Ο Πολάκης, οι αρνητές και η παράνοια

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όπου και να περπατήσεις σήμερα θα ακούσεις τους ανθρώπους να συζητούν για τον ιό ή το εμβόλιο. Νέες φράσεις έχουν εισαχθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο, όπως το ”καλή ανοσία” και η φρενίτιδα δεν έχει τελειωμό. Ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων είναι η υποχρέωση ή όχι του καθενός να εμβολιαστεί. Και παρότι η προσπάθεια της πολιτείας είναι τεράστια ώστε να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να προστατεύσουν την υγεία και τα αγαπημένα τους άτομα, υπάρχουν δημόσια πρόσωπα όπως ο κ. Πολάκης, που κυριολεκτικά αρνούνται κάθε μορφή εμβολιασμού. Είναι δυνατόν σε ένα ευνοούμενο και οργανωμένο κράτος ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας να εκφέρει τέτοιες απόψεις; Μάλλον, για ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, είναι.

Δηλώσεις Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης, όπως συνηθίζει και το κόμμα στο οποίο βρίσκεται, τράβηξε ξανά τα βλέμματα πάνω του. Συνηθισμένος βέβαια ο ίδιος-ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι η χώρα έγινε παγκόσμια είδηση μετά την παρουσία του ως Αν. Υπουργού Υγείας σε συνέντευξη με το τσιγάρο στο στόμα! Ο Πολάκης, αν και γιατρός στο επάγγελμα, ήρθε τις τελευταίες μέρες πάλι στο προσκήνιο με τις δηλώσεις του στα social media και στην ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πολύ επιφυλακτικός με τα εμβόλια κατά του ιού που έγιναν μέσα σε 8 μήνες και ότι εκείνος έχει κάνει μόνο αυτά που είναι…δοκιμασμένα! Ο Πολάκης τάχθηκε υπέρ των αντιεμβολιαστών σε μία εποχή που το εμβόλιο είναι η μόνη λύση για να σταματήσουμε να θρηνούμε και άλλους ανθρώπους. Και σε μία τόσο (ατυχής;!) δήλωση του πρώην στελέχους του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε κατά λέξη “ίδια καραμέλα, ο Πολάκης”, εννοώντας ότι ο πρώην υπουργός δεν έκανε κάποιο παράπτωμα και αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο. Δεν υπήρξε καμία συγγνώμη και καμία προσπάθεια ανάκλησης των ισχυρισμών του Πολάκη. Όπως είναι εύκολα κατανοητό είναι ανήκουστο να υφίστανται τέτοιοι ισχυρισμοί κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας και μάλιστα η αντιπολίτευση να μην το καταδικάζει. Πώς θα καταλάβουν οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας τη σημασία του εμβολίου ακούγοντας όλες αυτές τις γραφικότητες; Δυστυχώς, αν και ζούμε στο 2021, το εμβόλιο κατά του COVID είναι για πολλούς ένα ισχυρό ”όχι”. Ειδικά όταν δημοσίως ακούγονται τέτοιες ανόητες και αβάσιμες δηλώσεις. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να απομακρύνει τους Πολάκηδες.

Πώς πρέπει να κινηθεί το Κράτος

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται σοβαρότητα και πειθαρχία. Παρά τις παραφωνίες σαν τον κ. Πολάκη, σιγά σιγά η Ελλάδα ανεβάζει στροφές στους εμβολιασμούς. Σημαντικό είναι να αναφερθεί η προσπάθεια που πρέπει να γίνει-και σε σημαντικό βαθμό γίνεται ήδη-όσον αφορά τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Το εμβόλιο πράγματι δε μπορεί να είναι υποχρεωτικό, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι. Το κράτος πρέπει να ενημερώσει σωστά την κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού. Αριθμητικά η Ελλάδα προχωράει αρκετά καλά. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ έχουν γίνει 8,5 εκατομμύρια δόσεις συνολικά. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε σαφές ότι η χώρα δε θα οδηγηθεί ξανά σε lockdown εξαιτίας των αρνητών ενώ το κράτος επιμένει στον εμβολιασμό διότι ο πλανήτης σταδιακά μολύνεται στοιχηματικες από τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πριν το εμβόλιο καταστεί άχρηστο για την επερχόμενη μετάλλαξη η οποία έχει μεγάλη θνησιμότητα και τεράστια επικινδυνότητα για όλους μας.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα έζησε τρία σκληρά lockdown. Είναι φανερό ότι η χώρα δεν αντέχει ένα πιθανό τέταρτο ενώ γίνεται ένας αγώνας από τους υγειονομικούς φορείς να αναπτυχθεί μία ασπίδα, που θα σώσει ανθρώπινες ζωές αλλά και την οικονομία. Αυτή την προσπάθεια αμαυρώνουν οι σκληροί αρνητές, που δεν κρατούν τις απόψεις τους μόνο για τον εαυτό τους αλλά προσπαθούν να επηρεάσουν και τους υπολοίπους. Κάποιοι άνθρωποι όπως είναι ο κ. Πολάκης αποτελούν ένα επικίνδυνο παράδειγμα για τους πολίτες. Η χώρα όμως έχει αλλάξει σελίδα. Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την τεχνολογία που τόσο φοβόμαστε σε αυτή τη χώρα. Δε θα σωθούν ζωές από το συναίσθημα και τις δήθεν επαναστάσεις, αλλά από το ίδιο το εμβόλιο.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο