Μακεδονία, EURO και η αποτυχία του Αλέξη

Μία από τις ωραιότερες εποχές για κάθε ποδοσφαιρόφιλο έφτασε μετά από πέντε χρόνια αναμονής. Το EURO2020 -που βέβαια γίνεται το 2021…άτιμε covid- ήρθε ξανά να μας προσφέρει άφθονες ώρες διασκέδασης και αθλητικού θεάματος. Για τους Έλληνες όμως που παρακολουθούν, υπάρχει κάτι που προκαλεί εντύπωση και πικρία κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει μια ομάδα της οποίας οι οπαδοί αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες στις κερκίδες των γηπέδων, με σημαίες και πανό που ξεπερνάν κάθε φαντασία. Αλλά πως; Δεν λύσαμε αυτό το πρόβλημα;

Η γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάφερε να προκριθεί στη διοργάνωση και όπως είναι προφανές ο ενθουσιασμός του κράτους και των οπαδών είναι τεράστιος. Απόλυτα δικαιολογημένα βέβαια. Από το πρώτο ματς όμως υπήρξαν εικόνες στις κερκίδες, με τις οποίες οι οπαδοί έκαναν ξεκάθαρο ότι ακόμα και το όνομα Βόρεια Μακεδονία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ενοχλητικό και… αποφάσισαν να αφαιρέσουν το Βόρεια. Δεν λειτουργούν όμως μόνο οι οπαδοί έτσι, αφού η επίσημη εμφάνιση και το σήμα της ομάδας έχει τα κεφαλαία γράμματα ΦΦΜ. Τι σημαίνει; Ω έκπληξη! Το ΦΦΜ είναι τα αρχικά των λέξεων Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας ( Fudbalska Federacija na Makedonija), του επίσημου οργάνου για το ποδόσφαιρο της χώρας. Γιατί έχουμε φτάσει όμως στο σημείο, οι κάτοικοι του κράτους αυτού να αψηφούν το επίσημο όνομα που επιλέχτηκε; Δεν υπήρχε ένας πρώην πρωθυπουργός που τόνιζε ότι ο όρος Μακεδονία θα παραμείνει ελληνικός; Και μάλιστα σε διεθνή εμβέλεια; Τελικά δεν πέτυχε η Συμφωνία των Πρεσπών που με τόσο ενθουσιασμό υπογράφηκε; Πέτυχε. Μόνο για τους γείτονες.

 

Η συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη ΠΓΔΜ, που έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου 2018.  Η Συμφωνία αντικατέστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.  Μέσα σε αυτό το σύμφωνο ορίζεται ότι η ιθαγένεια της χώρας είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας χωρίς να αναγνωρίζεται κάποια εθνότητα. Αναγνωρίστηκε ως επίσημη γλώσσα του κράτους η Μακεδονική (;) η οποία μάλιστα σημειώθηκε ότι ανήκει στην οικογένεια της νότιας σλαβικής γλώσσας! Μέσα στο σύμφωνο και συγκεκριμένα στο άρθρο 7, τονίζεται πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως έννοιες «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτισμική κληρονομιά. Όταν η αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι σημαίνουν την περιοχή και τον πληθυσμό στην περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στον Ελληνικό πολιτισμό, ιστορία και κουλτούρα αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όταν η αναφορά γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία, αυτοί οι όροι αναφέρονται στην επικράτεια, γλώσσα και τους ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή ιστορία και κουλτούρα. Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία όφειλε να καταργήσει από κάθε απεικόνιση το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, αναγνωρίζοντας το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του από την Ελλάδα. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο είναι η αναφορά που γίνεται στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων στη Βόρεια Μακεδονία, που θα έχει ως στόχο να διακόψει τη συνεχή προβολή αλυτρωτικών χαρτών.

 

Πέτυχε τελικά;

Συνοπτικά, όχι. Αυτό που ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του παρουσίαζαν ως απόλυτη επιτυχία, μετά από λίγα χρόνια κιόλας φαίνεται σαν μια παταγώδης αποτυχία. Και αυτό διότι το μόνο που φαίνεται να ακολουθούν πιστά οι γείτονες είναι η αλλαγή… των πινακίδων σε αυτοκίνητα από ΜΚ σε ΝΜΚ! Και για να επιστρέψουμε στις αρχικές παραγράφους του άρθρου, οι εικόνες που μας ήρθαν από τα γήπεδα που αγωνιζόταν η εν λόγω χώρα μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Παντού πανό με την ονομασία ”Macedonia”, η παραλλαγή της σημαίας με τον Ήλιο της Βεργίνας από μπλε σε κόκκινο (!) και πολλά άλλα. Εικόνες που σε κάνουν ειλικρινά να απορείς. Όμως όλο αυτό το απογοητευτικό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει ο διεθνής τύπος, ο οποίος σχεδόν παντού αναφέρει τη χώρα ως Μακεδονία. Και πως να τους κατηγορήσεις; Το πιο πιθανό είναι ότι δεν κατανοούν τη σημασία της Μακεδονίας ή του όρου Βόρεια. Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το όνομα της Μακεδονίας είναι απλά μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο μικρά κράτη, σε μία γωνιά του πλανήτη. Εμείς όμως γιατί επιτρέπουμε το ιερό όνομα της Μακεδονίας να λοιδορείται έτσι;

Μπορεί τελικά κάποιος που διαβάζει το παρόν άρθρο να σκεφτεί ότι είναι πολύ απλοϊκός ο τρόπος που εξάγω το συμπέρασμα μου για το εάν η συμφωνία είναι ή όχι επιτυχημένη. Όμως κατά την άποψη μου, το απλό παράδειγμα του EURO θα έπρεπε να μας ανησυχεί, και μάλιστα πολύ. Όσο περνούν τα χρόνια και το γειτονικό κράτος παραπληροφορεί συνεχώς τον πλανήτη, δεν καταχράται απλώς την ονομασία. Καταχράται σημαντικό μέρος της ιστορίας της χώρας που έχουμε την τύχη να ζούμε. Και αν η ιστορία ενός κράτους αρχίζει να υποκλέβεται και να αλλοιώνεται, έστω και αργά αλλά σταδιακά, είναι σίγουρο ότι φτάνει το τέλος της εκάστοτε χώρας. Όσοι συνέβαλλαν για την αλλοίωση της Μακεδονίας, έχουν την απόλυτη ευθύνη των πράξεων τους, και αντί να κουνούν συνεχώς το δάκτυλο, θα ήταν προτιμότερο να ζητήσουν συγγνώμη και να δουλέψουν υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο