ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Σαν σήμερα το 1873 γεννήθηκε στο Βερολίνο ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαιότερος Έλληνας μαθηματικός. Έμεινε στην τρυφερή ηλικία των 6 χρόνων ορφανός από μητέρα, ενώ φοίτησε σε ευρωπαϊκά σχολεία, καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε ως πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Βερολίνο. Από μικρός έδειξε την αγάπη του έτρεφε για τα μαθηματικά, στα οποία η κλίση του ήταν εμφανής. Σπούδασε μηχανικός στην Στρατιωτική Σχολή, ωστόσο εγκατέλειψε αυτό το επάγγελμα, επιστρέφοντας στο Βερολίνο, προκειμένου να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά και το 1904 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια του να γίνει καθηγητής, ήρθε αντιμέτωπος με την απόρριψη της επιστημονικής της κοινότητας   και όντας απογοητευμένος από την αντίδραση αυτή επέστρεψε στο Βερολίνο. Εκεί πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς, αποτελώντας τον καθοδηγητή του Αϊνστάιν στην περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας. Μάλιστα, σημαντικό στοιχείο της πορείας του είναι το γεγονός ότι την περίοδο που δίδασκε στη Γερμανία του Χίτλερ, δεν δίστασε να αντιταχθεί στον ναζισμό. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Μόναχο σε ηλικία 77 χρονών, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη, τα μαθηματικά.

Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων». (Επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή,για τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας). 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο