ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Steve Jobs

Σαν σήμερα, γεννήθηκε το 1955, ο “Ευαγγελιστής της ψηφιακής τεχνολογίας”, Steve Jobs.

Ο Steve Jobs γεννήθηκε, στις 24 Φεβρουαρίου του 1955, στο Σαν Φρανσίσκο. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στον κόσμο της τεχνολογίας.

Το 1976 ήταν η χρονιά της δημιουργίας του πρώτου υπολογιστή του, τον οποίο κατόρθωσε να κατασκευάσει μαζί με τον φίλο και συνιδρυτή της Apple, Steven Wozniak. Ο Apple I συναρμολογήθηκε στο γκαράζ του Jobs, ενώ οι πόροι για τους πρώτους υπολογιστές ανευρέθηκαν από την πώληση προσωπικών τους αντικειμένων. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ο Apple II, ο πρώτος στον κόσμο υπολογιστής φιλικός στον χρήστη.

Η ίδρυση και η εμπορική επιτυχία των πρώτων δεκαετιών της Apple, οφείλεται ως επί το πλείστον στην επιχειρηματική του ικανότητα. Ωστόσο, η σχέση του με την εταιρία και τα στελέχη δοκιμάστηκε στα επόμενα χρόνια. Στα 1985, η διαμάχη του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, John Sculley, οδήγησε σταδιακά στην αποχώρηση του Jobs από την Apple.

Αμέσως μετά, ίδρυσε την NeXT, μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού, που αργότερα αποτέλεσε τη βάση στη δημιουργία του λογισμικού συστήματος Mac OS. Παράλληλα, προχώρησε στην αγορά της Pixar, η οποία του απέδωσε μεγάλα κέρδη στον Jobs, από τη δημιουργία μιας σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story.

Η ιδιωτική ζωή του Steve Jobs υπήρξε κι αυτή ταραγμένη. Απέκτησε ένα παιδί σε νεαρή ηλικία, από την τότε σύντροφό του, το οποίο αναγνώρισε χρόνια αργότερα. το 1991 παντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία παιδιά.

 

Great thing in business are never done by one person. They' re done by a team of people.

Η επανασύνδεση του Jobs με την Apple υπήρξε κερδοφόρα και επιτυχημένη στα επόμενα χρόνια. Το 1998 λανσαρίστηκε ο iMac και τα iBook. Στη συνέχεια ο Jobs αντιλαμβανόμενος το πνεύμα της εποχής, δημιούργησε το iPod, ενώ ακολούθησε το 2007 η κυκλοφορία του πρώτου iPhone. Το 2010 παρουσιάστηκε η επαναστατική δημιουργία του iPad. Την ίδια χρονιά ο Steve Jobs τιμήθηκε με το βραβείο του “προσώπου της χρονιάς”, από τη Financial Times.

Τον Αύγουστο του 2011 παραιτήθηκε από την Apple, αφήνοντας ως διάδοχο του τον Tim Cook. Λίγους μήνες αργότερα, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, σε ηλικία 56 ετών.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο