”Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173” του Γιαννίσση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης και οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό ειδικά για τα δεδομένα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα εξαιρετικό true crime.

Ουσιαστικά το “Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173”, είναι ένα βιβλίο το οποίο περιγράφει 5 αληθινές ιστορίες από το τμήμα Ανθρωποκτονιών στη ΓΑΔΑ, από όπου προκύπτει και ο τίτλος. Πρόκειται για ένα project το οποίο ο συγγραφέας ήθελε να φέρει στην Ελλάδα, και το έκανε με επιτυχία. Ο Γιαννίσης έζησε ένα χρόνο μέσα στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου στεγάζεται το τμήμα, και παρουσιάζει 5 αληθινές, μα και σοκαριστικές ιστορίες. Ο συγγραφέας έχει χωρίσει το βιβλίο σε πολλές μικρές ενότητες, κάτι που κάνει τον αναγνώστη να μένει προσηλωμένος στην ανάγνωση. Είναι ειλικρινά δύσκολο να σταματήσεις να διαβάζεις όταν δημιουργείται τέτοιο σασπένς και προσπαθείς κι εσύ να λύσεις το μυστήριο μαζί με τους αξιωματικούς.

Οι ιστορίες ποικίλουν και η αφήγηση κάθε μίας γίνεται από την οπτική του αξιωματικού που την παρουσιάζει. Μπορείς μέσα από τις σελίδες να δεις τις πραγματικές απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα, πραγματικών ανθρώπων, πραγματικών αστυνομικών. Είναι εμφανής η προσπάθεια του Γιαννίση να δείξει και την ανθρώπινη πλευρά των αξιωματικών αυτών, που καθημερινά δουλεύουν ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αυτό δεν πρόκειται για ένα απλό “αστυνομικό” αλλά για ένα ψυχογράφημα των ανθρώπων που προσπαθούν και εξιχνιάζουν τα εγκλήματα της χώρας. Σε πολλά σημεία του βιβλίου είναι έντονη η συναισθηματική φόρτιση με τις εντυπωσιακές περιγραφές των σκηνών από τον συγγραφέα. Κάθε ιστορία και ένας αξιωματικός, κάθε ιστορία και ένας δίαυλος επικοινωνίας των αναγνωστών με τον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ. Η αμεσότητα και η στενή επαφή που νιώθεις να δημιουργούνται με τους αληθινούς χαρακτήρες του βιβλίου αυτού είναι έντονες και εντυπωσιακές.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο