
Δεν είμαστε μόνοι!
Συμπληρώνεται πάνω από μια εβδομάδα ανελέητης καταστροφής. Πανέμορφα και πλούσια παρθένα δάση της Ελλάδας καίγονται και δυστυχώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τις περιουσίες που με τόσο κόπο έχτισαν στις ζωές τους. Γυναίκες και άνδρες, επαγγελματίες ή εθελοντές πυροσβέστες πολεμούν ολημερίς τον εφιάλτη. Καθημερινά τις τελευταίες αυτές μέρες βλέπουμε εικόνες ανείπωτης θλίψης που έρχονται με τη σειρά τους να συμπληρώσουν το παζλ προβλημάτων και καταστροφών που μας έφερε ο Covid-19 πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Μέσα όμως σε αυτό το μαρτύριο, έγινε εμφανής η ανθρωπιά των συμπολιτών μας, που προσεφέραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στους πληγέντες. Ακόμα όμως πιο εντυπωσιακή είναι η στήριξη των ξένων κρατών.
Οι φωτιές στην Ελλάδα συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, με τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τις νικήσουν. Το γεγονός όμως της βοήθειας από ξένες χώρες δίνει την ελπίδα που όλοι χρειαζόμαστε για μία πιο ενωμένη και δυνατή Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστή στις αρχές που την ακολουθούν έσπευσε αμέσως να βοηθήσει τη χώρα μας. Η Ελλάδα ενεργοποίησε πριν αρκετές μέρες τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) και η αντίδραση της Ευρώπης είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο μηχανισμός αυτός της Ένωσης, συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στα πλαίσια της ΕΕ. Μεγάλη η λίστα των χωρών που συμπληρώνει το RescEU με τις χώρες που συμμετέχουν μέχρι εξής να είναι: Κύπρος, Γαλλία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία, Ισπανία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Αυστρία. Οι χώρες αυτές έστειλαν τόσο πυροσβέστες όσο και αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί και η προσθήκη ενός ειδικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έδρα της ΓΓΠΠ, ώστε να βοηθήσει στο συντονισμό και στην οργάνωση.
Αν και εντυπωσιακό το νούμερο των κρατών αυτών, θα πρέπει να τονίσουμε και τη σημασία της βοήθειας των κρατών που δε βρίσκονται στην ΕΕ. Οι χώρες αυτές αποτελούν τόσο χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου όπως η Ουκρανία, η Ελβετία, η Μολδαβία, η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και χώρες της Ανατολής και της Αφρικής όπως το Κουβέιτ, η Αίγυπτος, τα Η.Α.Ε., το Ισραήλ και το Κατάρ.
Είναι φανερή η σημαντικότητα της βοήθειας αυτής. Δεκάδες κράτη που σπεύδουν να ριχτούν στη μάχη για να σώσουν τα δάση μας και τους συνανθρώπους μας. Οι φωτιές αποτέλεσαν -δυστυχώς- μία τεράστια αφορμή, για να δούμε όλοι κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι μπορεί να συμβάλλει στην βοήθεια, την ασφάλεια και την προστασία των κρατών μελών της. Εξάλλου είναι προφανές ότι η χώρα μας με τα δεινά που πέρασε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αύξησε τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών. Ανθρώπων δηλαδή που είναι σκεπτικοί και συχνά αρνητικοί απέναντι στην Ένωση. Και είναι απολύτως λογικό. Όμως η Ευρώπη φαίνεται συνεχώς να αναπτύσσεται και να προσπαθεί για το καλύτερο. Στηρίζει τα κράτη της και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και ο εμβολιασμός κατά του ιού, με την ΕΕ να προμηθεύει γρήγορα τις χώρες με τα εμβόλια και να προχωρά σε μεγάλες καμπάνιες, ώστε να προφυλάξει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Σίγουρα, συμπερασματικά, δε θέλει κανείς τις καταστροφές για να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε μόνοι. Όμως, όπως και στην καθημερινή ζωή, η φράση ”στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι”, έτσι και στη δική μας περίπτωση, τώρα είναι που χρειαζόμαστε από τους ”φίλους” μας πράξεις, ώστε να τους εμπιστευτούμε ακόμα περισσότερο. Πάντως, με μεγάλη σιγουριά, βλέποντας τα κομβόι πυροσβεστικών οχημάτων να διασχίζουν την Ευρώπη για να φτάσουν στην Ελλάδα, μπορούμε να το φωνάξουμε και να υπερηφανευτούμε ότι δεν είμαστε μόνοι!