ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γιώργος Σεφέρης

Σαν σήμερα, το 1971, πεθαίνει στην Αθήνα, ο Γιώργος Σεφέρης

Ο Γ. Σεφέρης, το πραγματικό επώνυμο του οποίου ήταν Σεφεριάδης, ήταν διπλωμάτης και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και μάλιστα ο πρώτος που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη, το 1900 και η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1914. Ήταν το καλοκαίρι της πρώτης χρονιάς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η εποχή που ξεκίνησε ο Σεφέρης να γράφει τα ποιήματα του. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ακολούθησαν σπουδές στη Γαλλία και την Αγγλία. Το 1927 διορίστηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και έκτοτε συνέχισε την ανέλιξη του στην πολιτική σκηνή, παράλληλα με την έκδοση των ποιητικών συλλογών του. Το 1963 βραβεύεται, τελικά, με Νόμπελ, ενώ είχε προταθεί άλλες δύο φορές για το βραβείο τα προηγούμενα χρόνια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σεφέρης τάχθηκε ανοιχτά κατά του καθεστώτος της Χούντας, που στο μεταξύ είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα, γεγονός που του στοίχισε, οπωσδήποτε, στην επαγγελματική του πορεία. Του στερήθηκε ο τίτλος του “Πρέσβη επί τιμή”, καθώς και το δικαίωμα χρήσης του διπλωματικού διαβατηρίου, καθώς οι πράξεις του χαρακτηρίστηκαν ως αντεθνική προπαγάνδα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου πεθαίνει από έλκος. Η κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες αργότερα, μετατράπηκε σ ένα σιωπηρό συλλαλητήριο κατά της Χούντας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο