ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Georg Hegel

Σαν σήμερα, πέθανε το 1831, ο Γερμανός φιλόσοφος, Georg Hegel.

Ο Georg Hegel γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη, το 1770. Ήταν Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού. Η σκέψη του επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφία και έγινε γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του.

Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στο Τύμπινγκεν, μέχρι το 1793. Το 1801 έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ιένας. Μεταξύ 1812 και 1816 εργάστηκε ως Διευθυντής Γυμνασίου στη Νυρεμβέργη. Το 1816 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1818 στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στα 1830 έγινε πρύτανης.

 

The learner always begins by finding a fault, but the scolar sees thw positivw merit in everything.

Ο βασικός άξονας της φιλοσοφικής του σκέψης είναι ο παραγκωνισμός και αφανισμός της λατινικής γλώσσας. Με την εξαφάνιση των λατινικών θέλει να εξαφανίσει και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Παράλληλα, Ο Hegel πίστευε ότι σε όλη την Ιστορία, μόνο οι Έλληνες είχαν συλλάβει την ουσιαστική σχέση του υποκειμένου με το σύμπαν. Το μόνον που τους έλειψε ήταν μία απολύτως ανθρώπινη θρησκεία. Μία τέτοια θρησκεία έπρεπε να καταργήσει μια για πάντα το παράλογο της τυφλής μοίρας και την τυραννία της φύσης. Ο Χριστιανισμός στην ελληνίζουσα εγελιανή ερμηνεία του, κάλυπτε αυτήν την επιτακτική ανάγκη.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο