ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Μάνος Χατζιδάκις
Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Ξάνθη, το 1925, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις.
Η εμβληματική αυτή μορφή του ελληνικού πενταγράμμου θεωρείται ως ο πρώτος δημιουργός που κατάφερε να συνδυάσει τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική σε ηλικία μόλις 4 ετών, εξασκούμενος στο πιάνο, το βιολί και το ακορντεόν. Το 1932 μετοικίζει μόνιμα στην Αθήνα, μετά τον χωρισμό των γονιών του. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον ώθησε να εργαστεί για βιοπορισμό ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοκονόμου και βοηθός νοσοκόμος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Χωρίς να πάψει τις μουσικές του σπουδές, παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τον Μενέλαο Παλλάντιο, ενώ ξεκίνησε και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Την ίδια περίοδο συνδέεται με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους, μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Άγγελος Σικελιανός και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.
Κατά την τελευταία περίοδο της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, όπου γνώρισε τον επίσης κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίον σύντομα ανέπτυξε ισχυρή φιλία.
Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα. Χωρίς αυτά δε γίνεται να γράψεις.
Η πρώτη εμφάνιση του Χατζιδάκι ως συνθέτη πραγματοποιείται το 1944, σε ηλικία 19 ετών, με τη συμμετοχή του στο έργο “Τελευταίος Ασπροκόρακας” του Αλέξη Σολομού, στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το 1957 ξεκινά μία περίοδος έντονης δημιουργικής δράσης. Ο Χατζιδάκις συνθέτει ασταμάτητα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου το έργο του γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία, ενώ παράλληλα γράφει πολλά σημαντικά μουσικά έργα. Στα επόμενα χρόνια του απονεμήθηκαν πλήθος βραβείων για τα έργα του, ενώ ακόλουθησε και αξιοσημείωτη πορεία στο εξωτερικό.
Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ προκειμένου να ανεβάσει στο Broadway με τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του “Ποτέ την Κυριακή” με τον τίτλο “Illya Darling”. Κατά την παραμονή του στην Αμερική ηχογραφεί και δύο από τις σημαντικότερες δουλειές του, το “Reflections” και το “Χαμόγελο της Τζοκόντα”.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, υπήρξε εξίσου επιτυχημένη. Διετέλεσε Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας, καθώς και του κρατικού ραδιοφώνου Τρίτο Πρόγραμμα. Καθιέρωσε τις “Μουσικές Γιορτές”, στα Ανώγεια της Κρήτης, από το 1979 και το 1989 ίδρυσε την “Ορχήστρα των Χρωμάτων”. Τα τελευταία του έργα, βαθιά επηρεασμένα από την ενασχόληση του με την πολιτική, διαπνέονταν από το πολιτικό στίγμα του Μάνου Χατζιδάκι, δηλώνοντας ευθέως την ταυτότητα του.
Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994 από οξύ πνευμονικό οίδημα και ετάφη στην Παιανία.