Μασάντα: μια όμορφη πόλη, μια τραγική ιστορία

Μπορεί ένας αρχαιολογικός χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας, να συνδυάζει και απαράμιλλη φυσική ομορφιά;

Η Μασάντα είναι ένα οροπέδιο στο Ισραήλ, όπου βρισκόταν το θερινό παλάτι του Ηρώδη, με θέα την Νεκρά Θάλασσα. Η τραγική της ιστορία την έχει κάνει ευρέως γνωστή, ώστε σήμερα να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός με κόστος εισόδου σε όλο το Ισραήλ!

Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας οδικώς από την Ιερουσαλήμ, η Μασάντα σας περιμένει! Μάλιστα, συνδυάζεται με ένα μπάνιο στην Νεκρά Θάλασσα, μια εμπειρία που αξίζει!

Οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν 2-3 ώρες στην Μασάντα.

Στην αρχαιότητα, για να προστατευτεί η πόλη από πολιορκίες, η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και γινόταν αποκλειστικά μέσω ενός δύσβατου ανηφορικού μονοπατιού. Σήμερα όμως, δημιουργήθηκε ένα τελεφερίκ για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τουριστών. Μπορεί κανείς να επιλέξει το παλιό μονοπάτι, ωστόσο οι θερμοκρασίες εκεί πέρα ανεβαίνουν επικίνδυνα. Εφόσον πρόκειται για έρημο, πρέπει οι επισκέπτες να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους καπέλο και νερό!

Το τοπίο είναι σαν να βγήκε από τον Άρη!

Ανάμεσα στα ερείπια υπάρχουν πολλά αρχαία υδραγωγεία για την σπάνια περίπτωση βροχής. Ο Ηρώδης έσκαψε δέκα, που το καθένα χωρούσε 40 εκατομμύρια λίτρα νερού!

Ποιο είναι όμως το τραγικό παρελθόν αυτού του δημοφιλούς αξιοθέατου;

Από τον ιστορικό Ιώσηπο μαθαίνουμε ότι, αφού Ιουδαίοι Ζηλωτές πήρανε την Μασάντα από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, ήταν το τελευταίο ιουδαϊκό οχυρό. Μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν την πολιορκία της Μασάντα, η οποία κράτησε δύο χρόνια.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Οι Ιουδαίοι της Μασάντα πετούσαν πέτρες από ψηλά στους Ρωμαίους στρατιώτες, σταμάτησαν όμως όταν οι Ρωμαίοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν Ιουδαίους αιχμαλώτους για την δημιουργία πολεμικών κριών.

Όταν πια οι Ιουδαίοι κατάλαβαν πως δεν υπήρχε καμία ελπίδα να νικήσουν, ο αρχηγός τους διέταξε μαζική αυτοκτονία όλης της πόλης, προκειμένου να μην υποδουλωθούν από τους Ρωμαίους. Επιπλέον, θα κατέστρεφαν όλη την περιουσία τους (για να μην δώσουν την χαρά στους Ρωμαίους να την πάρουν), εκτός από τα τρόφιμά τους, για να δείξουν πως δεν είχαν έλλειψη προμηθειών, και δεν πέθαναν από ανάγκη, αλλά για τιμή.

Καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την ιουδαϊκή θρησκεία, διάλεξαν με κλήρους δέκα άντρες για να σκοτώσουν όλους τους υπόλοιπους. Και μετά αυτοί οι δέκα άντρες τράβηξαν κλήρο ώστε ένας να σκοτώσει τους υπόλοιπους εννιά. Ο τελευταίος άνδρας που θα έμενε θα αυτοκτονούσε.

Φωτογραφίες των κλήρων που βρήκαν οι αρχαιολόγοι

Αποτέλεσμα; Οι Ρωμαίοι βρήκαν μια άδεια πόλη.

Ο Ιώσηπος αναφέρει ότι οι μόνοι που επιβίωσαν ήταν δύο γυναίκες με πέντε παιδιά, που κρύφτηκαν σε μία σπηλιά, ενώ οι Ρωμαίοι πέταξαν από τα τείχη τα πτώματα των περίπου 1.000 Ιουδαίων.

Τελικά πρόκειται για μια ιστορία δειλίας ή ένδοξης αποφασιστικότητας; Οι απόψεις είναι διχασμένες. Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μόλις βρεθεί κανείς σ’ εκείνη την ιστορική τοποθεσία νιώθει ένα παράξενο δέος.

Αυτή η τραγική ιστορία έχει συγκινήσει και το Hollywood, καθώς έχει διασκευαστεί σε μορφή μίνι-σειράς παραγωγής του 1981 με τίτλο «Masada».

Η Μασάντα θεωρείται ιερός χώρος για τους Ισραηλίτες. Στον στρατιωτικό τους όρκο αναφέρουν: «Η Μασάντα δεν θα ξαναπέσει».

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο