Ο Πρωθυπουργός ξεχνά εσκεμμένα την απλή αναλογική

Διαχρονικό αίτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελούσε η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα, O Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Ιανουάριο ότι στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησής του θα καταργούσε το μπόνους των 50 εδρών.

Tο ζήτημα, μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί επίσημα σε συζήτηση στη Βουλή, παρ’ ότι στα χρόνια της αντιπολίτευσης για τον Αλ. Τσίπρα, αποτελούσε πάγια διεκδίκηση η απλή αναλογική. Γίνεται ορατό πως ο κατάλογος των ψευδολογημάτων μακραίνει συνεχώς. Ο ερχομός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία φαίνεται προς το παρόν να έβαλε στο συρτάρι άλλη μια διεκδίκηση της Αριστεράς.

Κι αν στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι το θέμα έχει ανοίξει και πως θα υπάρξει διάλογος, σκοπίμως καθυστερείται διότι πιθανές πρόωρες εκλογές με αναλογικότερο σύστημα και κατάργηση του μπόνους 50 εδρών θα αφαιρούσαν τη δυνατότητα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να σχηματίσουν ξανά κυβέρνηση. Αν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική ήδη από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, η εικόνα της Βουλής θα ήταν εντελώς διαφορετική όπως και η σύνθεση της κυβέρνησης.

Ίσως φαίνεται πως ποντάρει ο Πρωθυπουργός στο να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση που προανήγγειλε στις προγραμματικές του δηλώσεις τον περασμένο Οκτώβρη. Όμως, πλέον δε γίνεται ευθεία αναφορά σε απλή αναλογική, ενώ την αναθεώρηση Συντάγματος υποσχόταν και ο Αντώνης Σαμαράς δίχως να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μέσα από την αναθεώρηση μπορεί να επιτευχθεί η παγίωση και η σταθερότητα του νέου εκλογικού νόμου, όμως κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε και την κυβέρνηση Τσίπρα διότι για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα μέσω του Συντάγματος απαιτούνται δύο κοινοβουλευτικές θητείες τουλάχιστον. Φαίνεται, επίσης πως ούτε η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ικανοποιημένη από μια άμεση ριζική αλλαγή (με κατάργηση του μπόνους), διότι θα της αφαιρούσε τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής ή δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας σε ενδεχόμενη νίκη της στις επόμενες εκλογές και ίσως την οδηγούσε σε διασπάσεις.

Πάντως, οι ψήφοι του συνόλου των μικρότερων κομμάτων της Βουλής θα αρκούσαν για να περάσει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα μέσα στο 2016. Άλλωστε, αποτελεί τακτική αξίωση του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς.

Οφείλει το επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάσει άμεσα το ζήτημα, να το θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι απαραίτητες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, για ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα που θα αντικατοπτρίζει λίγο καλύτερα τη βούληση του ελληνικού λαού.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο