Βιολογικά Προϊόντα: Μύθοι και αλήθειες

913
0
Κοινή χρήση:

Τα βιολογικά προϊόντα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το νεό διατροφικό trend που έχει μονοπωλήσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον .

Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των ατόμων που προσέχουν τη διατροφή τους δείχνει μια προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν, οι πωλήσεις αυτών ανέρχονται στα περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά προσέγγιση.

Σε τι διαφέρουν από τα συμβατικά αγαθά;

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα βιολογικά και στα συμβατικά προϊόντα. Διαφορετικός τρόπος παραγωγής, καλλιέργεια χωρίς εντομοκτόνα, λίπασμα και αντιβιοτικά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά. Όσον αφορά τα προϊόντα ζωικής παραγωγής, προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με συστατικά της φύσης, χωρίς ακτινοβολία και πρόσθετες χημικές ουσίες. Ουσιαστικά, προωθούνται ως πιο υγιεινά και οικολογικά από τα συμβατικά, ενώ οι τιμές τους ποικίλλουν στην αγορά.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Μύθοι και αλήθειες

  • Τα βιολογικά είναι πιο υγιεινά

Μελέτες έχουν αποδείξει πως τα θρεπτικά συστατικά αυτών, συγκριτικά με των συμβατικών αγαθών δεν αποκλίνουν. Έτσι, η αντίληψη πως τα βιολογικά προϊόντα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και ωφελούν παραπάνω τον οργανισμό καταρρίπτεται.

  • Στα συμβατικά προϊόντα γίνεται χρήση εντομοκτόνων

Αυτό είναι κάτι, το οποίο αληθεύει, καθώς μελέτες αποδεικνύουν πως τα συμβατικά αγαθά έχουν κατά 32% μεγαλύτερο ρίσκο για επιμόλυνση από εντομοκτόνα.

  • Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ασφαλή

Κι όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, φαίνεται ότι τα βιολογικά προϊόντα εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης με το βακτήριο E.Coli, ενώ στα συμβατικά είδη κρεάτων, υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο επιμόλυνσης με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά.

  • Είναι λογικό τα συμβατικά να είναι πιο φθηνά

Τα πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα είναι γενικώς πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα, λόγω αυξημένης ζήτησης και μικρής παραγωγής, μεγαλύτερου κόστους πρακτικών παραγωγής, προώθησης και διανομής. Σαφώς, τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων ως προς τη φιλικότητα τους στο περιβάλλον και στη διαχείριση των ζώων δικαιολογούν την τιμή τους.

Εν τέλει, τα βιολογικά αγαθά δεν διαφοροποιούνται ριζικά από τα υπόλοιπα, όμως έχουν σημαντικά οφέλη. Η επιλογή έγκειται στη θέληση και στην κριτική σκέψη του καθενός, όσον αφορά το τι είναι καλύτερο για εκείνον και τη διατροφή που επιθυμεί να ακολουθήσει.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο