ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Elvis Presley

Σαν σήμερα, γεννήθηκε, το 1935, ο “Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ”.

Ο Elvis Presley γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935, στο East Tupello του Mississippi. Καταγόταν από φτωχική οικογένεια. Έχοντας χάσει το δίδυμο αδερφό του στη γέννα, η αγάπη και η υπερπροστατευτικότητα των γονιών του είχε μόνο αποδέκτη το μοναχοπαίδι τους. Το 1953, ο Presley τελειώνει το σχολείο και αρχίζει να εργάζεται για βιοπορισμό.

Στα 1945 ο Elvis Presley παίρνει την πρώτη μεταχειρισμένη κιθάρα του και το 1953 ηχογραφεί τον πρώτο δίσκο του στη Sun Studios, τον οποίο προσέφερε στη μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλιά της. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 1954, συνεχίζει με τον δεύτερο δίσκο και τον ίδιο χρόνο ξεκινάει η αναγνώριση και η επιτυχία. Η φήμη του έφτασε σε εθνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, όταν το 1956 έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση.

Truth is like the sun. You can shut it out for a time, but it ain't goin' away.

Τα επόμενα χρόνια επέφεραν παραμέληση της μουσικής καριέρας του Presley, με σκοπό την αφοσίωσή του στην κινηματογραφική του πορεία, την οποία εξασφάλισε ο συνεργάτης και μάνατζερ του, Tom Parker. Στην αποστασιοποίησή του από τη μουσική συνέβαλλε και η στρατιωτική θητεία του στη Γερμανία. Η επιστροφή του στην Αμερική σηματοδοτήθηκε από την άνοδο, τότε, της βρετανικής μουσικής στις Η.Π.Α.,με τους Beatles στην κορυφή των charts. Η μεγάλη επιστροφή του Elvis Presley στη μουσική σκηνή έγινε το 1968 και ακολουθήθηκε από τεραστίων διαστάσεων εμφανίσεις, αρχικά στο Las Vegas, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια των Η.Π.Α.. Αυτή ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τον Elvis, κατά την οποία απομακρύνθηκε από τα “ρεύματα” που εκείνη την εποχή είχαν παγιωθεί από τους Beatles και Rolling Stones. Πολλοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική σε αυτήν την απομάκρυνση από τις ρίζες του.

Μετά από εφτά χρόνια μακρυά από τα charts, το τραγούδι του “Suspicious Minds” έφτασε στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard στις 1 Νοεμβρίου 1969. Μετά από μια δεκαετία κινηματογραφικών ταινιών, η δεκαετία του ’70 σηματοδότησε την επιστροφή του καλλιτέχνη σε μια καθαρά μουσική καριέρα.

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Presley βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα από τη μνηστή του Τζίντζερ Όλντεν, στο σπίτι του, τη βίλα Γκρέις Λαντ, στο Μέμφις του Τενεσί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του.

Ο Elvis Presley έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

Η κηδεία του ήταν εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Η ταφή του αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Φόρεστ Χιλ στο Μέμφις, δίπλα από τη μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στη Γκρέις Λαντ. Μετά το θάνατο του άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο