίο απευθύνει στους αναγνώστες της εφημερίδας «μερικές σκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα».

Κύριος άξονας του άρθρου αποτελούν οι ελληνορωσικές σχέσεις και συνεργασίες τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον, με τον κ. Πούτιν να βάζει στο επίκεντρο το ενεργειακό ζήτημα, που αναμένεται ότι θα συζητηθεί έντονα και κατά την επίσκεψή του στη Ελλάδα. «Εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Από το άρθρο, ωστόσο, δεν λείπουν οι βολές του Ρώσου προέδρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι οι παρεμβολές της μετά το ξέσπασμα του ουκρανικού ζητήματος κόστισαν περίπου 2,75 δισ. δολάρια ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Επίσης, υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αρνητική στάση της ΕΕ απέναντι σε μια συνεργασία με τη Ρωσία. «Δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία», υποστηρίζει ο κ. Πούτιν.

Το μήνυμα αυτό του Βλάντιμιρ Πούτιν κλείνει αισιόδοξα, καθώς, όπως αναφέρει, «Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια».

Αναμένονται οι κοινές δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο την πορεία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο