ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Βολταίρος

Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1694, ο Γάλλος Διαφωτιστής, Βολταίρος.

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στο Παρίσι, μέσα σε μία μεσοαστική οικογένεια. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν 7 ετών και μετά από δύο χρόνια εισήλθε στο ιησουιτικό κολέγιο του Μεγάλου Λουδοβίκου. Για την εκπαίδευσή του εκεί, έγραψε αργότερα, ότι δεν είχε μάθει τίποτα “εκτός από λατινικά και ανοησίες”Στα επόμενα 2 χρόνια σπούδασε Νομική.

Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες.

Υπήρξε σημαντικός συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού. Ήδη από τα πρώτα δημιουργικά του χρόνια, φυλακίστηκε στη Βαστίλλη και στη συνέχει γνώρισε την εξορία. Διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, θεωρήθηκε κεντρική μορφή στην ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα.

Το 1778 πέθανε στο Παρίσι 84 ετών. Σε έναν φίλο έδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: “Πεθαίνω λατρεύοντας το Θεό, που αγαπά τους φίλους μου, που δεν μισεί τους εχθρούς μου και που απεχθάνεται την καταπίεση.” Ένας ηγούμενος μετέφερε κρυφά το πτώμα του Βολταίρου σε ένα αβαείο στην πόλη Champagne, όπου θάφτηκε. Τα λείψανά του διακομίστηκαν στο Παρίσι το 1791 και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο